Set medalles pels catalans al Campionat del Món Juvenil d’Skyrunning ‘vertical’

Biel Sagués i Núria Calzada es pengen els primer ors catalans del Mundial. Destacada actuació dels corredors catalans que sumen, a més, tres plates i dos bronzes a la prova vertical

860

La Vertical Skyrace Vrsuta ha donat el tret de sortida del vuitè Campionat del Món Juvenil d’Skyrunning, organitzat per la International Skyrunning Federation (ISF), que s’està disputant a Montenegro aquest cap de setmana.

Els 196 participants han salvat els 1.000 metres de desnivell positiu que separen el poble de Sutomore, prop del poble de Zankovi, i el cim de Vrsuta, a 1.183m d’altitud, en una distància de 5 quilòmetres.

Seguint els mateixos paràmetres que l’edició passada, els joves corredors s’han repartit en quatre categories d’edat: Youth A (15-16 anys), Youth B (17-18 anys), Youth C (19-20 anys) i U23 (21-22-23 anys).

Set medalles al sarró per començar

La delegació catalana ha començat de forma brillant la seva participació al Mundial Juvenil, deixant de nou mostres del seu talent i qualitat.

L’alemany Lucas Ehrle ha estat el gran dominador, no només de la categoría Youth C, sinó en la classificació general de la vertical per davant la resta de corredors. Els catalans Lluis Puigvert (Club Esquí Girona) i Ïu Net (AE Trail Xics del Montseny), amb una plata i un bronze, han ocupat la resta d’esglaons del podi i les primeres medalles per als interessos catalans. A més s’han classificat tercer i quart de la classificació general. Sublim.

En dones, la britànica Alexandra Whitaker s’ha imposat per davant de la japonesa Karen Kobayashi i Beth Rawlinson, mentre que l’espanyola Dalia Alonso ha estat quarta.

En la categoria Youth B, Biel Sagués (CE Moitanès Independent) segueix en un estat de forma excepcional i ha tornat a brillar en un Mundial amb un nou or, el sisè en el seu compte particular. El noruec Isak Dropping i el suec Max Österberg, segon i tercer respectivament, no han pogut fer res davant Sagués.

L’eslovena Klara Velepec ha guanyat la cursa femenina per davant de la noruega Ingeborg Syntnes Hole i la japonesa Riko Obata. La catalana Uma Plans (CE Moianès Independent) s’ha classificat en quarta posició.

Molt disputada ha estat la categoria dels més joves, Youth A, on el podi s’ha resolt amb tant sols 30 segons de diferència. L’italià Marco Magistro s’ha imposat per davant d’uns combatius Joan Guiteras (CE Moianès Independent) i Gerard López (CE UECAnoia), que s’estrenen en un Mundial amb una plata i un bronze.

Brillant també ha estat la cursa de Núria Calzada (Yetis Collserola Trail Team), que s’ha estrenat en un campionat del món amb una ben lluitada victòria davant les japoneses Rina Ogake i Yuna Ogake. Calzada ja va demostrar del que és capaç en els passats campionats d’Espanya escolars i no ha deixat passar de tornar-ho a fer en un escenari com aquest.

El japonès Omi Ryonosuke, campió al 2022 i brillant guanyador del KV de Zegama i Transvulcania, ha estat el vencedor U23, per davant de l’italià Alex Rigo i l’eslovè Klemen Spanring. El basc Gontzal Murogitio ha estat quart.

Gran actuació de la catalana Laia Montoya, que s’ha penjat la medalla de plata en categoria femenina, per darrera de la guanyadora britànica Eve Pannone. La també anglesa Betty Bergstrand ha tancat el podi.

L’Skyrace, amb més possibilitats de medalla

La competició al Campionat del Món Juvenil es reprendrà diumenge, amb la prova Skyrace. Amb sortida i arribada des de la localitat de Bar, els corredors participaran en un recorregut de 21km i D+1600m (U23 i Youth C), mentre que els més joves ho faran sobre un traçat de 12km i D+800m. Destaquen els senders tècnics de pedra calcària, que compensaran amb les grans vistes del Mar Adriàtic i el proper llac Skadar.

Classificacions Vertical Skyrace Vrsuta

Text: Albert Torrent. Foto: FEDME