Si parlem de l’inici de les travesses per muntanya a Catalunya, aquest vindria acompanyat amb la creació de Carros de Foc. Sens dubte, va ser un punt d’inflexió perquè va portar gent nova a la muntanya. Aquesta va crear escola i amb els anys han proliferat aquest tipus de recorreguts.

Tot va començar un estiu de 1987 quan alguns guardes dels refugis de la zona van decidir, de forma espontània, donar la volta al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici en un sol dia, amb l’únic objectiu de realitzar una visita de cortesia a altres refugis. Algú va anomenar la ruta com a Carros de Foc i, des de llavors, ha atret a milers de persones.

A l’any 2000 es va començar a realitzar de forma organitzada en el període comprès entre els mesos de juny i setembre. El recorregut es pot començar des de qualsevol dels nou refugis i en el sentit que es vulgui, escollint entre dues modalitats: la “Sky Runner” per aquells que volien fer-ho en menys de 24 hores i la “Open” pels que volien gaudir de l’itinerari més pausadament.

L’itinerari

La travessa Carros de Foc es desenvolupa en un terreny d’alta muntanya ple de rocs, senders i estanys d’una riquesa visual inigualable. L’alçada mitja és de 2.400m i el punt més alt és el collet de Contraix, a 2.748m. El recorregut clàssic enllaça els nous refugis del Parc Nacional: Restanca, Ventosa i Calvell, Estany Llong, Colomina, Josep Maria Blanc, Ernest Mallafré, Amitges, Saboredo i Colomers. En 2019 s’afegeixen dos refugis més al recorregut tradicional: el pla de la Font i el del Gerdar; creant la Carros de Foc Plus en una versió més llarga i dura però, a la vegada, més espectacular.

Modalitat Skyrunner

Tal i com hem comentat anteriorment, entre els anys 2000 i 2014 va existir la modalitat “Skyrunner”. Aquells que aconseguien realitzar la travessa en menys de 24 hores eren inclosos en un rànking i rebien un títol honorífic. Paral·lament, a finals d’agost s’organitzava de forma competitiva. Aquest fet va atraure a nombrosos corredors, arribant a la xifra rècord de 500 participants a l’any 2011. En 2015 desapareixeria aquest format non-stop veient que es perdia l’esperit muntanyenc de la travessa.

En 2021, en motiu del vintè aniversari de Carros de Foc i només per aquesta ocasió, es realitzarà la modaliat Skyrunner (posposada al 2020 pel Coronavirus).

El corredor català Andreu Simón establiria el rècord masculí en 9 hores i 22 minuts el passat 2020, mentre que la pallaresa Marta Riba deixaria el llistó femení en 12 hores i 18 minuts l’edició del 2012.

El 29 de juliol de 2011, Arnau Julià aconseguiria donar dues voltes al recorregut clàssic en menys de 24 hores (23:59:40). De moment, el corredor de Coll de Nargó ha estat l’únic en aconseguir-ho.

El 23 i 24 de juny de 2016, Núria Picas completaria el repte “Home to home”, enllaçant les travesses de Cavalls del Vent i Carros de Foc, en un temps de 25 hores i 52 minuts.

El 12 d’abril de 2017, Marta Riba i Gerard Garreta realitzarien la travessa Carros de Foc amb esquís de muntanya en un temps rècord de 11 hores i 28 minuts, partint del refugi de Restanca.


Fitxa tècnica

  • Distància i desnivell:
  • Senyalització: L’itinerari no disposa d’un marcatge especial. En alguns trams l’itinerari comparteix camí amb el GR 11, marcat amb pintura blanca i vermella. En altres trams, trobarem pals de fusta amb marques de color groc i nombroses fites. Es recomana doncs l’ús del GPS amb el track adient.
  • Allotjament: Podeu dormir en qualsevol dels nou refugis de la ruta clàssica, onze si feu la versió Plus. Al web oficial podeu trobar informació per a reserves. També existeixen diversos aixoplucs en cas de tempesta, com el refugi de Neriolo situat entre l’estany de Neriolo i estany Tort. Cal recordar que l’acampada lliure i el vibac estan prohibits en tot el Parc Nacional.
  • Època: Entre juny i setembre. Cal tenir en compte que, inclús ben entrat l’estiu, podem trobar neu en les cotes més altes. No estaria de més portar gramponets a la motxilla.

Galeria fotogràfica ©Miquel Pera

1. baixant cap a Restanca; 2. sortint de Colomina, passat el pas de l’Òs; 3. refugi de Colomers; 4. baixant cap a Ventosa i Calvell, amb els Besiberris com a teló de fons; 5. sortint de Ventosa i Calvell; 6. anant cap a Restanca passant per sota del Montardo; 7. baixant cap a Ernest Mallafré; 8. el temible coll de Contraix; 9. sortint de Josep M Blanc; 10. refugi Ernest Mallafré; 11. coll de Restanca i cara nord del Montardo; 12. els majestuosos Encantats; 13. refugi de Restanca; 14. encarant el pas de l’Òs; 15. refugi d’Amitges.