Andreu Simón esmicola el rècord de Carros de Foc: 9h22′

3688

El corredor de l’equip Buff Pro Team Andreu Simón, ha batut avui el rècord de la travessa Carros de Foc establint un temps de 9 h 22′. L’anterior marca estava en possessió del corredor basc Txus Romón que l’any 2009 va parar el crono en 9 h 27′. El recorregut escollit ha estat el clàssic, partint del refugi la Restanca i en sentit antihorari.

Andreu Simón, nou rècordman de Carros de Foc. Pic: Biel Ràfols

Va de rècords. A falta de competicions, l’atleta de Sant Vicenç dels Horts s’ha entossudit enguany a batre alguns dels registres establerts a casa nostra. Si el passat mes de maig aconseguia el rècord de pujar i baixar al Pedraforca -rebaixat pel lleonès Manu Merillas un mes després-, aquest cop s’havia ficat entre cella i cella realitzar Carros de Foc en el mínim temps possible. Hi l’ha aconseguit.

I no ha sigut tasca fàcil. Andreu Simón partia a les set del matí del refugi de la Restanca i avançava més ràpid que el rècord de Txus Romón, inclús per sota de les nou hores. A Estany Llong passava en 2 h 05′, per Mallafré en 5 h 47′ i a Colomers en 8 h 08′. “Hi ha hagut moments que el rècord semblava impossible, però gràcies als ànims ho he pogut aconseguir. Un altre dia que recordaré per sempre”, ha declarat per les xarxes socials només acabar.

Molts han estat els que han intentat batre el rècord de Txus Romón, que perdurava des de feia onze anys. El català Víctor Mier ho va intentar el passat 4 de juliol, però finalment registraria un temps de 10h14′, tot i anar en temps de rècord fins a Ernest Mallafré.

L’itinerari

Tot va començar un estiu de 1987 quan alguns guardes dels refugis de la zona van decidir, de forma espontània, donar la volta al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici en un sol dia, amb l’únic objectiu de realitzar una visita de cortesia a altres refugis. Algú va anomenar la ruta com a Carros de Foc i, des de llavors, ha atret milers de persones.

La travessa Carros de Foc, es desenvolupa en un terreny d’alta muntanya ple de rocs, senders i estanys d’una riquesa visual inigualable. L’alçada mitjana és de 2.400 m i el punt més alt és el collet de Contraix, a 2.748 m. El recorregut clàssic enllaça els nous refugis del Parc Nacional: Restanca, Ventosa i Calvell, Estany Llong, Colomina, Josep Maria Blanc, Ernest Mallafré, Amitges, Saboredo i Colomers. En 2019 s’afegeixen dos refugis més al recorregut tradicional: el pla de la Font i el del Gerdar; creant la Carros de Foc Plus en una versió més llarga i dura però, a la vegada, més espectacular.

Modalitat Skyrunner

Entre els anys 2000 i 2014 va existir la modalitat “Skyrunner”. Aquells que aconseguien realitzar la travessa en menys de 24 hores eren inclosos en un rànquing i rebien un títol honorífic. Paral·lelament, a finals d’agost s’organitzava de forma competitiva. Aquest fet va atraure nombrosos corredors, arribant a la xifra rècord de 500 participants l’any 2011. En 2015 desapareixeria aquest format non-stop veient que es perdia l’esperit muntanyenc de la travessa.

En 2021, en motiu del vintè aniversari de Carros de Foc i només per aquesta ocasió, es realitzarà la modalitat Skyrunner (posposada al 2020 pel Coronavirus).

La pallaresa Marta Riba deixaria el llistó femení en 12 hores i 18 minuts l’edició del 2012. El corredor català Andreu Simón deixa el llistó en 9 hores i 22 minuts amb les següents dades:

Distància: (pendents mesura track)
Desnivell: (pendents mesura track)
Temps total: 9h:22

Foto portada: Lluís Galí – Boig de la Muntanya