El corredor i alpinista vigatà Enric Llonch és l’artífex de la Travessa Joan Jubany. El repte tracta de coronar els 30 pics de la Vallferrera en un recorregut alpí de 57 quilòmetres i 6.750 metres de desnivell positiu i en menys de 24 hores.

Llonch ha batejat el recorregut en honor a Joan Jubany: pagès d’Àreu, amic i mentor, que va traspassar en 2019 a l’edat de noranta-set anys. Sense haver-ne pujat mai cap, en Joan coneixia totes les muntanyes de la Vallferrera.

El naixement de la Travessa

Una tarda de juliol de l’any 2009, tot observant l’imponent cim del Monteixo i la resta de muntanyes de la Vallferrera, ambdós pensen si seria possible enllaçar tots aquests cims en menys de 24 hores. En Jubany ho veu com un repte totalment impossible.

La tenacitat de Llonch el porta a estudiar la ruta i la manera d’unir tots aquests cims, dividida en set trams per preparar-la. Finalment, després de set anys d’esforç i sacrifici, neix aquesta travessa coneguda com la Joan Jubany.

Un recorregut espectacular

L’inici i final de la travessa se situa a la plaça d’Àreu (Pallars Sobirà) i la volta en sentit contrari a les agulles del rellotge. El recorregut corona fins a 30 cims, 26 de principals i 4 de secundaris, en un terreny extremadament alpí amb trams de certa dificultat. Entre els cims més destacats trobarem el Monteixo, el Pic de Medacorba, la Pica d’Estats, el Sotllo o el Pic de Baborte.

“Cal estar força avesat a transitar per terreny escarpat d’alta muntanya i prendre molta cura en els passos més complicats”, recalca el seu impulsor. És per això que també ha inclòs en l’itinerari fins a 14 escapatòries per fer servir en cas de mal temps, boira o simplement per abandonar la ruta.

Un altre dels hàndicaps de la ruta és la manca d’aigua. El recorregut transita pràcticament sempre per carena, per tant l’aigua escasseja. Caldrà anar proveït d’aigua per forces hores.

Només dues repeticions

Enric Llonch ha aconseguit, en dues ocasions, realitzar l’exigent recorregut en menys de 24 hores. En 2016 va invertir un total de 19 hores i 21 minuts, mentre que en 2017 en 21 hores i 59 minuts. Espera que algú més sigui capaç de seguir la seva petja. Us animeu?