A l’any 2000 i sota la batuta dels germans Bohigas -No Limit-, l’ Alpin Running Meeting prenia el relleu de la desaparescuda Aneto X-Treme Marathon i iniciava els primers passos de les curses per alta muntanya a Catalunya amb una prova exigent que ascendia al Tuc de Molières des de la mateixa capital de la Val d’Aran: la X-Treme Marathon.

Pràcticament dues dècades després, el Centre Trail Val d’Aran recupera aquesta mítica prova com a Trail Vielha-Molières 3010 amb un èxit rotund, amb una participació de 700 corredors entre les dues distàncies de marató i mitja marató.

El catalans Nil Bacardit i Marta Riba s’alçaven amb la victòria a la modalitat marató, de 40 quilòmetres i 4.000m de desnivell positiu, després de 6 hores i 25 minuts i 7 hores i 36 minuts respectivament. Un temps prou elevat com per mostrar la duresa del recorregut, coronant fins a cinc cims de més de 2.000m amb el Tuc de Molières (3.010m) com a punt culminant; però d’igual bellesa, com el pas per les crestes de Letassi, els prats alpins a Aubas, llacs com l’ Estanh des Pois o espais naturals com l’Artiga de Lin. Josep Cuadrat i Sofia García ocuparien la segona posició del podi, mentre que Asier Alonso i Núria Ferrer ho farien en tercera posició.

La mitja marató, de 21 quilòmetres i 1.600m de desnivell positiu, aprofitava part del recorregut de la marató coronant fins a quatre cims de més de 2.000m. Un itinerari més ràpid que ha tingut una aferrissada lluita per la victòria entre Antonio Alcalde i Marc Pinsach, entrant el primer victoriós en 2 hores, 6 minuts i 43 segons amb una mínima diferència de 24 segons respecte Pinsach. L’esquiador olímpic Imanol Rojo ha ocupat la tercera posició. En fèmines, Gemma Arenas s’ha emportat el triomf després de 2 hores, 48 minuts i  45 segons, per davant de Maria Beringues i Marta Cester.

Fotos Miquel Pera