Transvulcania 2024: Ruth Croft, amb rècord, i Jon Albon guanyadors

L'illa canària de La Palma torna als seus orígens per la porta gran amb més de 2.000 corredors

299
Ruth Croft estableix un nou rècord femení a Transvulcania. Foto: David Sánchez

Ruth Croft estableix un nou rècord a Transvulcania deixant el llistó amb 8h02’49”, després d’un emocionant duel amb la tricampiona Ida Nilsson. El britànic Jon Albon segella el seu primer triomf a l’illa de la Palma.

L’Ultramarató ha estat el plat principal de l’esdeveniment, recorrent la clàssica ‘Ruta del Bastón’ des del Far de Fuencaliente fins a la meta a Los Llanos de Aridane, tot passant pels paratges més icònics de l’illa com Las Deseadas, el Reventón, Pico de la Cruz i el Roque de los Muchachos, punt més elevat amb 2.417m d’altitud.

En el primer gran ascens fins a Las Deseadas i posterior descens al Refugi del Pilar ens ha deixat a Thibaut Baronian liderant un grup compacte amb Jeshurun Small, Jon Albon, Dakota Jones i Tom Evans entre altres.

La cursa s’ha trencat en l’ascens al punt més àlgid del recorregut, el Roque de los Muchachos, amb el britànic Jon Albon liderant i veient com els seus inmediats perseguidors anaven quedant cada cop més enrere. Avantatge que ha mantingut fins a creuar l’arribada situada a Los Llanos amb un temps de 7h03’10” i penjar-se per primer cop els llorers de la victòria a Transvulcania.

El rus Dmitry Mityaev, estrenant nacionalitat andorrana, i el britànic Tom Evans han creuat la línia de meta agafats de la mà després del dur esforç amb 7h05’16”. Pere Aurell ha signat una vuitena posició.

La cursa femenina ens ha deixat un magnífic duel entre Ruth Croft i Ida Nilsson que s’ha mantingut fins el posterior descens del Roque de los Muchachos. Croft ha realitzat un descens espectacular que res ha pogut fer la tricampiona sueca.

Ruth Croft s’ha proclamat vencedora amb 8h02’49”, rebaixant en 1’30” l’anterior rècord d’Ida Nilsson. Precisament Nilsson ha pujat al segon esglaó amb 8h16’32”, tancant el podi femení la nepalesa Budha Sunmaya amb 8h20’31”.

La Marató, dominada per Fran Anguita i Gemma Arenas

La Marató de la Transvulcania ha coronat a Fran Anguita i Gemma Arenas com els guanyadors d’aquesta edició amb rècord de la prova per ambdós. La cursa ha respost a les expectatives, amb sortida des del Refugi del Pilar i l’arribada situada al Port de Tazacorte.

La duresa de la primera part del recorregut ha anat fent una selecció natural, finalitzant en la dura baixada cap a la meta situada a nivell del mar.

Fran Anguita, victòria i rècord a la marató de Transvulcania. Foto: Dominic Dahncke

A Tazacorte entre els aplaudiments dels aficionats es va obrir pas Fran Anguita (3h44’25”) per convertir-se en el guanyador. Segon ha estat Peter Frano (3h48’08”) i pujaria al podi en tercer lloc Milly Brito (3h48’50”).

La lluita per la victòria entre les dones ha estat dura. El sacrifici esportiu de Gemma li ha valgut pel primer lloc amb un temps de 4h35’01” per davant d’Inés Astraín (4h38’35”) i de Kim Schreiber (4h44’38”) que van tancar el podi femení.

Dani Osanz i Onditz Iturbe, vencedors amb rècord de la Mitja Marató

Daniel Osanz i Onditz Iturbe han tingut l’honor d’inaugurar la galeria de campions de l’última jornada de Transvulcania batent ambdós el rècord de la cursa.

La prova recuperava el seu recorregut original sortint des del Far de Fuencaliente per endinsar-se en terreny volcànic en una pujada d’extremada duresa de gairebé 20 quilòmetres per baixar després, ja sota l’ombrívola pineda, cap a la meta instal·lada al Refugi del Pilar.

Hi havia moltes ganes de veure com es desenvolupava l’inici de la cursa i les estratègies dels corredors, sobretot després del triomf de Ryunosuke Omi a la vertical de dijous. Els favorits van demostrar el seu nivell des del principi en una cursa explosiva que no dóna treva entre els corredors. Finalment l’aragonès Daniel Osanz seria campió (2h12’35”) davant Fabián Venero (2h13’32”) i tercer Álvaro Escuela (2h18’36”).

Entre les noies el guió ha estat semblant però la que es va emportar el triomf al Refugi del Pilar ha estat Onditz Iturbe (2h38’56”) per davant de Camilla Magliano (2h43’52”) mentre que la palmera Moana Lilly Kehres ha pujat al tercer esglaó del podi (2h46’29”).

Més enllà dels resultats i dels guanyadors, crec que en aquesta edició hi ha una guanyadora que és l’illa de La Palma. Veure com s’ha reactivat l’esperit de Transvulcania al poble palmer no té preu. “Crec sincerament que aquesta edició de la Transvulcania ha tornat l’emoció a participants, públic i organitzadors”, destacava al final de la prova el president del Cabildo Insular de La Palma, Sergio Rodríguez.