Transvulcania by UTMB 2023: LA PRÈVIA

Després d'una edició 2022 de transició, aquest cap de setmana torna la prova de La Palma en tota la seva esplendor, novament com una cita ineludible del calendari.

621
Foto: Raul Santos / Transvulcania

L’illa canària de La Palma es tornarà a vestir de gala per acollir una nova edició de  Transvulcania by UTMB®. La seva tretzena edició porta aires renovats, nous recorreguts i un bon cartell de corredors a nivell internacional.

Repassem totes les curses i novetats:

Dijous 4 de maig

21.30 (Hora peninsular). VERTICAL CHALLENGE. 1,5km D+250m

Serà l’encarregat de donar el tret de sortida de l’esdeveniment amb uns 150 participants i sortida des de la platja del Puerto de Tazacorte. Un ascens de 1,5 quilòmetres de longitud per l’emblemàtic GR- 131, fins al Mirador de la Punta (250 m).

Entre els favorits trobarem a Mohana Lilly Kheres, Andrea Rico, Leire Fernández, Joel Aubeso i els catalans Daniel Castillo, Lleïr Barcons i Josep Miret.

Divendres 5 de maig

18.30 (Hora peninsular). KIDS/JUNIOR

Després de la bona acollida que va tenir la cursa infantil de l’any passat, torna la modalitat Kids/Junior, on els nens de fins a 15 anys podran participar a una nova edició de Transvulcania by UTMB®.

07.00 (Hora peninsular). ULTRAMARATÓN. 72km D+4.700m

Dissabte tindrà lloc el plat fort de l’esdeveniment. Amb sortida des del mític far de Fuencaliente i arribada a Los Llanos de Aridane, passant pel punt més alt de la illa, el Roque de los Muchachos.

La prova reina transcorre al complet pel sender de Gran Recorregut GR 131, travessant la columna vertebral de l’illa fins a arribar al Port de Tazacorte. Des d’aquest punt, enllaçarà amb el GR 130, Camino Real de la Costa, per entrar al Barranco de las Angustias i tot seguit encaminar cap a la meta, situada a la Plaza de España de Los Llanos de Aridane.

Favorits

Transvulcania by UTMB® sempre s’ha caracteritzat per reunir corredors de primeríssim nivell, sent la modalitat Ultra la que compta amb un nombre més gran d’elits:

Andreas Reiterr, un tercer lloc a CCC Utmb 2022 i la seva recent victòria a la marató d’Istria100 By UTMB (Croàcia), converteixen aquest corredor italià en un dels favorits a la victòria.

Yanquiao Yun, l’enginyer asiàtic es presenta a l’illa de la Palma sent el corredor amb més índex de rendiment (UTMB®Index), guanyador l’any passat de la PDA Val d’aran i Puerto Vallata a Mèxic, és un altre clar candidat a lluitar per la victòria.

Germain Grangier, guanyador de la VDA de la Val d’aran 2022 i top 5 a UTMB. El corredor francès no deixa res a l’atzar i és coneixedor del recorregut després de diversos dies a l’illa.

Dakota Jones, el corredor americà sap què és guanyar a La Palma. Ho va fer el 2012 sent el primer corredor a baixar de les 7 hores. L’any passat el vam veure guanyar a Javelina 100 milles i fer un tercer lloc a Hardrock 100, un altre candidat a estar al capdamunt.

Altres corredors a seguir molt de prop seran l’actual subcampió d’Espanya d’Ultra Borja Fernández, l’italià Philipp Ausserhofer i els americans, Tim Freriks guanyador de la ultrapalmera el 2017, Jared Hazen i Tim Tollefson, entre d’altres. També hi prendran part el català Marc Ollé, que arriba com a recent campió d’Espanya Ultra FEDME, tot i que després del desgast a Trencacims el seu concurs es preveu testimonial. També participarà l’empordanès Ignasi Ferrer.

A l’apartat femení, i després de la baixa d’última hora de Sheila Avilés, l’atleta sueca Mimmi Kotka, guanyadora l’any passat de la ultra de Lavaredo i la corredora italiana Martina Valmassoi, parteixen com a favorites. Una altra corredora a lluitar per la victòria serà la sud-africana Megan Mackenzie.

10.00 (Hora peninsular). VOLCANES. 48km D+3.000m

Enguany s’estrena aquesta nova modalitat, amb sortida des del Far de Fuencaliente fins a Los Llanos de Aridane. Transcorre a través dels municipis de Fuencaliente, Mazo i El Paso, dins del popular Parque Natural de Cumbre Vieja i recorre l’espectacular Ruta de los Volcanes. Una nova distància amb gairebé 3.000 metres de desnivell positiu, que comparteix recorregut amb la ultra fins a l’avituallament del Reventón, punt quilomètric 31, des d’on comença un descens fins al municipi del Paso, per seguidament acabar a Los Llanos de Aridane.

Favorits

La modalitat presentarà un bon cartell en la seva estrena. Julia Font, Toni McCann, Saleta Castro, la corredora local Moana Kehres i les catalanes Anna Tarasova i Aina Cusí lluitaran per segellar la primera victòria de la prova. En la cursa masculina trobarem al canari Yoel de Paz, Antonio Martínez, Marcos Ramos, el portuguès Andre Rodrigues, els germans italians Martin i Bernard Dematteis i els catalans Sergi García, Marcel Romaní i Daniel Castillo.

10.30 (Hora peninsular). EL ROQUE. 28km D-2.900m

La prova sortirà des del cim de l’illa, al Roque de Los Muchachos, a 2.400 metres d’altitud, baixarà fins a la meta a Los Plans d’Aridane, compartint els darrers 28 quilòmetres de la distància Ultra. Dins aquesta cursa s’enquadra la modalitat Promeses, per a joves entre 16 i 19 anys.

Favorits

Destaquem la participació de Leire Fernández, guanyadora de l’any passat. Les joves corredores de l’equip Nike, Yolanda Martin i Marta Pérez, així com la corredora russa Ekaterina Ryzanova especialista en orientació. A l’apartat masculí, les mirades estan posades en el català Josep Miret, segon a l’edició anterior i al corredor local Alejandro Díaz.

Text: Albert Torrent i Pablo Díez / Territorio Trail Media