Els asturians Greta García i Dimas Pereira es proclamen campions d’Espanya de curses per muntanya FEDME a Trencacims de Paüls. L’esdeveniment ha tornat a ser un èxit sense pal·liatius, on més de 1.100 corredors vinguts d’arreu de l’Estat han pogut gaudir (i patir) d’una de les millors curses per muntanya de Catalunya.

Després de l’èxit organitzatiu de l’edició passada, no hi havia millor escenari que Paüls per tornar a acollir un campionat estatal. I ho ha fet amb una nova modalitat d’Skyrace, de 34 quilòmetres i 2400m passant per diversos cims del Parc Natural dels Ports, com la Mola Grossa, el Tossal d’Engrilló o la Punta de l’Aigua, sense oblidar el mític pas per la Finella.

En categoria masculina, Dimas Pereira ha estat el gran dominador de la prova, revalidant el títol aconseguit l’any passat amb un temps de 3h14’39”. Per darrera, uns combatius Alejandro Forcades i Raúl Ortiz l’han estalonat de ben a prop, però no han pogut fer res davant la superioritat de l’asturià. Forcades ha estat segon amb 3h16’51” i repeteix sots-campionat, mentre Ortiz s’ha penjat el bronze amb 3h18’27”.

La cursa femenina ha estat més emocionant. La balear Isabel Calero s’ha posat al capdavant des de l’inici, amb Greta García, Leire Fernández, Mar Pastor, Cèlia Balcells i Marta Pérez empaintant-la en un puny de només 6 minuts. Diferències que s’han mantingut fins a Sant Roc, a meitat de cursa, on Greta García s’ha posat líder en el penúltim ascens i ja no l’ha deixat anar fins a creuar la línia d’arribada i vèncer amb un temps de 3h57’43”. Leire Fernández ha estat segona amb 4h05’15” i Cèlia Balcells s’ha penjat el bronze amb 4h08’23”. Balcells ha realitzat una cursa espectacular, de menys a més, i es confirma com una de les millors corredores de casa nostra.

Bona actuació dels corredors catalans on, a més del bronze de Cèlia Balcells, aconsegueix classificar quatre corredors en el top 10 general: Carla Ràfols (5a), Marcel Romaní (6è), Julen Calvó (8è) i Júlia Garriga (9a). Amb aquests resultats, l’equip català de la FEEC s’enduu el títol per seleccions masculí i femení.

El traçat de la categoria Promesa ha estat el mateix que el de la Mitja, una cursa Open de 23km i D+1650m, que aquest any també ha vist modificat el seu recorregut però sense perdre la seva essència.

La manxega Alba Barambio s’ha penjat l’or, mentre que la catalana Laia Montoya es feia amb la plata, i el bronze per la madrilenya June Villaroel.

Entre els nois, el basc Gontzal Murgoitio es proclamaria campió, per davant del seu company Aimar Azpiroz i ell català Aniol Pujiula, bronze.

Aitor Tomàs i Alina Pintilie, guanyadors de la Trail

Tot i l’emocionant campionat estatal, la festa esportiva de Paüls arrencava dissabte amb la disputa de l’emblemàtica cursa Trail, amb un recorregut nou de 54,5km i 3.850m de desnivell positiu. Els corredors van poder visitar els racons amb més encant del Parc Natural, com el Tossal d’Engrilló, la Punta de l’Aigua, Sant Roc, L’Espina o les Rases del Maraco.

L’ebrenc Aitor Tomàs va ser el gran vencedor amb un temps de 6h38’38”, seguit de Jesús Álvarez, amb 6h48’33”, i Ander Cangas, tercer amb 6h56’42”. En dones, Alina Pintilie es va emportar la victòria amb 8h28’50” per davant d’ Esther Franch (8h44’14”) i Montse Gràcia (8h50’13”).

La Selecció Catalana també arrasa en les categories de base

Amb els dos títols en categoria absoluta a la butxaca, la fornada de joves corredors de la FEEC no podien ser menys i van sumar els títols per seleccions juvenil masculí i femení i junior masculí, a més de set podis individuals.

La cursa junior, de 17km i D+1250m, va tenir clar color català. El podi masculí va ser ocupat per Ïu Net, Lluís Puigvert i Jan Torrella, mentre que en el femení Martina Gonfaus es va penjar el bronze.

La cursa juvenil, de 13,3km i D+950m, no va quedar pas enrere pels interessos de la quatri-barrada, i Gabriela Lasalle i Biel Sagués es van proclamar campions, amb Uma Plans saborejant el bronze.

Classificacions Trencacims 2024

Història

La Trencacims de Paüls és una prova relativament jove, nascuda el 2013 amb el clàssic circuit de 50 quilòmetres. Dos anys més tard es va incorporar la mitja marató i, per al 2019, es va sumar una prova vertical, que va desaparèixer. L’any 2022 va completar el quartet de curses amb la incorporació d’una prova de 75 quilòmetres, que enguany no es realitzarà.

Llegeix més de la seva història i guanyadors en aquest enllaç.

Text i fotos: Albert Torrent / Ultres Catalunya