Rondava l’octubre de 2014 quan Jordi Pallarès i Ramón Morató, caps visibles de l’empresa Kebo Events, s’adreçaven a Ultres Catalunya per presentar un projecte que tenien entre mans: fer conèixer la travessa Estels del Sud i, a la vegada, atraure a un públic més competitiu a través d’un esdeveniment esportiu. Després de quatre anys creiem que han aconseguit el seu objectiu i, per aquesta edició, ja compten amb més de 400 corredors.

La prova reina és la ultra trail, amb un recorregut de 105 quilòmetres i 5.145m de desnivell positiu. Amb sortida i arribada a la localitat d’Arnes (Terra Alta), recorre els magnífics paratges de la ruta dels cinc refugis Estels del Sud a través del Parc Natural dels Ports, com el toll del Vidre, Penyagalera, la Coscollosa, Font Ferrera o les Clotes, excepte el tram del Parrissal que, per motius de seguretat, es desvia cap a un camí d’antigues mines. També es corona el cim de Caro (1.441m) com a punt àlgid de la ruta.

Enguany, a més de formar part de la Copa Catalana de Curses d’Ultraresistència de la FEEC, serà Campionat de Catalunya de l’especialitat. És una llàstima que, tot i ser Campionat, només el disputin poc més d’un centenar de corredors en un cap de setmana que coincideix amb el Campionat del Món de Trail IAAF-ITRA (Penyagolosa, Castelló) i Transvulcania (La Palma, Canàries). Entre els corredors més destacats trobem a Xavi Llamas, Albert GinéJuanjo Oliva, Israel Mercadé, Pablo Boada, Àngels Centelles, Teresa Forn i Tati Orquiola, a més de la parella formada per Marta Batalla i David Arredondo que disputaran la categoria per parelles.

A la vegada, es disputaran dues modalitats més: la Half de 65 quilòmetres i 2.902m de desnivell positiu, i la Mitja Marató de 21,5 quilòmetres i 1.028m de desnivell positiu.

Galeria fotogràfica Ultra Trail Estels del Sud