UTMB 2023: Courtney Dauwalter i Jim Walmsley fan història

917

L’edició de 2023 de l’ UTMB (vintena) serà recordada per moltes coses, però sobretot pels seus guanyadors. Jim Walmsley es fa, per fi, amb l’anhelat triomf i es converteix en el primer nord-americà en guanyar l’Ultra-Trail del Montblanc. Per la seva banda, Courtney Dauwalter torna a donar un recital i es corona per tercera vegada a Chamonix. A més, es converteix en llegenda al guanyar Western States, Hardrock 100 i UTMB en un mateix any, fita mai aconseguida per ningú.

La persistència, tenacitat i tossuderia, inclús obsessió, durant cinc anys ha permès al bo de Jim Walmsley aconseguir el somiat triomf a Chamonix. Això sí, ha tingut que lluitar de valent davant rivals com Zach Miller, Germain Grangier, Mathieu Blanchard o Ludovic Pommeret, que no li han posat les coses fàcils. No ha estat fins a l’avituallament de Trient, a falta de 30 quilòmetres de meta, on Walmsley ha pogut desempallegar-se d’un Miller que fins ara s’havia mostrat el més fort dels candidats.

El poble de Chamonix, ple de gom a gom, es trencava les mans per rebre al seu nou rei després de 19:37:43.

Zach Miller, segon, ha aconseguit baixar de les vint hores exprimint-se fins a creuar la línia d’arribada, tancant el podi masculí el francès Germain Grangier.

Dauwalter reina a UTMB

Se’ns acaben els qualificatius per descriure a la nord-americana Courtney Dauwalter. Avui ha regalat un altre recital, imposant-se amb solvència davant les seves rivals. No sense un xic d’emoció, ja que en els darrers instants mostrava certa dificultat per córrer.

Dauwalter havia treballat un important avantatge durant la primera meitat de cursa, una hora sobre la segona classificada que ha passat per les mans de Blandine L’Hirondel, Fuzhao Xiang i, finalment, l’alemanya Katharina Hartmurg que, de menys a més, ha arribat a Vallorcine amb opcions que feien semblar tenir a l’abast.

I és que avui a la UTMB hem vist dos Dauwalter. La piconadora dels primers 143 quilòmetres, fins a Triente, i els de la “humana” terrestre que ha patit des d’aquest punt fins a meta, passant-ho malament però sabent gestionar esforç i fent estratègia i experiència.

Tot i les dificultats, Dauwalter s’ha alçat amb el seu tercer triomf a UTMB després de 23:29:14 i es queda només a una victòria d’una llegenda com Lizzy Hawker. Si encara hi havia dubtes, es consagra com la millor corredora de l’història d’ultratrail.

Katharina Hartmuth ha aconseguit pujar al podi en segona posició després d’una gran remuntada, mentre Blandine L’Hirondel ha tancat el podi femení. Maite Maiora seria la millor espanyola amb un TOP5.

Van prendre part fins a 93 corredors catalans. Podeu veure el resultat de tots ells en aquest enllaç.

TOP-5 UTMB 2023: 1. Jim Walmsley – 19:37:43 (US), 2. Zach Miller – 19:58:58 (US), 3. Germain Grangier – 20:10:52 (FRA), 4. Mathieu Blanchard – 20:54:25 (FRA), 5. Ludovic Pommeret – 21:00:54 (FRA); 1. Courtney Dauwalter – 23:29:14 (US), 2. Katharina Hartmuth – 24:10:52 (DE), 3. Blandine L’Hirondel – 24:22:50 (FRA), 4. Fuzhao Xiang – 24:50:33 (CHI), 5. Maite Maiora – 25:02:26 (ESP)