Val d’Aran by UTMB 2022: LA PRÈVIA

809

Va trigar més de dos anys a celebrar-se perquè la pandèmia es va interposar pel camí, però, finalment, Val d’Aran by UTMB es va convertir en una realitat. La primera edició de l’esdeveniment, celebrada el juliol del 2021, va aconseguir reunir 3.116 corredors de 62 nacionalitats diferents. ARAN BY UTMB 2021

La segona edició, que se celebrarà del 7 al 10 de juliol a la Val d’Aran, supera les xifres anteriors. Seran més de 3.700 corredors procedents de més de 70 països diferents com França, UK, Portugal, USA, Argentina, Bèlgica, Polònia, Hong Kong, Japó, Egipte o Vietnam, es donaran cita a un dels esdeveniments de trail més importants d’Europa .

Val d’Aran by UTMB va ser una de les primeres proves a unir-se a les UTMB® World Series i, amb tan sols una edició, s’ha convertit en la final europea del circuit, sent una de les dues UTMB® World Series Majors que hi haurà al món el 2022, a falta que es confirmi una nova cita americana per al 2023.

Ser un esdeveniment Major significa que, a més d’haver-hi una important dotació en premis, els deu primers homes i les deu primeres dones de cada cursa de la Val d’Aran by UTMB® obtindran una plaça directa a les UTMB® World Series Finals, a la categoria equivalent, que es realitzaran a Chamonix.

El fet d’esdevenir UTMB® World Series Major juntament amb Doi Inthanon Thailand by UTMB®, a Tailàndia, i ser la final europea de les UTMB® World Series és, sens dubte, un gran reclam per als corredors, ja que és la principal via d’accés per participar a l’OCC®, la CCC®, o la UTMB®, que reben cada any més de 30.000 sol·licituds de dorsal i que se celebren a finals d’agost a Chamonix.

Programa i favorits

Un gran reguitzell de corredors elit prendran la sortida a Val d’Aran by UTMB®, repartits entre les seves quatre distàncies:

  • La VDA, 161 km i 10.200 metres de desnivell positiu i 10.200 negatius. És la cursa insígnia de Val d’Aran by UTMB®. Arrenca el divendres 8 de juliol a les 16:00 hores a Vielha.
    • Favorits: Destaquen el francès Germain Grangier, l’argentí Santos Gabriel Rueda, l’hongkonguès Ho Chung Wong, el català Marc Ollé, l’aragonesa Lurdes Palao, l’hongaresa Anita Szimandl o la també catalana Gina Julià.
  • La CDH, de 105 km, 6.100 metres de desnivell positiu i 5.800 negatius, surt del poble de Les mateix divendres a les 6:00 del matí.
    • Favorits: En homes trobarem a Andreu Simón, Victor Mier, Alejandro Villarino, Sau Domenech, Marcos Ramos, Alejandro Mayor, Victor Bernad. L’americana Katie Schide, la noruega Gjermund Nordskar, la boliviana Elisabeth Rios o les espanyoles Karina Gómez i Cristina Santurino son les dones més destacades.
  • La PDA, de 55 km, amb 3.300 de desnivell positiu i 3.700 negatius, canvia el lloc de sortida que, en aquesta edició, estarà ubicat al poble de Salardú, dijous 7 de juliol a les 7.30 hores.
    • Favorits: comptarà amb la presència de corredors de gran renom com el xinès Yanqiao Yun, el rumanès Ionel Cristian Manole o els catalans Pere Rullan i Jordi Gamito. En fèmines, el ventall s’obre amb la participació de primeres espases com Maite Maiora, Marta Molist, Aida Pérez, Yolanda Fernández o la nord-americana Emily Schmitz.
  • La SKY, de 15 km i 800 metres de desnivell, tindrà lloc el dissabte 9 de juliol a Beret a partir de les 9.30 hores pels corredors (promesa) d’entre 16 a 20, mentre que els majors de 21 anys (Master) ho faran a les 10.30 hores. Destaca la participació de Roger Comellas, Gisela Carrión, Clàudia Tremps, Ester Casajuana o Mesi Arcos.
Un esdeveniment retransmès per a tot el món

Aquest any podreu seguir la Val d’Aran by UTMB en directe a través de UTMB Live en castellà, francès i anglès. I aquí, a casa nostra, tots els dies per Esport3, amb la locució de Pau Bartoló i Albert Jorquera.

SEGUIMENT ON-LINE

Foto portada: Val d’Aran by UTMB