Val d’Aran by UTMB 2023: LA PRÈVIA

La comarca aranesa es convertirà en l'epicentre del trail running mundial amb més de 5.000 corredors, xifra rècord de l'esdeveniment i també del calendari de curses per muntanya del nostre país

1193

Arriba una de les cites més esperades de l’any a Catalunya, amb la disputa de la tercera edició de Val d’Aran by UTMB®. La comarca aranesa es convertirà en l’epicentre del trail running mundial amb més de 5.000 corredors, xifra rècord de l’esdeveniment i també del calendari de curses per muntanya del nostre país.

Com si es tractés d’una parada prèvia, la Val d’Aran by UTMB® ha sabut traçar en les seves modalitats VDA, CDH i PDA uns recorreguts molt similars quant a distància, desnivell i orografia del terreny, els que el corredor pot trobar a UTMB, CCC i OCC respectivament, per la qual cosa la converteixen en una autèntica prova de foc abans de fer el salt a Chamonix.

A més, Val d’Aran by UTMB® serà per segona vegada consecutiva la UTMB® World Series Majors, sent l’únic a Europa que ofereix una plaça directa als deu primers homes i les deu primeres dones que finalitzin la VDA, la CDH i la PDA a les UTMB® World Series Finals (OCC, CCC® o UTMB®) i s’assignaran 55 dorsals directes per a les categories d’edat.

D’altra banda, Val d’Aran by UTMB® tornarà a atorgar als seus finishers el doble de Running Stones, fet que duplicarà les probabilitats d’accés a UTMB® Mont-Blanc.

A continuació fem un repàs del programa d’aquesta edició i els principals favorits:

Dijous, 6 de juliol, 07.00 hores

PDA – Peades d’Aigua. (Salardú). 55km D+3.300m

Una cursa que corona gairebé els 2.600 metres d’altitud i recorre trams exigents igual que impressionants dels Pirineus, el circ de Colomèrs, amb més de 20 estanys i els antics Banys de Tredòs, entre d’altres.

Principals favorits. Amb la baixa d’última hora del lleonès Manuel Merillas, la lluita per la victòria s’obre a molts candidats: Aritz Egea, Borja Fernández, Manuel Anguita, Marcos Ramos, Mario Olmedo, Àlex Urbina o els catalans Dani Castillo i Eduard Hernández. En dones la lluita al capdavant serà força interessant amb noms com la xinesa Yuanyuan Wu, la basca Oihana Kortazar, la britànica Holly Wootten, la italiana Elisa Desco o les catalanes Anna Comet, Mònica Vives, Eli Gordón i Cèlia Balcells.

Divendres, 7 de juliol, 06.00 hores

CDH – Camins d’Hèr. (Les). 110km D+6.400m

Equivalent a la seva germana francesa CCC®, però amb un punt més salvatge, arrenca en direcció a la Vall de Toran, una zona que és una explosió de naturalesa, on comença una dura pujada que porta a les mines de Liat, un tresor de la història minera de la Val d’Aran. Des del santuari de Montgarri a Beret per arribar a Salardú, on comença la segona part de la cursa i enllaça amb el recorregut de la seva germana menor, PDA.

Principals favorits: El noruec Sebastian Krogvic encapçala un grup nombrós de corredors que poden fer saltar la banca, com l’eslovac Peter Fraño, el romanès Ionel Cristian Manole, l’americà Sage Canaday, el portugués Hugo Gonçalves o els catalans Pere Aurell, Raul Butaci o Alejandro Villarino. La cursa femenina es presenta força interessant amb Núria Picas, Maite Maiora, Azara García, Cristina Santurino i Elisabeth Ríos. Clàudia Tremps acaba de sortir d’una lesió i ho tindrà difícil per a competir al nivell i exigència que la cursa requereix.

Divendres, 7 de juliol, 16.00 hores

VDA – Torn dera Val d’Aran. (Vielha). 163km D+10.000m

La prova reina, carrera circular amb inici i final a Vielha, una cent milles amb tots els ingredients, duresa, exigència, trams tècnics, muntanya i molta història, la tornada a la vall en tota la seva extensió, recorrent els límits fronterers de la Val d’Aran, garantint una experiència única.

Principals favorits: El portugués Miguel Arsénio sembla a priori un dels màxims aspirants a la victòria, on hi sumem al francès Alexandre Beraud, el portugués Joao Rodrigues, l’experimentat Javi Dominguez o el valencià Daniel Colom. En dones trobem a Fiona Pascall, Mariya Nikolova, Veronica Leeds, Ana Cristina Constantin i Miryam Talens.

Dissabte, 8 de juliol, 09.30 hores

SKY 15K Promeses. (Pla de Beret). 15,6km D+800m

Cursa en format circular destinada per a joves d’entre 16 i 19 anys, amb sortida i arribada a Pla de Beret, un gran altiplà a 1.860 metres d’alçada i 4 quilòmetres d’extensió on més de la meitat de l’any està cobert per la neu i que a l’estiu explota tota la natura, un lloc ideal per veure el futur de les curses de muntanya en acció.

Dissabte, 8 de juliol, 10.00 hores

SKY – Baqueira Beret. (Pla de Beret). 15km D+800m

Cursa igual a la Sky promeses quant a recorregut i desnivell però oberta a totes les edats, ideal per a corredors que els agrada esprémer-se al màxim a curta distància així com per a aquells que s’inicien al trail i volen gaudir de les vistes de tota la vall.

Principals favorits: En homes destaquem a Antonio Martínez, Andrés García, Roger Comellas, Álvaro Osanz o Isaac Duarte. En categoria femenina prendran la sortida noms com Gisela Carrión, Onditz Iturbe, Beatriz Contreras i Ana Tauste.

Diumenge, 9 de juliol, 08.00 hores

EXP 30k, Experiència d’Aran. (Vielha). 32km D+2.100m

Nova modalitat que s’incorpora a la Val d’Aran by UTMB®. Amb sortida i arribada a Vielha, recorre alguns dels pobles més bonics del Nauth Aran com Garós i Arties. L’últim tram solapa amb la resta de modalitats, on s’ascendeixen 1.000 metres positius en menys de 6 quilòmetres per seguidament afrontar els darrers 6 quilòmetres de baixada amb 1.200 metres negatius.

Principals favorits: En aquesta primera edició trobarem un nombrós grup de corredors catalans que buscaran inaugurar el palmarès d’aquesta modalitat: Ivan Moreno, Josep Miret, Genís Porqueras, Núria Gil, Mireia Pons o Irene Fuertes. També hi sumarem Rosa Lara, Mohana Lilly Kheres o Ainara Uribarri en dones; i el madrileny Claudio Díaz en homes.

A més es celebrarà el Trail Festival Baqueira Beret a Pla de Beret durant la matinal de dissabte. Un festival outdoor dedicat a famílies i acompanyants, de la mà de l’estació d’esquí Baqueira Beret. Té com a finalitat animar els corredors, ja que serà un punt d’avituallament i base de vida amb assistència permesa. Es realitzaran curses infantils per a edats de 4 a 16 anys. Les curses tindran lloc entre les 12 i les 13 hores, són gratuïtes, no cronometrades, sense classificació i sortiran cada 15 minuts.

Retransmissió en directe

Es podrà seguir la cursa a través del canal oficial de la cursa. La retransmissió anirà a càrrec d’Albert Jorquera i Teresa Sánchez.

Història

Després de les desaparegudes Ultra Trail Val Aran i Ultra Naut Aran, la comarca buscava un projecte ambiciós que fomentés el turisme esportiu durant l’època estival. El gegant UTMB Group aterrava a Val d’Aran amb una idea prou atractiva com per atraure a corredors d’arreu del món i, de retruc, posar la comarca i les seves muntanyes ‘al mapa’.

Coneix més de la seva història en aquest enllaç.