En les curses de trail running sovint trobem pujades llargues i dures per salvar exigents desnivells. És per això que hem volgut buscar deu itineraris que us poden anar molt bé per a entrenar aquest tipus d’ascens. Deu pujades que us posaran el cor i els pulmons a prova de bomba:

VAL D’ARAN
Tuc de Neres des de Les

Els amics de la Montlude Skyrace ens regalen cada any un circuit realment espectacular, a través d’un dels paratges més salvatges del Baish Aran. Des del bucòlic poble de Les el camí s’enfila decididament fins a coronar els cims més alts de la zona, on gaudireu d’unes vistes espectaculars del massís Posets-Maladeta.

Desnivell: +1.661m
Distància: 8km
Alçada punt més baix: 585m
Alçada punt més alt: 2.246m
Track: Descarregueu aquí

ALTA RIBAGORÇA

Foto: Miguel Aguilera

Roies de Cardet des de Barruera (Cara Amon)

Recorregut lineal en pujada vertical que ascendeix des de la localitat de Barruera fins el pic de les Roies de Cardet, tot passant per l’ermita romànica de Sant Salvador. Un cop passada aquesta, s’abandona el camí per afrontar de manera directa l’ascens per dins d’una canal herbosa. Una vegada superada la canal, l’itinerari es dirigeix cap a l’aresta de la muntanya per la qual es progressa per cercar el cim. Segueix el recorregut original de la prestigiosa cursa del Cara Amon.

Desnivell: +1.380m
Distància: 4,7km
Alçada punt més baix: 1.090m
Alçada punt més alt: 2.445m
Track: Descarregueu aquí

PALLARS SOBIRÀ
Monteixo des d’Àreu

Possiblement la pujada més dura de Catalunya. Partint del bucòlic poble d’Àreu, a la vall Ferrera, iniciarem un recorregut vertiginós que ens posarà a prova des del primer metre. Tot resseguint corriols i fites, pels prats de la Pala de Solà cercarem el collet del Jespedil. A partir d’aquí només caldrà seguir la carena rocosa fins el cim. El Centre Excta. de Lleida organitzava cada mes de juny l’anomenada “Cuita el Sol”, sent la primera milla vertical de l’Estat. Al 2014, l’Ajuntament d’Alins i l’EMD d’Àreu prendrien el relleu en l’organització, rebatejant-la com la “Milla Vertical d’Àreu”.

Desnivell: +1.625m
Distància: 4,14km
Alçada punt més baix: 1.227m
Alçada punt més alt: 2.905m
Track: Descarregueu aquí

ALTA CERDANYA
Puigmal de Llo

Recorregut alpí que ofereix tots els al·licients de l’alta muntanya. Des del poble de Llo seguirem les marques triangulars de color vermell que corresponen a l’itinerari “Boucles des amours sauvages”. El camí puja decididament a través d’un frondós bosc de pi negre fins a les proximitats del naixement del riu Segre. Des del coll de Segalera ens alçarem per la carena de la Tossa d’Err que, resseguint-la, ens durà al cim del Puigmal de Llo.

Desnivell: +1.441m
Distància: 10km
Alçada punt més baix: 1.360m
Alçada punt més alt: 2.801m
Track: Descarregueu aquí

RIPOLLÈS
Puigmal pel collet de les Barraques

Ruta no tant transitada que ens regalarà unes panoràmiques espectaculars. Des del collet de les Barraques seguirem el filat del bestiar que careneja la serra de Vaquerissa entre bosc i prats herbosos, balisat amb marques blanques i verdes (SL). Un cop arribats al pas dels Lladres només caldrà fer l’últim ascens fins al cim.

Desnivell: +1.044m
Distància: 8,8km
Alçada punt més baix: 1.866m
Alçada punt més alt: 2.910m
Track: Descarregueu aquí

BERGUEDÀ
Penyes Altes del Moixeró des de Gréixer

Ascens dur però a la vegada espectacular. Des del pont de Gréixer ens atansarem al petit nucli. Un cop passat per sobre, salvarem un fort desnivell per la Canal de la Serp -marques grogues i fites- a través d’una magnífica fageda que ens durà al collet Raset. Girarem a la dreta fins alçar-nos al capdamunt de les Penyes Altes.

Desnivell: +1.285m
Distància: 5,8km
Alçada punt més baix: 991m
Alçada punt més alt: 2.276m
Track: Descarregueu aquí

Sobrepuny des de Vilada

Tot i no arribar als 1.000 metres d’ascens, realment val la pena pujar a aquest cim de l’Alt Berguedà, descobrir els boscos del vessant sud-oest de la serra del Catllaràs i, ja en el seu vèrtex, gaudir de l’amplitud del seu panorama. Començarem del petit poble de Vilada, als peus del pantà de la Baells, i per corriol ben senyalitzat ens durà fins al cim. Això si, l’haurem de suar de valent.

Desnivell: +930m
Distància: 5,9km
Alçada punt més baix: 730m
Alçada punt més alt: 1.653m
Track: Descarregueu aquí

MONTSENY
Turó de l’Home des de Montseny (Sitja del Llop)

La Sitja del Llop posarà a prova els vostres pulmons pel cor del Parc Natural del Montseny, espai reconegut protegit i reserva de la Biosfera de la UNESCO. Des del poble de Montseny, resseguirem les senyals blanques i vermelles del GR-5 fins al sostre del massís. Es realitza de forma organitzada durant la tardor per l’Associació Esportiva Montseny.

Desnivell: +1.185m
Distància: 6,6km
Alçada punt més baix: 520m
Alçada punt més alt: 1.705m
Track: Descarregueu aquí
Rècord: Agustí Roc (47:02) – Alba Xandri (58:05)

LA NOGUERA
De la Font de les Bagasses al Montsec de Rubies

Els que hagin tastat la Montsec Ultra Trail segurament coneguin aquest territori aspre, rocós i salvatge de la comarca. Ens enfilarem pel vessant sud a través del poble abandonat de Rúbies i l’esperó de la Roca de Migjorn. Les vistes que ens ofereix la seva talaia, tot transitant per la seva feixa, són realment espectaculars.

Desnivell: +1.330m
Distància: 7,1km
Alçada punt més baix: 347m
Alçada punt més alt: 1.677m
Track: Descarregueu aquí

GARROTXA

Puigsacalm (Vertikalm)

La Vertikalm és una prova vertical que puja al cim del Puigsacalm, organitzada anualment per la GECA Lletissonada. Des del poble de Sant Privat d’en Bas, ressegueix el curs del riu Gurn fins al Pla d’en Xurri, des d’on s’enfila al cim pel camí dels Matxos i el Grau de les Eugues a través de roures, faigs i boixos.

Desnivell: +989m
Distància: 4,9km
Alçada punt més baix: 525m
Alçada punt més alt: 1.514m
Track: Descarregueu aquí