Sens dubte, totes les mirades del trailrunning mundial estaran posades el proper cap de setmana a la Zegama-Aizkorri Mendi Maratoia. La petita població guipuscoana tornarà a ser l’epicentre d’una de les millors curses per muntanya del món, que enguany celebra la seva 21a edició.

Kilian Jornet contra tots

Si la presència de Kilian Jornet per si sola ja és un al·licient per si sola, aquest any ho serà més. I és que Zegama serà la primera gran cita en què veurem Jornet amb l’equip de NNormal en què, probablement, és el millor escenari per presentar la marca en societat. Deixant de banda aquesta part, Kilian arriba com a gran favorit, no podia ser d’una altra manera, a una cursa que sent com a seva i que obre un calendari amb poques participacions però molt potents.

Davant de Kilian apareix Manuel Merillas, i teníem moltes ganes de veure’l competir a Zegama i contra els millors del món. Ja coneix la prova i sap què és pujar al podi i, encara que la meteo que es preveu no l’afavoreix en excés, podem assistir a una victòria que li serviria per reivindicar-se. Remi Bonnet, vencedor en 2018, és un altre dels especialistes en aquestes distàncies que segur optarà a podi, com el noruec Anders Kjaerevik o Aritz Egea, que està signant un 2022 de molts quirats i que coneix a la perfecció el “velòdrom”. Oriol Cardona es baixa d’última hora per una periostitis, però participarà en la prova vertical.

Més noms a destacar: Zaid Ait Malek, Thibay Baronian i Jan Margarit haurien d’estar al TOP10, com no gaire lluny d’ell Edu Hernández, Daniel Osanz o l’armada americana formada per Jorge Maravilla, Dakota Jones i Max King. Entre els ‘de casa’, Oier Ariznabarreta disposat a dinamitar la prova d’inici, Antonio Martínez i Borja Fernández també entren a les travesses.

Quin serà el rendiment dels corredors keniates?

Potser aquesta és una de les grans incògnites d’aquesta edició de Zegama Aizkorri. Honestament, la nostra opinió és que no creiem que puguin estar al nivell de podi o fins i tot de TOP10, però sí que tenim curiositat per saber si el Project Skyrunners Kenia dóna la campanada. Ben Kimtai és el nom més destacat d’una expedició també amb Diana Chepkemoi, Joyce Muthoni Njeru i Teresiah Omosa.

Sara Alonso busca consagrar-se a casa

Tot i que la nòmina de favorites és altíssima, per a nosaltres hi ha un nom que destaca sobre tots, el de Sara Alonso. Zegama és Zegama. La frase resumeix en tres paraules tot el que és aquesta cursa, i per dominar-la no només val a córrer molt. Cal manejar distància i temps, s’ha de conèixer el terreny, cal saber a què t’enfrontes i has d’arribar amb un extra de motivació a més de la que ja el mateix públic et dóna al recorregut. Sara Alonso reuneix ara mateix totes aquestes qualitats, a la qual a més se li afegeix la gana de qui vol guanyar a casa, a “la seva cursa”.

El que Zegama obri també les Golden Trail World Series portarà fins a l’Aizkorri a corredores com Maude Mathys i Nienke Brinkman. Ambdues, autèntiques especialistes en aquest tipus de proves i distàncies i debutants a Zegama. Poc a dir de la suïssa, amb uns darrers anys espectaculars si bé amb falta de rodatge aquesta temporada. Brinkman ve de trencar el crono a la marató de Rotterdam, 2h22′ estratosfèriques que, si la meteo es manté com sembla, seca i calorosa, és la seva carta de presentació.

Dos anys sense cursa signifiquen molts desitjos de ser-hi. Davant de les tres que, teòricament, lluitaran pel podi apareixen la millor corredora d’ultres de l’actualitat, Courtney Dauwalter, a qui la distància se li farà massa curta. També anteriors vencedores com Ida Nilsson, Emelie Forsberg o una Oihana Kortazar per la qual no passen els anys.

Més noms? Per les locals destacarem la Campiona d’Espanya Patricia Pineda, una Uxue Fraile que tampoc no vol perdre’s la cursa de casa, Oihana Azkorbebeitia, que coneix cada pedra del recorregut, la valenciana Júlia Font, la catalana Nuria Gil i la neozelandesa resident a Girona Caitlin Fielder. Entre el TOP15 apuntarem a les germanes El Kott, Johanna Astrom i Marcela Vasinova.

Gran participació catalana

Com és habitual, hi haurà una gran representació de corredors catalans a Zegama. Fins a 89 corredors catalans estaran a la línia de sortida. La probabilitat d’aconseguir un dorsal era de gairebé 55 a 1, o el que és el mateix: 55 pretendents per a cada dorsal. Aquí podeu veure la llista de tots ells.

En quant als millors temps aconseguits per corredors vinguts de Catalunya, direm que un total de 36 homes han aconseguit creuar la línia de meta de Zegama en menys de 4 hores i 30 minuts, mentre que 29 dones han baixat de les 6 hores.

Kilian Jornet és el rei de la Zegama-Aizkorri i compta en el seu palmarès fins a nou txapeles. En 2014 va establir el seu millor registre (3:48:14) i el de la mateixa prova, fins que al 2017 el noruec Stian Angermund-Vik el va rebaixar tres minuts més (3:45:08). Un temps estratosfèric si comptem les característiques d’un recorregut que, normalment, es troba enfangat i relliscós que el fan sumament tècnic.

En clau femenina, la francesa Corinne Favre és la reina de Zegama amb tres victòries (2005, 2007 i 2008), mentre que la basca Maite Maiora va establir l’actual rècord femení en 2017 (4:34:27). El mateix any, Sheila Avilés aconseguia el millor registre català en una de les millors temporades de la seva carrera esportiva (4:43:24).

Retransmissió en directe en quatre idiomes

Un cop més estem d’enhorabona i hi haurà un gran desplegament televisiu per poder seguir una de les millors curses del món a través de la pantalla. En horari de 8.30 a 14.30 ho podreu fer a través de:

Per ràdio, tindreu la millor retransmissió a càrrec de l’equip de Territorio Trail Media a Aragon Radio.

Text: Albert Torrent i Alfonso García

Foto: ©GoldenTrailSeries® – Zegama Aizkorri – Jordi Saragossa