60 anys de Pujada a peu als Àngels

La prova és la cursa per muntanya amb més edicions de l'Estat i arriba aquest diumenge a la seixantena

438
La Pujada als Àngels és la cursa per muntanya amb més edicions de l'Estat. Foto: GEIEG

La Pujada a Peu als Àngels, organitzada pel Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG), s’ha guanyat el reconeixement de ser la cursa per muntanya amb més edicions de Catalunya i, possiblement, de tot l’Estat. L’esdeveniment, que se celebrarà el proper diumenge 17 de març, es disputa gairebé de forma ininterrompuda des de 1964 i només la pandèmia del COVID el 2020 va obligar la seva suspensió.

Butlletí GEiEG 1964

Tot i que la seva història comença un any abans. El 1963 un grup de nedadors del GEiEG, encapçalats per Felipe Sánchez Babot, va fer la mateixa pujada i el mateix itinerari en 58 minuts i 30 segons. Aquesta pujada va motivar alguna polèmica entre els atletes i nadadors del GEiEG, assegurant aquests últims haver realitzat el recorregut en 2,5 minuts menys que els primers. Un any després, i de la mà d’un il·lustre gironí com Santiago Sobrequés, la pujada es va convertir en oficial i regulada per la Federació Provincial d’Atletisme. La sortida es faria des del portal de Sant Cristòfol de Girona, es passaria per la casa de les Figues i l’arribada seria en el primer esglaó del santuari dels Àngels, amb una participació de 18 corredors. El guanyador fou Victor Olives amb un temps de 51 minuts i 40 segons.

El 1971 ja hi van participar dones (tres) per primer cop, i el 1976 es va canviar el sistema de sortida a causa de la creixent participació. Córrer en grup va facilitar la millora de les marques, i a l’inici dels vuitanta ja hi havia més participants que caminaven que no pas que corrien. Pel 25è aniversari, al 1988, s’hi va incloure una caminada popular i un esmorzar, i el 1999 ja es va recórrer al sistema informàtic i els xips individuals per cronometrar els temps, endarrerint a més l’hora de sortida –havia estat sempre a les vuit del matí–. Manel Caparrós va ser el dominador de la cursa als anys vuitanta, mentre que en dones Quima Casas va guanyar dotze anys seguits (catorze en total) i Maria Gràcia va enllaçar cinc victòries seguides (7 en total).

Actualment el recorregut, de 9,1 quilòmetres, s’inicia des de l’Església de Sant Pere de Gallicant, situada al bell mig de la capital gironina, i eleva als participants fins als peus del Santuari dels Àngels, superant un desnivell positiu d’uns 450 metres. La ruta transcorre gran part per corriols dins del bosc, passant per la Font del Bisbe, l’Olivet d’en Saureda, la Casa de les Figues i, en la part final, l’anomenada Pujada del Matahomes. 

El Santuari dels Àngels és un dels santuaris més visitats i de més devoció de les terres gironines. S’hi venera la Mare de Déu dels Àngels. És al cim del Puig Alt (488m) al massís de les Gavarres, al terme municipal de Sant Martí Vell (Gironès). Des del cim es pot gaudir d’una panoràmica espectacular del pla de Girona, el Baix Empordà, les Illes Medes, el Pirineu, el Montseny i les Guilleries. Com a curiositat, Salvador Dalí i Gala s’hi van casar, en una cerimònia íntima, el 8 d’agost del 1958.

“La Pujada a Peu als Àngels permet gaudir del medi natural i de la pràctica a l’aire lliure, un dels vessants de l’activitat esportiva que cada vegada té més adeptes entre la ciutadania, que practiquen esport pel seu benestar i salut. També cal destacar que és una cursa que cada vegada vol ser més accessible i inclusiva per a totes les persones”, ha destacat el regidor d’Educació, Infància i Esports de l’Ajuntament de Girona, Àdam Bertran. “L’esdeveniment representa a la perfecció tres essències de Girona: la situació estratègica als peus de les Gavarres, la passió ciutadana per l’esport i l’estima dels gironins i gironines per la natura”, ha reblat.

Hi haurà tres formats: la cursa competitiva que serà cronometrada amb xip i dorsal; la marxa popular que només hi haurà dorsal, i la modalitat inclusiva. Podeu fer les vostres inscripcions en aquest enllaç.

Palmarès últims anys

Any Guanyador Guanyadora
2008 Ricard Noguer (37:15) Maria Gracia Coll (45:13)
2009 Hamid Kabouri (38:00) Maria Gràcia Coll (44:00)
2010 Hamid Kabouri (37:41) Maria Gràcia Coll (45:11)
2011 Jordi Todà (39:00) Maria Gràcia Coll (43:41)
2012 Toti Bes (37:49) Maria Gràcia Coll (44:39)
2013 Jose Luis Blanco (38:41) Tina Bes (49:02)
2014 Toti Bes (37:56) Eugenia Miró (47:42)
2015 Rubèn Hernández (38:35) Eugènia Miró (46:42)
2016 Jaume Cornellà (37:48) Eugènia Miró (45:22)
2017 David Garcia (38:22) Núria Guardia (45:07)
2018 Quim Costa (38:40) Gemma Frigola (46:49)
2019 David Garcia (38:02) Àngela Castelló (43:53)
2021 no competitiva per situació COVID
2022 Abdeslam el-Ouahabi (40:48) Gemma Frigola (43:32)
2023 Ruariidh Golan (37:12) Caitlin Fielder (40’23”) Rècord