Aquest cop ens atansem fins a la població osonenca de Viladrau per participar al Trail Fonts del Montseny. Una cursa que ens havíen parlat molt bé. Sobretot de la seva organització, a càrrec de l’empresa Bejarae Events, que malauradament anunciava que feia un pas al costat després de vuit anys. Tot i això ens consta que ja busquen un relleu a l’alçada d’un esdeveniment que ha estat capaç de consolidar el miler de participants, tota una fita al calendari de curses per muntanya del nostre país.

A banda de la seva organització, ens atreia l’idea de conèixer una mica més la vessant nord del Parc Natural del Montseny i, a la vegada, visitar les multitud de fonts naturals que donen nom a la cursa, com la de l’Arimany, font de Llops, font de Coll Pregon, font d’en Vila, font de Cims, font de Matagalls, font Savellà, font del ferro o la font de Molins. En aquesta ocasió ens decidim a participar a la més llarga i, a la vegada, modalitat més exigent, amb un traçat de 29km i un desnivell positiu de 1.720 metres.

Podriem resumir el recorregut de la cursa, dient que consta de 2 grans pujades i 2 grans baixades. Entre mig també trobem petits trams de desnivell i diferent tipus de terreny. En definitiva, un recorregut molt variat, exigent, dur, i amb algún tram de baixada bastant tècnic. L’avantatge és que gran part de l’itinerari transcorre per l’obaga de fagedes, castanyers i alzines i, sent a ple mes de juliol, és d’agraïr.

El Trail Fonts del Montseny arrenca amb una volta pel poble de Viladrau per tal d’estirar els participants i,  seguidament, s’endinsa de ple al Parc Natural. El primer tram, tot i que puja gradualment, és força corrible. La primera gran pujada no la trobarem fins el quilòmetre 6, situat a peu de la font dels Llops. Un ascens a Coll Pregon que ens farà suar de valent, superant 400m de desnivell positiu en poc més de 2km. Després d’un flanqueig per sota la creu de Matagalls, s’inicia la baixada de la Goitadora, on posem els cinc sentits per no caure de cul a terra!

La segona pujada forta és una autèntica paret, on un sinuós camí a través d’una cinglera ens porta fins el coll d’Ordials. En algun pas inclús farem servir les mans per superar els 450 metres de desnivell en uns 2km. Un cop aquí tindrem un peu i mig de cursa feta. Després del Turó dels Esqueis trobem la segona baixada, no tant exigent com la primera però que amb més de 18 quilòmetres a les cames es nota.

Un cop arribats a baix, seguim una pista que ens porta al Mas de La Sala, on nasqué el famós bandoler Joan Sala Serrallonga. Després de vorejar la Riera Major només ens queda pujar per les escales de Viladrau fins a trobar la Plaça Major.

En conclusió: El Trail Fonts del Montseny és ideal per a aquells corredors que busquen una cursa tècnica i exigent en la temporada estival.

FITXA TÈCNICA

Senyalització ⭐⭐⭐⭐ Abalisada amb cintes i cartulines. Cal posar atenció en algun punt, on les falgueres tapen el camí
Avituallaments ⭐⭐⭐⭐ Disposa de 5 punts d’avituallament complets amb fruita, aigua i isotònic. Avituallament de meta: cervesa, coca-cola i fruita
Organització ⭐⭐⭐⭐ Perfectament senyalitzats els serveis de dutxa, piscina, recollida de dorsal i sortida
Recorregut ⭐⭐⭐⭐ L’organització ha aprofitat molt bé el terreny per treure el màxim profit possible i fer uns itineraris amb diferents nivells
 • Bossa del corredor: samarreta, mapa alpina del recorregut i ampolla d’aigua
 • Guanyadors (Classificacions 2023)
  • 29K: Jordi Roy (2:58:16) i Lorena Cubillas (3:45:03)
  • 19K: Josep Lladó (1:55:22) i Ari Carbonell (2:19:18)
  • 9K: David Oliva (40:12) i Sandra Sancho (49:44)
 • Track: Descarrega aquí
 • Com arribar: Viladrau
 • On menjar i on dormir: Viladrau

Foto portada: Asensi Carricondo