La nostra secció de curses ens porta a viatjar fins al bonic poble de Benasque (Osca), per participar en una de les modalitats del Gran Trail Aneto Posets (GTTAP). Més de 3.500 corredors es van donar cita en alguna de les sis proves del seu programa, convertida en una de les curses per muntanya amb més participació de tot Espanya. Uns números que corresponen bé a les seves bones crítiques, així que millor que corroborar-ho amb la nostra pròpia experiència.

Només arribar a Benasc t’adones de la magnitud de l’esdeveniment. Un poble que duplica amb escreix la població, amb la totalitat d’establiments plens i un ambient que respira a gran cursa. Això sí, una mica caòtic pel que fa a l’aparcament.

Aquesta vegada ens pengem el dorsal per participar a la Vuelta al Aneto, que amb els seus 55 quilòmetres i més de 3.600 de desnivell positiu, és un repte més que notable. Qui no estigui acostumat a grans desnivells, terreny tècnic i alta muntanya aquesta no és la seva cursa.

A grans trets, dividirem el majestuós recorregut pirinenc de la Vuelta al Aneto en tres parts. La primera fins al quilòmetre 20, on trobarem el primer avituallament situat al refugi de la Renclusa. Un tram on podrem córrer amb comoditat, però reservant cames per al que vindrà després.

De fet, pràcticament tot es concentra en els 22 quilòmetres següents, on l’encant i la duresa del Parc Natural de Posets-Maladeta es mostra amb tot el seu esplendor. Discorrem a través de llacs d’alta muntanya de singular bellesa, envoltem esvelts cims i pugem a ports de muntanya que ens deixen sense alè: el coll de Salenques ens posa a prova la nostra habilitat a través de grans blocs de pedra; el coll de Ballibierna, curt però intens, ens fa suar de valent; i la pujada al Pic d’Estiba Freda, a través de la seva pissarrosa tartera, ens acabarà de rematar. Això sí, ja coronat el cim podrem celebrar-ho bevent del porró de cervesa de l’avituallament, mentre contemplem l’impressionant massís de l’Aneto davant nostre.

Només ens restarà realitzar el llarg i tediós descens a Benasque i penjar-nos la medalla de finisher en olor de multituds.

FITXA TÈCNICA

Senyalització ⭐⭐⭐⭐ Excel·lent. Abalisada amb cintes i cartulines
Avituallaments ⭐⭐⭐⭐ Disposa de 4 punts d’avituallament complets amb fruita, aigua, isotònic, brou, pa amb embotit, fruits secs. Potser massa distanciats per les hores que cal invertir. Un plat de pasta no hagués estat malament. Avituallament en meta.
Organització ⭐⭐⭐⭐ Els més de 500 voluntaris ja ho diuen tot. Una organització entregada al corredor. Pavelló ampli per a la recollida de dorsals
Recorregut ⭐⭐⭐⭐ No es pot demanar més. Terreny d’alta muntanya sense fer bucles innecessaris. L’organització ha aprofitat molt bé el terreny per treure el màxim profit possible i fer uns itineraris amb diferents nivells
 • Bossa del corredor: samarreta, ‘manguitos’, mapa alpina del recorregut
 • Guanyadors (Classificacions 2023)
  • 105K: Xabier Zarranz (16:26:27) i Lurdes Palao (20:48:43)
  • 55K: Marcos Ramos (6:52:30) i Maria Mercedes Pila (8:34:35)
  • 42K: Daniel Castillo (4:34:07) i Núria Hospital (5:29:46)
  • 27K: Marcos Villamuera (2:03:25) i Sara Sanante (2:35:25)
  • 12K: Aitor Climent (54:28) i Ana Tauste (1:00:19)
  • KV: Joseba Díaz (44:32) i Pilar Medina (50:48)
 • Track: Descarrega aquí
 • Com arribar: Benasque
 • On dormir: Albergue ‘Pájaro loco’ de Castejón de Sos. Barato (19€ nit/persona) i confortable, sortint de tot el bullici de Benasque.