A les 8:30 del matí des del municipi de  Covaleda (Sòria) ha arrencat la prova reina de 36 quilòmetres i 2.500 metres de desnivell positiu que acollia el Campionat d’Espanya de Trail Running Absolut i de Clubs de la Real Federación Española de Atletismo (RFEA) i que dona plaça per al Mundial de Trail posposat per 2022. Una prova tècnica i exigent però que no ha impedit que els corredors favorits marquessin un ritme frenètic des del principi.

Anna Comet campiona. Mireia Pons bronze

Anna Comet s’ha proclamat Campiona d’Espanya completant així les tres posicions de podi. Ja tenia la plata i el bronze d’aquest títol nacional i avui s’ha fet amb l’or: “Tenia totes les medalles però em faltava aquesta“, comenta l’atleta del CE Penedès.

Anna ha sortit des de l’inici marcant el seu propi ritme que l’ha portat a completar el recorregut en un temps de 4:31:20. Es manté doncs vigent el temps rècord que el 2019 marcava Oihana Kortazar de 4h24′. “No m’esperava sortir sola perquè normalment Mireia i Júlia surten més ràpid i això m’ha desconcertat bastant. Ha estat una cursa difícil perquè no he tingut referències i he anat tirant sense descans tota l’estona sola”, declarava Anna a la meta. “M’he anat trobant bé, tot i que se m’ha fet duríssima per la suma del cansament que portava de la setmana passada de la meva participació en l’OCC, que el recorregut era tècnic i de la calor que ens ha fet avui. Però he anat tirant molt de cap i amb molta confiança per arribar a meta sola“, afegeix Anna.

Anna declarava que s’anava de Covaleda molt contenta amb el resultat i també per haver passat uns dies en aquest entorn: “L’ organització està plena de voluntaris, he notat en cada quilòmetre la calor de la gent i només tinc bones paraules per a aquesta carrera que compta a més amb un recorregut espectacular”.

En segona posició ha entrat Julia Font amb 4:39:00 i Mireia Pons amb 4:43:41. En noies no hi ha hagut premiades per equips per no haver-hi el nombre mínim d’equips per a establir classificació.

Manu Merillas, dominador absolut del trail estatal

Manuel Merillas, Zaid Ait Malek i Miguel Caballero han sortit junts i aquest tònica s’ha mantingut fins al quilòmetre km 21,8.

A partir d’aquí hi ha hagut una lluita entre Merillas i Zaid que s’anaven jugant la primera posició entre baixades i pujades del recorregut, fins que al quilòmetre 28,3 al Pont de Jaramillo, Merillas ha passat al davant per afrontar l’última pujada de menys de 1,5 km, la pujada del Hayedo, on els corredors ja sentien el so de les esquelles i dels aplaudiments, la calor de el públic i voluntaris d’una prova que avui celebrava la seva setena edició.

Merillas ha arribat a l’últim pas de control, en Los Hornos, amb 3:17:50. Només li tocava baixar per la Cueva El Ombligo, escassos 5 quilòmetres per entrar a la meta de Covaleda. Així el corredor lleonès, que aquest any no s’ha baixat de podi, ha completat els 36 quilòmetres en un temps de 3:40:24, baixant per escassos segons el rècord que tenia de l’última edició celebrada, en 2019, de 3 hores i 41 minuts.

“Fins a la base de El Hayedo Zaid i jo hem anat en un estira i arronsa, però sabia que l’última pujada m’era molt favorable i va ser on vaig decidir arribar amb una mica de marge per a l’última baixada que no em agafés. Ha estat una cursa molt lluitada, si no hagués arribat amb aquesta diferència en la pujada a El Hayedo, l’última baixada hagués estat una tortura per als dos”, ha comentat el corredor del Club Desafío Urbión. Segon en meta ha estat Zaid Ait Malek amb 3:45:50 i ha completat el podi Juan Javier Jimenez 3:53:55.

Manuel Merillas juntament amb Francisco Alonso (10è) i Rodrigo Vicente (14è) han puntuat perquè el Club Desafío Urbión s’hagi proclamat Campió d’Espanya per Equips. Segons han estat el Ekuo Sport Team i tercers el KM Vertical Torrelavega.

Fotografia: Diego De la Iglesia