La localitat de Covaleda (Sòria) acollirà, el proper diumenge 5 de setembre, el setè Campionat d’Espanya de Trail Running Absolut de la Real Federación Española de Atletismo (RFEA). Un campionat que arriba després del tsunami UTMB i amb força baixes al capdavant. Andreu Simón i Gisela Carrión, actuals campions, no seran a la cita.

El recorregut

La cursa, de 36 quilòmetres i 2.500 m de desnivell positiu, passa per un dels boscos de pi roig més grans d’Europa, las 7 lagunas, entre elles la Laguna Negra de Urbión, corona els tres grans cims de la zona, com el Mojón Alto (2.080 m), Zurraquín (2.073m) i Urbión (2.200 m), passa per les proximitats del naixement del riu Duero i transita pel paratge de El Hayedo, que durant l’època tardorenca ens regala un espectacular esclat de colors.

La sortida es realitzarà el proper diumenge 5 de setembre a les 8.30 del matí des de la localitat de Covaleda (Sòria).

Favorits pel títol nacional

A la cita de la RFEA participaran alguns dels millors corredors d’Espanya, com el que actualment ostenta el rècord de la prova (3h41′), el lleonès Manuel Merillas, actual campió del món d’Skyrunning. També hi seran Miguel Caballero, que ha tornat a la competició i s’ha marcat la prova com a objectiu de la temporada, i Zaid Ait Malek, que dissabte passat guanyava en els 4K del Trail Valle de Tena. En la línia de sortida també trobarem a altres corredors disposats a lluitar pel campionat com el català Eduard Hernández, Cristobal Adell, Antonio Martínez, David López Castan o Guzmán González.

Pel que fa a les noies, Anna Comet treballa per arribar a temps a la cita després de l’esforç de la setmana passada a l’OCC de UTMB®, on va ser quarta; la també catalana Mireia Pons que ja va tastar la cinquena posició al passat Campionat d’Espanya per FFAA, la corredora basca Ainhoa ​​Sanz, la valenciana Júlia Font o la jove aragonesa Yaiza Miñana.

Els catalans, a pel títol

Qui succeirà el tron de Gisela Carrión i Andreu Simón? A banda dels que hem anomenat abans, tenim a joves de casa que poden fer un bon paper, com és el cas d’ Alejandro Villarino , Adrià Colomer o Aleix Domènech. O de la veterania de Rosa Navarro, actual líder de la Copa Catalana de Curses per Muntanya de la FEEC.

Els corredors catalans que prendran part del Campionat d’Espanya són els següents:

Adrià Colomer (CE Penedès), Aleix Domènech (CA Olot), Eduard Hernández (CE Penedès), Toni Santisteban (CE Penedès), Alejandro Villarino (CE Penedès), Jonatan Mora i Daniel Zamora en homes; mentre que en dones trobem a Anna Comet (CE Penedès), Rosa Navarro (CE Penedès), Mireia Pons (CE Penedès) i Judith Cinca (Atletisme Sitges).

Palmarès 

Catalunya sempre ha fet un bon paper al Campionat d’Espanya de Trail Runnning des de la seva primera edició en 2015, aconseguint fins a vuit podis:

  • 5 campionats: Andreu Simón (2020), Gisela Carrión (2020), Albert Pujol (2019), Mònica Vives (2018) i Tòfol Castanyer (2016)
  • 2 Sots-campionats: Eugeni Gil (2019) i Anna Comet (2017).
  • 1 bronze: Marta Molist (2020)

Montse Martínez (4a 2017, 5a 2016 i 2018 i 7a 2020), Edu Hernández (6è 2019), Abel Carretero (6è 2020) i Mònica Vives (6a 2020) han estat altres resultats destacats.

Retransmissió en directe

Com en altres ocasions, el Campionat d’Espanya serà emesa en streaming a través de la web de l’organització en aquest enllaç. La retransmissió s’iniciarà a partir de les 8.30 del matí i anirà a càrrec de Depa, amb l’aportació tècnica dels guanyadors de l’última edició, Joel Aubeso i Yolanda Martín Ramos.