Com organitzar l’alimentació en cursa i no morir en l’intent

1953

La nostra nutricionista Florencia Palacio ens explica avui la importància de tenir una bona bona planificació dels nostres aliments en cursa i poder gaudir de la nostra participació sense estrés.

Un tema interessant que tracto amb els meus nois és com organitzar la meva alimentació en cursa. Fem els deures: faig la meva estratègia de carrera, planifico la meva alimentació i ho fico tot a la motxilla.

A qui no li ha passat d’estar en cursa i recordar-se de que et tocava menjar una barreta o uns dàtils, però que els he guardat darrere i no penso en aturar-me per buscar-lo? Que a l’hora de necessitar un gel resulta que has de treure’t la motxilla, treure tot el que hi ha a sobre i buscar el gel al fons de tot o no ho trobes?

Tots sabem de la importància de la nostra estratègia nutricional en cursa, controlant així la nostra energia per no caure en la fatiga muscular. Però, compte! decideixo no parar i seguir i el preu es diu fatiga. Sí, sí, aquesta que va a per tu com et descuidis.

Heus aquí la importància de tenir, no solament l’estratègia, sinó l’organització de la teva alimentació a la motxilla i a l’abast de la mà, fàcil i gairebé de memòria. Automàtic.

Depèn del format de la cursa. Si és en autosuficiència, semi, o disposa d’avituallaments cada tant. Prioritzar i acomodar en ordre el planificat. Si he posat una porció de dàtils de 25 grams en una bosseta per al KM5, posaré els meus aliments en ordre de dreta a esquerra, en l’ordre en què ho vaig a treure. D’aquesta manera, puc mantenir la meva concentració en la cursa i també mantenir la meva energia.

Si faig servir un cinturó, igualment puc fer-ho de dreta a esquerra. Ubicar les sals en el mateix lloc i altres suplements que acostumi estratègicament. Aquesta organització et donarà tranquil·litat i no tindràs excusa per portar la teva càrrega energètica constantment.

Un altre aspecte és com puc embalar els meus aliments, si bossetes o paper alumini en el cas que fem una alimentació natural, o amb pols de l’isotònic o carbohidrats. Bé, l’alumini directament sobre els aliments no ho recomano, ja que queda tot una mica aixafat, s’enganxa sobre els aliments i no és agradable menjar alumini o acabar per no menjar el previst. Si ho fas, posa abans un tovalló de paper. També són molt útils les bossetes amb tancament hermètic; hi ha de moltíssims mides i pots treure-li l’aire, ocupant menys espai i posar tranquil tot tipus d’aliments: des d’un arròs amb panses i dins una petita cullereta de plàstic, préssec en almívar, uns dàtils, etc. Ja parlarem un dia de com em puc alimentar en cursa amb aliments simples i plens d’energia.

Els pots petits o el paper film van genials per a la cafeïna i sals. Els carbohidrats en pols per recarregar els nostres flaixos en petites bossetes amb zip són molt pràctiques, però entrena l’ompliment de les teves ampolles amb elles, perquè encara que sembli difícil amb la pràctica ho faràs molt ràpid.

Bé, fins aquí ja sabem com embalar i tenim la nostra estratègia. Anem a l’acció. Posem la motxilla sobre el llit o taula, la nostra estratègia en un paper i amb un indeleble marquem l’ordre dels nostres aliments, segons el previst.

I comencem a ordenar els nostres aliments de dreta a esquerra. Sí, ja sé que no hi ha moltes motxilles amb tants butxaques davant, però sí en els costats. Saber ja que els tinc a mà i on són. T’ estalviarà augmentar l’estrès de la cursa i anar menjant amb seguretat.

En l’avituallament principal pots aprofitar per llençar els embolcalls buits a les escombraries i renovar els aliments per continuar tenint-los a mà durant la resta de la cursa. Si no saps ni on els has posat, t’asseguro que no menjaràs i la teva estratègia no serà la mateixa.

Quants dels que esteu llegint heu portat gels i/o bossetes amb dàtils darrere i en arribar a la meta està tot sense tocar? Sí, haurem arribat. Però, si haguéssim agafat aquests aliments en moments puntuals, podríem haver tingut millor energia i haver-ho fet millor? La nostra recuperació seria millor? El més segur és que si.

En definitiva. L’organització i l’ordre és clau. Si t’has apuntat a una cursa i has entrenat per a això, porta els teus aliments en ordre, ben embalats i només preocupa’t de gaudir. I si a sobre entrenes aquest ordre en les teves tirades llargues, un punt a favor!
___________________________

¡Hola a todos los seguidores de Ultres Catalunya! Mi nombre es Florencia Palacio Laje, me presento como una apasionada de este deporte, el Trail, y de la aventura que éste significa en mi vida. Soy nutricionista del American College of Sports Medicine, y si unimos todo esto, soy una gran admiradora del perfecto cuerpo físico que tenemos, y que nos sigue a todas nuestras maravillosas “locuras” por la montaña. Gracias a Ultres Catalunya por este espacio donde compartir otra de mis pasiones, la nutrición para el deporte.

“Nutrición Deportiva con Flor, por un deporte con salud que te emocione”