En pocs dies els impressionants paisatges de la Costa Brava tornaran a ser l’escenari de la cursa per etapes Costa Brava Stage Run (CBSR), organitzada per BiFree Sports, i que compta amb el suport de Tuga Active Wear i el Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu. Un esdeveniment que arriba a la seva quarta edició amb els dorsals esgotats i amb novetats destacades respecte de l’any passat. Aquesta cursa donarà el tret de sortida el divendres 1 d’abril i acabarà el diumenge 3 d’abril amb el poble de Portbou com a teló de fons.
La CBSR consta de dues distàncies: una de 120 i una altra de 80 quilòmetres. Ambdues comparteixen la primera etapa, de Blanes a Tossa de Mar (22 km i 900 metres de desnivell positiu); la segona etapa de la llarga surt des de Platja d’Aro fins l’Estartit (48 km i 1600 metres de desnivell positiu) i la dels 80 km comença més endavant, a Calella de Palafrugell per acabar també a l’Estartit (30 km i 1200 metres positius). Finalment, la tercera etapa de la distància llarga va de Roses a Portbou (48 km i 1.500 metres de desnivell positiu) i la curta comença més endavant, a Cadaqués, per acabar també a Portbou (29k i 900 metres de desnivell positiu).
Una ruta per gaudir de la Costa Brava
És un luxe tenir a casa nostra una cursa per etapes que passi per dos parcs naturals com el del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter i el parc natural del Cap de Creus. Serà difícil que els participants no s’aturin un moment per gaudir dels nombrosos paisatges destacats de la Costa Brava per on transcorrerà la CBSR: el Jardí Botànic de Marimurtra, el Jardí Tropical de Pinya Rosa, Cala Morisca i Cala Llevadó, Platja del Castell, Jardins de Cap Roig, Cala Canyers, la petitíssima Cala Corbs, les platges de Cala Estreta, Cala Pedrosa, Aigua Xelida, Aiguablava, el Cap de Begur, Sa Tuna, el Far de s’Arenella a Llançà, Aiguafreda i l’espectacular Illa Roja, entre altres indrets.
Novetats en el recorregut
Els canvis introduïts per l’organització de la prova s’han fet per millorar la prova en l’àmbit logístic en la segona etapa. Les dues modalitats tenen l’inici d’etapa 10 quilòmetres abans respecte de les anteriors edicions. L’inici de la segona jornada de la CBSR 120 km serà a Platja d’Aro, amb un nou tram preciós de camí de ronda fins al Passeig de Sant Antoni de Calonge. La CBSR de 80 km començarà com a novetat des de Calella de Palafrugell i acabarà a l’Estartit, just després de recórrer la Platja de Pals i creuar tant la desembocadura del riu Daró com la Gola del Ter.
Gran presència de corredors internacionals
En total hi haurà 200 participants entre les dues modalitats. Més del 60% dels inscrits són corredors procedents de països estrangers que volen participar en la prova per etapes atrets pel recorregut i la màgia de la Costa Brava. A la línia de sortida hi haurà corredors i corredores de països com la Xina, Suïssa, Bèlgica, Romania, Hongria, Àustria, Regne Unit, Suècia, Alemanya, Canadà, Dinamarca, els Països Baixos i els Estats Units. El gairebé 40% restant venen de comunitats autònomes com Madrid, País Basc, Aragó, Andalusia, Navarra, Astúries, Illes Balears, País Valencià i les Canàries.
Entre els participants crida l’atenció la presència de dos corredors argentins de més de 70 anys que no volen perdre’s l’experiència de córrer durant tres dies per la Costa Brava. En concret, es tracta de Luis René Méndez i Luis Barco, de 78 i 71 anys respectivament. Tots dos són corredors experts en proves de distància llarga com la mítica Marató des Sables (el Marroc) o la dura marató de l’Antàrtida i la llegendària Marató de Nova York. En el cantó contrari, el participant més jove té divuit anys; el corredor francès Alexandre Vanuls.
A les curses cada vegada hi ha més presència femenina i aquesta edició de la CBSR un 30% són dones. La corredora Mattea Geraci, d’Itàlia, és la més gran amb 63 anys i Amalie Bengtsson, de Dinamarca, la més jove amb 26 anys. També cal destacar que hi ha un 24% de repetidors que ja van córrer en alguna de les anteriors edicions i quatre corredors que han fet totes edicions. Segurament ho fan perquè la Costa Brava Stage Run és més que una cursa, es tracta d’un esdeveniment de turisme esportiu on hi cap tant la competició com el fet de gaudir d’una experiència
Un repte logístic
Els organitzadors conceben les curses que impulsen com un repte en l’àmbit logístic i la Costa Brava Stage Run n’és un bon exemple. Les dues són distàncies lineals i amb allotjaments preparats pels participants. Això comporta muntar cada matí una sortida que desmunten tot just després de donar l’arrencada. El mateix passa amb l’arribada de cada etapa que preparen amb gran entusiasme cada dia per rebre els corredors tal com es mereixen.
Per una altra banda, s’organitza els allotjaments i es mouen els equipatges dels participants i staff cada dia de poble a poble. En total, es gestionen uns 260 allotjaments diaris a la Costa Brava pels corredors i els 20 acompanyants que els segueixen durant la cursa. A més, tots els inscrits a la CBSR gaudiran cada vespre del material audiovisual creat durant el dia amb les fotografies i el vídeo amb el resum espectacular de l’etapa. Tot plegat amb una cerimònia diària dels guanyadors d’etapa i líders de la cursa. Una logística operativa que no seria possible sense el suport dels 60 voluntaris que ho donen tot perquè la CBSR sigui tot un èxit.
Foto: Guillem Casanova