La vall de Ribes s’engalanarà el proper cap de setmana, i per vuitè any consecutiu, per una nova edició de Els Bastions. Ribes de Freser (Ripollès) serà de nou l’epicentre d’un esdeveniment que comptarà amb 1.100 participants, rècord absolut, entre les quatre modalitats de cursa.

El llarg hivern d’aquesta temporada encara acumula quantitats de neu importants en les cotes més altes del traçat original de Els Bastions i, tal i com vam anunciar el passat divendres, l’organització s’ha vist obligada a modificar part del seu traçat per seguretat dels participants.

La modalitat Ultra, amb sortida a les sis del matí de dissabte, farà un recorregut de 93 quilòmetres i un desnivell positiu de 6.005m, una mica menys de l’itinerari original. Un cop coronat el Puigmal (2.913m) es baixarà al santuari de Núria, remuntant el torrent de Finestrelles sense arribar a la carena. Es baixarà per la Coma d’Eina per empalmar els torrents de Nou Fonts i Nou Creus i accedir a l’avituallament de Pic d’Àliga. S’anirà al refugi de Coma de Vaca a través del coll de Torreneules i vorejarà el Balandrau amb descens fins a Pardines. A partir d’aquí resseguirà l’itinerari original amb ascens al Taga i la Covil per la Serra Cavallera i Serra de Montgrony. Entre els favorits d’aquesta edició trobarem a faltar a Adrià Matas, vencedor de l’edició passada, que causa baixa d’última hora per lesió. En homes, seran de la partida Biel Martínez (3r Bastions’17), Sergi Bañeras (7è Eufòria dels Cims’17), Xevi Vidal (3r Matxos’18), José Manuel Torrico (8è Bastions’17) i Francesc Martín (2n Ultra Montseny’17) com a corredors més destacats; mentre que en dones Marta Batalla (2a Ultra Montseny’18), Sara Codina (7a Nafarroa Xtrem’18), Mònica Guilera (3a Eufòria dels Cims’17) i Esther Franch (1a Ultra Montseny’18) són les que, a priori, es jugaran les places al podi.

La modalitat Trail, amb sortida a les set del matí, resseguirà el mateix itinerari que la Ultra, però un cop coronat el Taga farà el descens directe a Ribes de Freser, aconseguint una volta circular de 70 quilòmetres i 4.876m de desnivell positiu. Entre els corredors més destacats hi haurà Benet Pous (2n Ultra Bastions’17), Carlos Mantero (1r Ultra Montseny’18) i Raul Butacci (2n Half Estels del Sud’17); en dones destaquem a Jone Urkizu (3a Ehunmilak’17), Clàudia Tremps (1a GT Sud de France’17) i Cèlia Trevisan (4a UT Balcons d’Azur’18).

La Marathon, de 52 quilòmetres i 2.714m de desnivell positiu, també s’ha vist obligat a modificar el seu traçat. Amb sortida a les vuit del matí, seguirà el mateix itinerari de les modalitats Ultra i Trail fins a Fontalba; d’aquí anirà cap a Núria i Coma de Vaca pel coll de Torreneules, passarà pel coll de Tres Pics i Puig Cerverís i, un cop a Pardines, es dirigirà de nou a Ribes de Freser.

Tancarà aquest festival de curses per muntanya la modalitat Short, de 27km i D+1.496m, i la Mini, pels més menuts de la casa.

En quant al material obligatori pels participants de la Ultra i Trail, serà imprescindible fer ús de les polaines i pantalons llargs o malles llargues (poden ser curts si combinats amb mitjons cobreixen totalment les cames) sobretot en els trams amb neu, a més del  material marcat en el reglament de la prova.