Més de 1200 corredors gaudeixen d’una benèvola edició de Els Bastions, on la neu tardana en els parts més altes posa el punt d’aventura i èpica del traçat. Sabrina Solana i Josep Maria Rey s’enduen els llorers de la modalitat ultra.

Per fi. La capritxosa meteorologia va donar treva a Els Bastions després de quatre anys. Enrere quedaven quatre anys de tempestes, calamarsa i un reguitzell d’entrebancs que no deixaven gaudir plenament d’un recorregut realment espectacular. La vall de Ribes es mostrava amb tot el seu esplendor: de verdes pastures, de torrents brollant amb força i un reguer de neu dalt dels cims com a testimonis de que l’hivern ha estat prou llarg.

En la vessant competitiva, la lluita pel triomf estava més car que mai. Carlos Mantero va marcar el ritme durant la primera meitat del recorregut, seguit d’un grup format per Albert Herrero, Benet Pous, Cicero Benoit i Vicente Gandía. Arribant a la carena del Nou Fonts, la neu dura i gelada per les baixes temperatures de la nit havien convertit el terreny de joc en una pista de patinatge i el grup capdavanter decidia abandonar. A trenc d’alba, l’escalfor milloraria considerablement l’estat de la neu i seria Josep Maria Rey el primer en aconseguir travessar els contraforts nevats del Nou Creus i Nou Fonts i posar-se líder en solitari. Fet i fet, es faria amb la victòria amb un temps de 15 hores, 42 minuts i 9 segons. Més aferrissada va ser la lluita per la resta del podi masculí, on Roger Sanglas, Albert Navarro i Albert Pérez arribarien amb una diferència de tant sols 11 segons!

En dones, l’andorrana Sabrina Solana imposaria la seva llei des del primer quilòmetre i tiraria de sobrada experiència en proves d’aquest calibre per imposar-se amb certa comoditat davant les seves rivals. Esther Hernández es conformaria amb la segona posició, mentre que ja més despenjada i patint fins l’últim instant cercaria l’arribada Mònica Guilera.

Classificació Ultra Els Bastions: 1. Josep Maria Rey (15:42:09), 2. Roger Sanglas (16:50:11), 3. Albert Navarro (16:50:15); 1. Sabrina Solana (17:56:23), 2. Esther Hernández (19:15:27), 3. Mònica Guilera (23:39:29)

El manlleuenc Dani Parés tiraria de veterania per emportar-se la victòria en la modalitat  Trail, revalidant el triomf aconseguit en la ja llunyana edició del 2012. Tot i això no aconseguiria desempallegar-se de Mario Ortiz i Alejandro Villarino, els seus immediats perseguidors, fins a partir del seu pas pel santuari de Núria. A partir d’aquí obriria una distància inabastable pels seus rivals, creuant la línia d’arribada després de 16 hores, 51 minuts i 54 segons.

Més emocionant va ser la rivalitat en l’apartat femení. Natalia Rey, Ester Franch, Tati Orquiola i Clàudia Tremps protagonitzarien un frec a frec constant al llarg dels 76 quilòmetres de recorregut, amb un marge de no més de quinze minuts entre elles. Finalment, Natalia Rey es mostraria més forta en l’últim ascens al Taga i s’enduria el gat a l’aigua.

Classificació Trail Els Bastions: 1. Dani Parés (10:47:54), 2. Mario Ortiz (11:29:30), 3. Alejandro villarino (11:40:04); 1. Natalia rey (12:55:10), 2. Esther Franch (13:13:45), 3. Tati Orquiola (13:23:43)

El programa d’aquesta edició de Els Bastions es va completar amb dos circuits més. En la distància Marathon, de 50km i 2.825m positius, Jaume Marsinyach (6:15:22) i Eva Mesado (6:56:04) eren els corredors més ràpids. Mentre que en la Short, de 27km i 1.596m positius, serien David Coma (2:45:01) i Aida Pérez (3:09:10) els que es penjarien els llorers.

Galeria fotogràfica © Ultres Catalunya