Espectacular sortida de la Trencacims 2016. Foto Enric Adell
Espectacular sortida de la Trencacims 2016. Foto Enric Adell

Aquest cap de setmana es va celebrar la quarta edició de la Trencacims de Paüls (Baix Ebre) amb un èxit rotund. No sabem que deu tenir la gent i el territori de les Terres de l’Ebre que creen una sinèrgia amb els participants espectacular i el “boca-orella” funciona a la perfecció. De fet, enguany establien rècord de participants amb més de 550 corredors entre les dues modalitats de cursa i la marxa popular, consolidant-se com unes de les curses de muntanya referents a Catalunya.

Dissabte es donava la espectacular sortida als més de 170 corredors disposats a recórrer els exigents 50km i 4.400m de desnivell positiu de la ultratrail, sota la munió de torxes enceses i al compàs eixordador de la companyia Elèctrica Dharma i la seva, més que escoltada, “La Presó del rei de França”. Un altre dels protagonistes de la jornada ha estat el fort vent de mestral a les cotes més altes del recorregut, amb ratxes que s’apropaven als 80km/h

Ja en els primers quilòmetres, el grup format per Javier Heras, Carles Bartrina, Javier Puit, Pepelu Ballester i Jaume Folguera lideraven la prova al pas per la Finella, sense dubte un dels llocs més espectaculars de la cursa. Però passat el Tossal d’Engrillo (1.072m), Ballester i Folguera queden despenjats del grup capdavanter. Al Mas del Castillo (km39) Javier Heras (Triatló Serres de Mestral) decideix fer un canvi de ritme impossible de seguir per a Bartrina i Puit i, després de coronar en solitari el cim del Joan Gran (1.073m), creua vencedor després de 6:40:30. Carles Bartrina (CE Pedala.cat) aconsegueix la segona posició (6:46:48), molt lluitada amb en Jaume Folguera (Firehawk Team), que es buida per entrar al tercer esglaó del podi (6:47:13), a tant sols vint-i-cinc segons de diferència. “Potser he notat una mica el cansament de la Ultra Trail Muntanyes Costa Daurada, disputada la setmana passada, però un cop ficat en feina no hi he pensat. M’havien parlat molt bé de la Trencacims i ho corroboro”.

En fèmines, Mesi Arcos (Hoka Spain) va tornar a fer una exhibició de talent i va vèncer de forma incontestable després 7:32:52, entrant a més com a novena de la classificació general.

“Trencacims és una cursa increïble. El recorregut és brutal, el poble i la gent de Paüls de 10 i la organització impecable. No l’he pogut gaudir del tot perquè anava cansada de setmanes anteriors, però tot i això encara podia aixecar el cap i contemplar la bellesa del paisatge”.

Dolors Morcillo (Tuga Outdoor Team) en 8:26:00 i Marta Muixí (Four Factors) després de 8:30:34 van completar un podi on ha faltat la guanyadora de l’edició passada, Carme Tort, que va lluitar les primeres posicions durant una bona part del recorregut però que abandonaria a posteriori.

Ja diumenge es disputaria la mitja marató puntuable per a la Lliga Catalana de Curses per Muntanya, de 23km i prop de 2.000m de desnivell positiu, amb victòries de Andreu Simó (Inverse Team Trail) amb un temps de 2:18:13 i Eli Gordon (Team Segurartic) en 2:49:28.

Classificació General Ultra

Classificació General Mitja

Veieu l’amplia galeria de fotos de Monrasin