Kilian Jornet busca la cinquena sivella a Hardrock 100

La mítica prova nord-americana depararà un emocionant duel entre el català i François D'Haene, mentre que Courtney Dauwalter parteix com a gran favorita

748

Kilian Jornet i François D’Haene en categoria masculina i Courtney Dauwalter en femenina seran, a priori, els grans favorits de la Hardrock 100 d’aquest 2022

En el sentit de les agulles del rellotge, el divendres 15 de juliol Silverton (Colorado) veurà la sortida d’una nova edició de la Hardrock 100. Parlar de la Hardrock 100 no és fer-ho d’una ultra nord-americana més. Les ‘cent milles’ que cada juliol es disputa a les muntanyes de San Juan a Colorado és la més europea de les curses dels Estats Units. I ho és per la duresa, a l’alçada de la bellesa dels seus paisatges. Més que una cursa, un desafiament personal per als participants d’una ultra amb deu mil metres de desnivell de pujada i que arriba a fregar els 4000 d’altitud.

Al cap hi haurà només un pensament, aconseguir besar una roca que aquest any estarà una mica més lluny, sent unes 103 milles el recorregut final, modificat per uns desviaments. L’edició del 2022 apunta, sobre el paper, a ser una de les més apassionants, almenys pels noms que trobarem a la línia de sortida amb el duel brutal entre François D’Haene i Kilian Jornet; mentre que Courtney Dauwalter ho tindrà un pel més fàcil sobre el paper ja que Sabrina Stanley, la darrera vencedora de Hardrock, finalment serà baixa.

Com a dada curiosa, tant Kilian com François són els actuals posseïdors dels rècords de la cursa. El català, amb 22h41′, en el sentit de les agulles del rellotge i el francès, amb 21h45′ a l’antihorari.

Pot semblar estrany llegir això en una prèvia, però François D’Haene arriba com a favorit. Si ja l’any passat va aconseguir aquest espectacular doblet Hardrock + UTMB, aquesta experiència adquirida a Colorado el converteix en el principal creditor de la victòria, atès que la distància de les cent milles la té totalment interioritzada. Coneix el recorregut encara que, només potser, el sentit horari d’aquest any el pot penalitzar. Enfront un Kilian Jornet que coneix els seus viatges a Colorado per victòries. Quatre participacions i quatre triomfs, inclòs aquell mític del 2017 amb el braç en cabestrell. En una temporada amb pocs quilòmetres de competició i de nous reptes professionals, serà hora d’agafar crispetes per assistir a un duel que ja vam poder viure a l’UTMB del 2017, en aquella ocasió amb triomf del francès.

Davant d’ells, tres noms destaquen sobre els altres. El de John Kelly, l’últim finisher de Barkley Marathons, que després dels seus anys vivint a Anglaterra ha tornat als Estats Units i vol fer-ho per la porta gran. Amb uns quants rècords a les cames aquests últims anys i no deixant dubtes sobre la seva resistència, potser aquest punt de velocitat en competició que sí que tenen els seus rivals li resti possibilitats. Podríem dir que la victòria a Réunion a l’octubre passat fos l’explosió definitiva de l’italià Daniel Jung, referendada amb bons resultats aquesta temporada que, si bé no creiem que li permetran lluitar per la victòria, sí que pot estar al davant. Com també ho estaran l’incombustible Jeff Browning, vencedor el 2018 i cinc vegades finisher, que segueix col·leccionant sivelles de cent milles, i un important escuder a NNormal per a Kilian Jornet, Dakota Jones, al qual no obstant se li pot fer molt costa amunt la segona meitat de la cursa.

Dauwalter, la gran favorita

En noies, la que si estarà és Courtney Dauwalter, favorita allà on participa si la distància és llarga. Il·lustre absent a Western States 100, precisament per estar focalitzada a entrenar Hardrock 100, va ser la causa de no veure-la a Califòrnia. Apunta a victòria i una mica més.

Veurem una altra vegada Darcy Piceu? Sí, i serà la seva novena participació, saldades les vuit anteriors amb tres victòries i cinc segons llocs. Probablement ningú, ni dones ni homes, no coneix el recorregut millor que ella. Potser no està ara mateix al nivell de Dauwalter, però qualsevol badada o problema la pot catapultar a la primera posició. Stephanie Case i Maggie Guteri, les dues corredores tremendament dures són els dos noms que s’haurien d’unir a les anteriors en un hipotètic TOP5 femení.

La Hardrock 100 2022 començarà el divendres 15 de juliol a les 6.00 hora local (14.00 hora espanyola peninsular).

Text: Alfonso García – Territorio Trail Media

Foto: Philipp Reiter