Kilian Jornet conquesta l’Everest

2972

L’ultrafondista català Kilian Jornet ha coronat aquesta mitjanit la muntanya més alta del món, l’Everest (8.848m) per la seva vessant nord tibetana. Aquesta fita culmina el seu projecte Summits of my Life, que arrenca al 2012 i on ha batut els rècords en velocitat d’ascens i descens de muntanyes emblemàtiques del món alpinístic com el Mont Blanc o l’Aconcagua.

En Kilian va partir des del monestir de Rongbuk el passat dissabte dia 20 de maig a les 22h hora local seguint la ruta tradicional per la cara nord tibetana, molt més segura i desistint l’intent d’ascens pel corredor Norton degut al gel acumulat. L’itinerari recorreria els poc més de quinze quilòmetres de la morrena glaciar fins cercar el Camp Base Avançat (6.400m) a les 2:35 de la matinada, on descansaria prop de dues hores per encarar amb èxit la segona part de l’ascens. A les 6.30 del matí cercaria el Camp 1 (7.000m) i seguiria l’ascens fins a trobar el càmera de l’expedició, Seb Montaz, aproximadament a uns 7.500m d’alçada. “Vaig arribar fins els 7.700m molt bé i avançant segons el previst, però a partir d’aquest punt m’he començat a trobar malament per un virus estomacal. Des d’allà he avançat molt lent, amb vòmits i rampes, però em trobava bé en alçada i vaig decidir continuar”. 

A mitjanit i després de 26 hores de marxa, Kilian Jornet coronava el cim de l’Everest: La nit era clara, sense núvols ni vent. Estava sol al cim però veia llums de frontals tant en la vessant nord com la sud d’expedicions que començaven l’ascens. De seguida vaig començar a baixar per arribar el més ràpidament possible al Camp Base Avançat”. 

Degut a la seva indisposició i després d’aproximadament unes 38 hores d’esforç, Jornet ha decidit donar per acabada la seva aventura al Camp Base Avançat en lloc de baixar fins al monestir de Rongbuk. 

Aquest cop Kilian Jornet no ha batut cap rècord, ja que és el primer cop que algú realitza un ascens directe des del monestir de Rongbuk (4.980m) –últim lloc habitat- fins el cim de l’Everest sense establir-se en el camp base (5.600m) o en el camp base avançat (6.400m) ni el muntatge de cordes fixes per a facilitar l’ascens i amb el material mínim possible.

Cronologia

El terratrèmol que va assolir al Nepal al 2015 i les males condicions meteorològiques al 2016 havien deixat a Kilian Jornet amb un somni sense realitzar. L’idea inicial d’aquest 2017 era l’ascens per la vessant xinesa a la tardor, però davant la dificultat per aconseguir els permisos decidia avançar l’expedició a la primavera i a través de la vessant tibetana.

Després de trepitjar el cim del Cho Oyu (8.188m) el passat 9 de maig com a preparació i aclimatació pel seu ascens al cim més alt del planeta, Jornet s’establia en el camp base tibetà. Només sis dies després informava a través de les xarxes socials que havia realitzat un ascens des del camp base avançat fins als 8.400m d’alçada en poc menys de sis hores, superant un desnivell aproximat d’uns 2.000m. Finalment, i després de desistir de pujar pel corredor Norton per acumulació de gel que la feien molt més perillosa, partia la nit de dissabte fins a coronar el cim de l’Everest la passada mitjanit i convertir a Kilian Jornet en un autèntic mite.