69.896. Aquesta és la xifra exacta de corredors que van participar en alguna de les curses per muntanya a Catalunya el passat 2021. Una xifra resultant al treball exhaustiu que hem realitzat a Ultres Catalunya durant tot l’any a través de l’apartat de RESULTATS del nostre web, on setmana rere setmana hem anat aglutinant curosament les dades de participació de totes i cada una de les curses per muntanya que se celebren a Catalunya.
D’aquest treball podem extraure les següents dades:
- Total participants: 69.896
- Participació masculina: 52.819 (75,57%)
- Participació femenina: 17.077 (24,43%)
- Total curses: 224
- Total modalitats (una cursa pot presentar varies distàncies): 489
- Mitjana participació per cursa: 312 corredors
- Cursa amb més participació: Buff Epic Trail (26k) amb 1.036 corredors.
Val a dir que el nombre total de curses per muntanya a Catalunya en 2019 va fregar les 450. La davallada en més de 200 curses és el resultat d’una pandèmia que ha arrasat gran part de les curses més modestes del calendari, que no han pogut fer front a les afectacions directes i indirectes de la COVID-19.
El trailrunning català, amb bona salut
A pesar de la davallada per la pandèmia, pensem que les curses per muntanya a Catalunya gaudeixen actualment d’una bona vitalitat. La participació, però, creiem que s’ha estancat i no ha crescut exponencialment amb el nombre de proves. Això vol dir que la concentració de corredors és més diversificada i l’impacte mediambiental és menor. Tot i que les curses amb més solera de casa nostra mantenen el seu públic fidel, esgotant els dorsals en temps rècord. Aquest és el cas de l’Olla de Núria, el Trail del Bisaura, la BUFF Epic Trail o la nouvinguda Aran by UTMB.
On sí trobem un augment significatiu és en els practicants amb edat més primerenca. Els fills dels, aleshores, primers corredors per muntanya han crescut amb l’estima d’aquest esport i l’edat dels seus aficionats és cada cop més jove. Ja no ens resulta estrany veure com les curses adeqüen el seu format amb modalitats dirigides a categories inferiors.
Amb el temps, l’organització d’aquests esdeveniments ha deixat de ser solament cosa del voluntariat d’entitats i associacions sense ànim de lucre per conviure amb empreses d’esports oudoor que veuen un filó a explotar. Els beneficis de l’organització d’una cursa per muntanya tampoc ha passat per alt per ajuntaments i comarques envoltats d’entorns naturals privilegiats i amb poca població, que han vist en l’activitat un impacte econòmic positiu. Sobretot en zones on es focalitzaven amb els esports d’hivern i que ara han vist una altre font d’ingressos fora de temporada.