Després de setze edicions, la Pels Camins dels Matxos s’ha convertit en l’esdeveniment esportiu més multitudinari de la comarca d’Osona. La vila de Torelló, epicentre de la prova, rebrà diumenge entorn al miler de participants fidels que van esgotar les places disponibles als pocs dies d’obrir-se les inscripcions.

Per a qui encara no s’hagi atrevit a participar-hi, direm que Pels Camins dels Matxos amaga un recorregut espectacular a través de boscos de somni, ermites i castells. Les valls del Ges i del Fornés ens mostraran tot el seu patrimoni cultural com el castell de Torelló, el Santuari de Bellmunt i Sant Julià de Cabrera; i descobrirem una riquesa paisatgística brutal cavalcant per la Serra de Bellmunt, de Curull i Cabrera, amb racons espectaculars com el Salt del Molí del Salt, la Grevolosa o el Forat Micó.

Per a convertir-se en un matxo caldrà completar el recorregut de 63 quilòmetres i 6.150m de desnivell positiu i coronar els seus tres emblemàtics cims: Bellmunt (1.243m), Puigsacalm (1.514m) i Cabrera (1.307m). Tot i això, l’organització deixa que sigui el propi participant el que trïi sobre la marxa el seu destí, pujant a un, dos o tres dels cims.

En quant a la vessant esportiva, es trobarà a faltar al vencedor de l’edició passada i actual posseïdor del rècord de la prova, en Ernest Ausiró, que serà baixa per lesió. Si que repetirà Monica Comas (Apostols de Bacus), guanyadora al 2017, que també va deixar el llistó ben alt amb un estratosfèric temps de 7 hores, 43 minuts i 46 segons. Junt amb Comas, Clàudia Tremps, Judith Franch, Jonatan Mora, Benet Pous, Diego Arroyo i Lluis Ruiz parteixen com a grans favorits.

El Centre Excursionista Torelló, organitzador de l’esdeveniment, ha afegit una modalitat més suau: el Tastet de Matxos, amb un recorregut de 23 quilòmetres i 1.400m de desnivell positiu per la zona de Bellmunt. Pels que vulguin descobrir la vegetació, flora i fauna de l’entorn de Torelló amb una suau caminada guiada, hi haurà la Matxitus.

Foto portada (c) Oriol Batista