Rebeca Suárez, Guillem Fernández i Sergi Ariaca guanyen el 44è Cros de Sant Joan

780

Prats de Lluçanès (Osona) ha celebrat avui el 44è Cros de Sant Joan, dins els actes de les Festes de Sant Joan i els Elois, una de les curses per muntanya més antigues que se celebren a Catalunya.

La cursa, de 6 quilòmetres i un desnivell de pujada d’uns 100m, ha comptat enguany amb una setantena de participants. Els corredors han gaudit de l’entorn de la població osonenca passant per llocs d’interès local com la cadira d’en Galceran o l’ermita de Sant Sebastià.

La victòria masculina ha estat compartida per Guillem Fernández (Avinent Manresa) i Sergi Ariaca (Irwl) amb un temps de 20’24”. Martí Costa ha tancat el podi deu segons després.

La cursa femenina ha presentat una lluita aferrissada entre Rebeca Suárez (CA La Sansi) i la veterana Laia Andreu (CA Vic) que s’ha decidit en l’esprint final. Suárez s’ha alçat amb la victòria per un segon amb un temps de 23’05”. La vigatana Anna Pallarès, guanyadora de l’edició passada, ha estat tercera amb 24’03”.

Classificacions 2022

Una cursa amb molta solera

El Cros de Sant Joan i Els Elois va nèixer el 1979 quan quatre joves de Prats de Lluçanès (Lluís Vila, Joan Ferrer, Joan Bartrons i Ramon Parareda), amants de les curses atlètiques, van donar el tret de sortida d’una cursa que amb el pas dels anys s’ha convertit en un dels actes centrals del poble.

Les dues primeres edicions es disputarien el 25 de juliol, festivitat de Sant Jaume. A partir de l’any 1981, per evitar la calor, es va canviar la data pel dia 24 de juny, Sant Joan, coincident amb la Festa Major d’estiu del poble.

Durant aquestes més de quatre dècades s’ha consolidat el recorregut, que combina un 90% per pista de terra i un 10% d’asfalt per l’entorn de Prats de Lluçanès.

Com a anècdota direm que els primers anys es premiava al participant més pesat i al corredor més veterà. Premis que, amb el llarg del temps, van acabar per desaparèixer. Actualment es premia al corredor/a local més ràpid.

Text i fotos: Albert Torrent