Parlar de Cavalls del Vent és parlar de, possiblement, la travessa més coneguda internacionalment. Nascuda en 2003, permet realitzar una gran volta pel Parc Natural Cadí-Moixeró enllaçant els vuit refugis que s’hi allotgen.

La primera iniciativa d’alguns refugis del Parc Natural per crear una travessa senderista va sorgir de forma modesta entre els guardes dels refugis de Prat d’Aguiló, Lluis Estasen i Gresolet, que van unir les dues vessants de la Serra del Cadí en una ruta circular d’un parell de jornades. La idea, que també es va alimentar de l’èxit de la travessa Carros de Foc, es va fer més gran amb l’entrada al projecte del refugi del Rebost a l’any 2002. Va ser llavors quan es van establir les bases amb la resta de refugis així com de l’administració del Parc.

En 2003 Cavalls del Vent es posa en marxa de manera oberta amb tres modalitats: En menys de 24 hores, en menys de 36 hores i a mode travessa per etapes.

L’itinerari

Es desenvolupa en un terreny de mitja-alta muntanya ple de fagedes, pinedes de pi roig, de pi negre, avetoses, prats i rocams d’alta muntanya.. El punt més alt es troba en el refugi Niu d’Àliga, a 2.510m d’alçada, al capdamunt del cim de la Tossa d’Alp, i el punt més baix a Cal Tinent (Grèixer), a 910m. El recorregut clàssic enllaça els vuit refugis del Parc Natural: Estasen, Gresolet, Sant Jordi, Rebost, Niu de l’Àliga, Serrat de les Esposes, Cortals de l’Ingla i Prats d’Aguiló.

Podem iniciar la travessa Cavalls del Vent des de qualsevol refugi, sent el refugi Lluís Estasen, Gresolet o Rebost com els punts de partida més freqüentats per la facilitat d’accés en cotxe; i en el sentit que vulguem, tot i que gran part de la gent el realitza en sentit horari.

La ruta presenta moltes variables i escapatòries. Una bona proposta per a partir la ruta en dos seria començar a Grèixer i seccionar la volta al coll de Pendís, baixant al refugi de Sant Jordi i tornant al punt de partida pel Coll d’Escriu.

Modalitat Skyrunner

Tal i com hem comentat anteriorment, aquells que aconseguien realitzar la travessa en menys de 24 i 36 hores eren inclosos en un rànquing i rebien un títol honorífic.

Va ser a l’octubre de 2009 quan l’Associació Esportiva Mountain Runners del Berguedà decideix organitzar, de forma competitiva, la travessa que uneix els vuit refugis del Parc Natural Cadí Moixeró. Aquesta primera edició va comptar amb 273 corredors, on Jessed Hernández (9:31:35) i Corinne Favre (11:55:52) en van sortir vencedors d’un recorregut de 80km i 5.800m de desnivell positiu. A més, Jessed va batre el rècord del circuit que estava en mans de Kilian Jornet des del 2004 (9:48) encara que el recorregut era un xic diferent. La prova estava enmarcada dins les Salomon Nature Trails.

El rècord femení vigent està en possessió de Núria Picas amb un temps de 10:34:18, en l’accidentada edició del 2012. Picas també deixaria un registre de 10:49 en 2016, en el seu repte ‘Home to Home’, sortint del refugi Lluís Estasen.

En 2014 Salomon decidia caminar de forma independent i crear Ultra Pirineu Salomon Nature Trails -al 2015 es consolidaria amb el nom actual de Salomon Ultra Pirineu-. Per la seva banda, la travessa Cavalls del Vent decidia tornar a recuperar la modalitat “Skyrunner” de forma organitzada un dia a l’any, al mes de juny.


Fitxa tècnica

  • Distància i desnivell: 84km D+5600m. TRACK (descarregar aquí)
  • Senyalització: L’itinerari està marcat en la seva totalitat amb pintura de color taronja. Tot i això es recomana l’ús del GPS amb el track adient en cas de boira i mal temps.
  • Allotjament: Podeu dormir en qualsevol dels vuit refugis de la ruta clàssica. Al web oficial podeu trobar informació per a reserves.
  • Època: Entre juny i setembre.