Sierre Zinal 2023: sense Kilian Jornet però amb un cartell d’autèntic luxe

786

Arriba una de les clàssiques del trailrunning mundial. La Sierre Zinal celebrarà el proper cap de setmana mig segle de vida, un honor que molt poques curses al món poden presumir. I ho farà amb tota mena de luxes, on els millors corredors del món es donaran cita abans de viatjar a Chamonix.

El gran absent a Sierre Zinal serà, sens dubte, el català Kilian Jornet. El corredor de Nnormal pateix un edema ossi que el deixarà apartat un temps de l’alta competició i és dubte per a l’UTMB. Això sí, no es voldrà perdre la cita i s’estrenarà com a comentarista en la retransmissió televisiva, a càrrec d’Eurosport.

La cursa representarà la quarta parada de les Golden Trail World Series. Una competició que, després de passar per Zegama, Chamonix i Dolomites, arriba amb Manuel Merillas i Caitlin Fielder com a líders. També forma part de la Copa del Món WMRA.

El recorregut

El seu recorregut, de 31 quilòmetres i 2.200m de desnivell positiu, enllaça els pobles de Sierre i Zinal, situats a la regió del Valais suís. Durant el seu transcurs, els corredors poden contemplar el majestuosos Weisshorn (4.506m), Zinalrothorn (4.221m), Ober Gabelhorn (4.073m), Cerví (4.478m) i el Dent Blanche (4.357m). És per això que rep el sobrenom de “la cursa dels cinc 4.000”.

El recorregut és un bon pati de jocs per a corredors ràpids i potents, doncs els trams tècnics són pràcticament inexistents. Una bona cursa per veure la lluita per la victòria entre corredors de muntanya i els atletes més ‘asfalteros’.

En l’edició de 2019 es van establir els actuals rècords vigents. Kilian Jornet trencava el registre de Jonathan Wyatt que feia setze anys que perdurava i deixaria el llistó en un estratosfèric temps de 2:25:35. Per la seva banda, la suïssa Maude Mathys signava una victòria en 2021 amb 2h46’03”, establint un nou rècord a Sierre Zinal, rebaixant en tres minuts l’anterior registre marcat per ella mateixa en 2019.

Favorits

Tot i les absències de Kilian Jornet i Maude Mathys (recuperant-se d’una intervenció), la línia de sortida estarà farcida de grans noms i, qui sap, amb possibilitats de trencar el rècord vigent que hores d’ara sembla inabastable.

Tot i la polèmica edició passada, on els guanyadors Mark Kangogo i Esther Chesang van ser sancionats per dopatge, els kenians semblen a priori els rivals a batre. Philaries Kisang i Patrick Kipngeno ja van pujar al podi en 2022, mentre que Lucy W. Murigi, Philemon O. Kiriago o Robert Pkemoi tenen molts números de classificar-se en el TOP10.

A banda dels atletes kenians, el cartell és d’autèntic luxe. En la cursa femenina destaquen Nienke Brinkman, Daniela Oemus, Emelie Forsberg, Caitlin Fielder, Anya Tarasova, Judith Wyder, Eli Anne Dvergsdal, Fabiola Conti, Marcela Vasinova, Peyton Thomas, Miao Yao, Holly Page o Elisa Desco, així com la vasca Oihana Kortazar, la valenciana Julia Font o les catalanes Núria Gil, Irene Fuertes, Mireia Pons i Cèlia Balcells.

En la cursa masculina el ball de bastons serà emocionant amb Rémi Bonnet, Mathieu Blanchard, Petro Mamu, Elhousine Elazzaoui, Tom Evans, Roberto Delorenzi, Francesco Puppi, Cesare Maestri, Matthias Kyburz, Thibaut Baronian, Anders Aagaard o Marc Lauenstein. També tindran la seva oportunitat el madrileny Pablo Villalobos, el mallorquí Tòfol Castanyer o els catalans Abel Carretero, Jan Margarit, Raúl Butaci, Aleix Toda o Dani Castillo.

Text: Albert Torrent. Foto: Golden Trail Series