Després del pas de l’huracà Ultra Pirineu arriba una de les cites més esperades de l’any: el Trail del Bisaura. Una prova que s’ha convertit en un autèntic fenomen, guanyant-se l’estima i confiança de tothom. De fet, els 1.100 dorsals disponibles es van esgotar el mateix dia que es van obrir inscripcions per sorpresa de la mateixa organització. I es que ningú es vol perdre una de les curses per muntanya més ben valorades de casa nostra.

A més, han col·locat al mapa un territori salvatge, feréstec i gran desconegut per a la gran majoria com és el Bisaura. A cavall entre les comarques d’Osona i el Ripollès, dona molt de joc i enguany l’organització tornarà a mostrar el racons més ben amagats de la zona. Amb sortida i arribada a Sant Quirze de Besora, el recorregut visitarà la Farga de Bebié, el torrent de les Dous, els Bufadors, el castell de Llaes, l’ermita La Cau, el Castell de Milany i el santuari de Bellmunt. I així podríem anar citant cada raconada d’aquest indret perquè ben s’ho val.

Ah, si. Qui pensi que el Trail del Bisaura és una prova amb camins ben trillats per córrer, va ben equivocat. L’organització ja vetlla per a que aprenguis a apreciar la bellesa del Bisaura però passant pels llocs més malparits, reforçats en algun cas per cordes fixes per a superar les dificultats d’un terreny que, si està enfangat, el festival és carnavalesc.

El programa d’aquesta vuitena edició oferirà, com és habitual, fins a tres modalitats de cursa. La distància més llarga serà l’única que patirà alguns canvis respecte l’última edició, arribant als 54km i D+3.185m. En quan a les altres dues curses, la mitja -22km D+1100m- i la curta -12km D+580m- serà el mateix que l’edició passada.

La Trail, amb modificacions d’última hora

La cursa més llarga del Trail del Bisaura patirà dues modificacions importants respecte l’última edició. Des de la Bauma del Teixidor fins al castell de Milany s’evitarà el pas per la Bauma de Fleus i la Fumada per l’aparellament d’espècies protegides. Per aquest tram es recupera l’antiga baixada pel Morro del Quer, que aquest cop es farà de pujada on unes cordes fixes ens ajudaran a salvar la dificultat. El descens de Milany a Vidrà també canvia, guanyant en espectacularitat i el gaudi d’una panoràmica molt més àmplia.

Entre els més destacats de la modalitat més llarga trobem a Lluis Ruiz, Dani Aguirre, Nil Gaja, Mayte Hinojosa i Carolina Rius.

La mitja marató tancarà la Copa Catalana de la FEEC

La que no patirà cap canvi respecte altres anys serà la mitja marató. Amb un recorregut de 22km i D+1100m, combinarà trams corredors amb fortes pujades i un parell de trams tècnics, sense oblidar passar per alguns dels punts més emblemàtics del Bisaura com són els Bufadors, el Castell de Besora i el Pla del Revell.

Enguany i primera vegada serà la prova que tancarà la Copa Catalana de Curses per Muntanya de la FEEC. Una competició que sens dubte ha guanyat en visibilitat aglutinant algunes de les millors curses de Catalunya, on no podia faltar aquesta Trail del Bisaura com a colofó final. Georgina Gabarró (Club Excta) va sentenciar la competició a la cursa del Taga 2040 EVO, mentre que Sergi García (CE Cerdanya Pirineus) té la victòria a tocar i, tret d’un daltabaix, es proclamarà campió d’aquesta edició. La resta del podi, tant masculí com femení, està tot per decidir.

Entre els favorits, destacarem a Rosa Navarro, Núria Hospital, Cèlia Balcells, Cristina Fargas, Sergi García, David Rovira, Marc Ollé, David Vidal, Jordi Roy, Jonatan Mora, Arnau Aranda i Erik Calero.

El rècord de la prova està en possessió de David Rovira (1:50:59) i Mesi Arcos (2:06:17).

PALMARÈS MITJA MARATÓ TRAIL DEL BISAURA
2013 Pep Prats 1:49:38 Xènia Pallarés 2:20:03 20km
2014 Albert Pujol 1:55:59 Mònica Comas 2:27:42 20km
2015 Isaac Rodríguez 1:58:55 Eva Montero 2:20:04 21km
2016 Guillem Corredera 2:01:53 Laura Bardolet 2:37:07 21km
2017 Jonatan Mora 1:52:23 Mireia Pons 2:16:27 21km
2018 Marc Vizcaino 1:55:14 Núria Hospital 2:23:30 22km
2019 David Rovira 1:50:59 Mesi Arcos 2:06:17 22km

Foto portada: Gil Ayats