Transgrancanaria 2024: LA PRÈVIA

327
Andreu Simón buscarà revalidar triomf a Gran Canària. Foto: Jordi Saragossa

Arriba el primer esdeveniment important de trail running de l’any amb la celebració de la 25a edició de la Transgrancanaria (TGC). Cinc dies i més de 4.000 corredors repartits en 8 proves composen el gegant esdeveniment que vindrà amb algunes novetats: la més important serà el retorn d’un dels patrocinadors més potents del món com és The North Face, i per altra banda serà puntuable per al novedós circuit mundial World Trail Majors, que tot just s’inicia.

Enguany hi prendran part més de 250 corredors catalans i com és habitual farem un seguiment de tots ells. DESCARREGA LLISTAT EN AQUEST ENLLAÇ.

Tot i que l’esdeveniment va arrencar ahir dimecres amb la disputa del Km Vertical El Gigante (5,5km D+1.090m) a San Pedro (Agaete) i la cursa Promo, Youth i Family (12km D+730m) a Artenara i la modalitat Starter (21km D+1.400m) a Tunte durant la matinal d’avui dijous, els plats forts es concentraran a partir de divendres. Aquest és el programa i els principals favorits:

Divendres 24 de febrer

10.30 (hora peninsular). Transgrancanaria Maratón (Tejeda-Parque Sud Maspalomas). 46km/D+1.900m

Més de 1.100 corredors hi prendran part en una de les modalitats amb més participació després de la Classic. El kenià Robert Pkemoi, guanyador de l’última edició, és sens dubte el principal favorit a la victòria. L’any passat es va convertir en el primer atleta africà en aconseguir una victòria a Transgrancanaria realitzant un autèntic recital i un crono d’escàndol (3:25:30). Entre els aspirants a ocupar les altres places del podi masculí hi seran el noruec Anders Kjaerevik, l’italià Luca Arrigoni, els espanyols Mario Olmedo, Adil Moussaouni i Fran Anguita, i el català Albert Pujol, el qual ja va ser guanyador el 2017.

En la cursa femenina i davant l’absència de Núria Gil, guanyadora de l’edició passada, el cartell de favorites és ben ampli. La nord-americana Jennifer Lichter sembla, a priori, la gran candidata en la seva estrena a Transgrancanaria; tot i que haurà de lluitar davant les millors corredores de casa com Gemma Arenas, tercera en 2023, Maite Maiora, quarta en 2023, Inés Astraín i Rosa María Lara.

00.59 (hora peninsular). Transgrancanaria Clàssic (Las Canteras-Parque Sud Maspalomas). 126km/D+6.804m

La festa del trail de la Transgrancanaria tindrà el seu moment culminant amb la disputa de la modalitat Classic. Més de 800 corredors afrontaran aquest any els 126 quilòmetres i 6.800 metres de desnivell positiu per creuar l’Illa de nord a sud fins a Maspalomas.

La nord-americana Courtney Dauwalter tornarà a estar a la línia de sortida i serà un dels principals atractius d’aquesta edició. Tothom espera una nova exhibició de la millor corredora del món i el dubte serà si serà capaç de millor la setena posició de la general de l’any passat.

La nord-americana tindrà al davant a la catalana Clàudia Tremps, que parteix amb l’avantatge de conèixer al detall tot el recorregut després de pujar al podi en les tres últimes edicions; algunes de les millors corredores espanyoles en llarga distància del moment com Azara García, Aroa Sío, Sandra Sevillano o Mercedes Pila; o la britànica Emma Stuart i l’alemanya Ida-Sophie Hegemann.

El cartell de favorits en la cursa masculina és realment espectacular i es preveu una gran lluita per a la victòria al capdavant. El català Andreu Simón va ser el gran guanyador en 2023 i defensarà el seu tro amb ungles i dents.

El portugués Miguel Arsénio ja va demostrar a la passada Ultra Pirineu del que és capaç i sembla preparat per assaltar l’illa; així com el nord-americà Zach Miller, segon a UTMB 2023, o l’italià Andreas Reiterer, sots-campió del món de TrailRunning 2023, dels quals s’espera molt. Els xinesos Jiasheng Shen i Min Qi, grans estrelles al seu país, també voldran donar la sorpresa. Els catalans Abel Carretero i Raúl Butaci arriben amb moltes ganes de demostrar el seu nivell, així com dels espanyols Miguel Heras, José Ángel Fernández i Ionel Cristian Manole.

09.00 (hora peninsular). Transgrancanaria Advanced (Puerto de las Nieves/Agaete-Parque Sud Maspalomas). 84km/D+4.900m

La modalitat Advanced va fer un gran canvi en el seu recorregut en l’edició passada, guanyant en bellesa i espectacularitat, fet aplaudit pels seus participants. Els més de 700 corredors recorreran la Vall d’Agaete per l’Era de Berbique fins a assolir Artenara, on enllaçaran amb el recorregut de la Classic fins a la meta situada al Parque Sud de Maspalomas.

Entre els corredors més destacats trobarem al canadenc Christian Meier, el polonès Andrzej Witek, els espanyols Jesús Gil, Borja Fernández i David Lutzardo i el català Jordi Roy. Entre les dones, destacarem a la xinesa Jingyan Tang, la suïssa Kathrin Götz o les catalanes Núria Picas, Sara Sanante i Jelena Malyseva.

Retransmissió en directe

L’esdeveniment tornarà a ser retransmès pel canal oficial de Youtube, i per televisió als canals Teledeporte i la seva plataforma de streaming RTVE Play, i Televisión Canaria, que com cada any farà un desplegament especial del final de la Classic.

La cobertura, dirigida per la productora Evasión TV, començarà divendres, 24 de febrer, a les 10 del matí (hora peninsular) amb la sortida de la Marató que tindrà lloc mitja hora després des de Tejeda. L’emissió durarà fins a les 15.30 hores (h.p) quan està previst que els principals corredors ja hagin creuat la línia de meta de Maspalomas. Es reprendrà la retransmissió amb la Classic, de 00:30 a 02:00 i dissabte de 8.30 a 16.30h. Anirà a càrrec d’Albert Jorquera i Dani Sanabria.

LIVE TRAIL TRANSGRANCANARIA 2024