Trencacims 2024: LA PRÈVIA

1174
La Trencacims de Paüls reunirà alguns dels millors corredors de l'Estat. Foto: Jordi Santacana

Paüls tornarà a vibrar aquest cap de setmana amb una de les curses més ben valorades i estimades del nostre país: la Trencacims. Després de l’èxit organitzatiu de l’edició passada, albergant el campionat estatal d’ultra trail, la prova ebrenca acollirà el Campionat d’Espanya Individual i per Seleccions Autonòmiques de la FEDME, així com la segona prova de la Copa d’Espanya en la modalitat de Carrera en Línia o Sky, fet que atraurà els millors corredors de l’Estat.

Programa

El dissabte 4, hi haurà l’emblemàtica cursa Trail, amb un recorregut nou, però amb una distància i desnivell sense gaires modificacions: 54,5 km i 3.850 metres de desnivell positiu. Tornarà a visitar els racons amb més encant del Parc Natural, com el Tossal d’Engrilló, la Punta de l’Aigua, Sant Roc, L’Espina o les Rases del Maraco. Entre els noms més destacats trobem a Aitor Tomàs, Gerard Morales, Albert García, Adrià Casanovas o Jesús Álvarez, mentre que la categoria femenina Edurne Zazpe, Ester Franch, Judit Lamas, Aitana Domènech o Montse Gràcia són les que ‘a priori’ es jugaran les garrofes al capdavant.

També dissabte es disputaran tres proves del Campionat d’Espanya Sky: la de categoria Júnior, amb 17 km i D+1250m; la Juvenil, amb 13,3 km i D+950m i la Cadet, amb 9,5 km i D+550m, on podrem gaudir dels futurs corredors i corredores de trail de l’Estat. Noms com Ïu Net, Jan Torrella, Jan Castillo, Lluis Puigvert, Lleïr Barcons, Martina Gonfaus, Candela Benlloch o Aroa Calvo en categoria junior, i Biel Sagués, Ramón Pujol, Nil Vilanna, Eloy Martin, Pablo Cuevas, Gabriela Lasalle, Uma Plans i Judith Soriano en categoria juvenil hi seran presents.

El diumenge 5 es disputarà el plat fort de l’esdeveniment, amb la disputa de les dues proves de diferents categories: absoluta i promesa. A la cursa de la categoria absoluta, la SkyRace Trencacims, de 34 km i 2400+ es disputarà el Campionat d’Espanya individual i per Seleccions Autonòmiques. Un campionat que, a més, premiarà als guanyadors masculí i femení amb una plaça per al Mundial que es disputarà a Desafio Urbión al setembre. A més, es repartiran 4000€ premis en metàl·lic (2000€ pels primers/es, 1300€ pels segons/es i 700€ pels tercers/es).

Paral·lelament, la modalitat serà puntuable per a la Copa d’Espanya i Campionat de la ‘Skyrunner National Series’. Els tres primers absoluts tindran places directes per a la final de la ‘Skyrunner World Series’ en la categoria ‘SkyMasters’. 

Dites totes aquestes especificacions, val a dir que la línia de sortida fa realment ‘patxoca’, amb alguns dels millors corredors del panorama nacional. L’asturià Dimas Pereira, que en 2023 va aconseguir els títols de les dues competicions nacionals (FEDME i RFEA) serà el principal rival a batre, tot i que el balear Alejandro Forcades ja li va plantar batalla l’any passat i espera tornar a batir-se amb Pereira. A la llista hi sumem l’asturià Andrés García, els andalusos Nico Molina i Raúl Ortiz, el manxec Jesús Gil, l’andorrà Arnau Soldevila o els catalans Ivan Calvó, Julen Calvó, Pol Rodríguez i Marc Ollé. 

En l’apartat femení no hi ha una clara favorita i es preveu una emocionant lluita per la victòria. Entre les favorites trobem a l’asturiana Greta García, la basca Leire Fernández, la canària Yasmina Castro, la valenciana Mar Pastor, la madrilenya Leticia Bullido o les catalanes Anna Fernández, Cèlia Balcells o María Benito.

A títol col·lectiu, la Selecció Catalana de la FEEC viatjarà fins a Paüls amb el millor equip possible per tal d’igualar, almenys, el sots-campionat aconseguit la temporada passada tant en categoria masculina com femenina.

El traçat de la categoria Promesa serà el mateix que el de la Mitja, una cursa Open de 23km i D+1650m, que aquest any també veurà modificat el seu recorregut però sense perdre la seva essència. Entre els corredors que buscaran el títol de la categoria comptem amb els bascos Gontzal Murgoitio i Aimar Azpiroz, el murcià Juan Pérez, el valencià Pau Pascual, el castellolenc Cristian Ibáñez o els catalans Jan Ballvé, Aniol Pujiula, Sergi Cabeza o Ramón Caballeria en categoria masculina; la madrilenya June Villarroel, la lleonesa Claudia Corral, la basca Irati Ortiz o les catalanes Laia Montoya, Laia Calzada i Ariadna Carbonell posaran l’emoció en el femení.

Història

La Trencacims de Paüls és una prova relativament jove, nascuda el 2013 amb el clàssic circuit de 50 quilòmetres. Dos anys més tard es va incorporar la mitja marató i, per al 2019, es va sumar una prova vertical, que va desaparèixer. L’any 2022 va completar el quartet de curses amb la incorporació d’una prova de 75 quilòmetres, que enguany no es realitzarà.

Llegeix més de la seva història i guanyadors en aquest enllaç.