El proper diumenge 27 de setembre, la capital berguedana acollirà la clàssica Berga Rasos Berga Memorial Xavi Batriu. La prova servirà per a coronar els nous campions de Catalunya de curses per muntanya de la FEEC, en una de les poques curses que es duran a terme després del confinament.

La categoria absoluta es disputarà en un recorregut de 26 quilòmetres i 1.800 m de desnivell positiu, amb sortida i arribada a la ciutat de Berga. Els corredors s’enlairaran fins al punt més alt de l’estació d’esquí de Rasos de Peguera per tornar a retornar al centre de la capital berguedana. Recordem que el rècord del circuit està en mans d’Oriol Cardona (2:23:03) i Clàudia Sabata (2:47:31).

S’espera la participació de grans corredors de casa nostra. De fet, l’equip de la Selecció Catalana van realitzar un entrenament pel traçat durant la setmana passada. El seu tècnic, Pere Rullan, va definir la cursa com una “carrera molt exigent i d’un alt nivell. Les primeres rampes fins a la Figuerassa han de fer una primera selecció que ha de quedar marcada en la posterior pujada fins als Rasos”. Rullan va sentenciar que la baixada des de Rasos fins a Berga “dictaminarà sentència, en un descens tècnic i trencacames”.

La cursa comptarà amb prop de 250 corredors i un nivell força alt. El reguitzell de favorits és inesgotable, però d’entre aquests anomenarem a Ona Castellsagué, Jenny Arasil, Rosa Navarro, Marta Muixí i Montse Martínez en l’apartat femení, mentre que en la cursa masculina apostem per Pere Rullan, Xavi Tomasa, Abel Carretero, David Prades i Pol Rodríguez, entre d’altres.

A més de la categoria absoluta els més joves també podran participar de la màxima competició amb dos recorreguts adaptats per a les categories junior, juvenil i cadet. Els dos primers faran la Berga Queralt Berga amb una distància de 13 km i amb 800 m de desnivell positiu que portarà als esportistes fins al Santuari de Queralt com a punt més alt. El circuit cadet serà de 8 km amb 450 m de desnivell positiu en l’anomenada mini Berga Queralt Berga desviant els esportistes a la capella de Sant Joan.

Una edició amb forces mesures de seguretat i premis en metàl·lic

La Berga-Rasos-Berga, organitzada pel Club d’Esquí Berguedà, es veurà obligada a prendre unes excepcionals mesures de seguretat i higiene, a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19.

Tanmateix, recordem que la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya ha elaborat els protocols amb les mesures preventives davant de la pandèmia que ens afecta per a les diferents disciplines que regula, entre elles les curses per muntanya.

D’altra banda, la FEEC ha decidit dotar el campionat de Catalunya amb premis en metàl·lic importants. Així els campions de Catalunya absoluts en categoria masculina i femenina rebent un xec per valor de 1.000 euros. La quantitat anirà disminuint fins al cinquè classificat que també tindrà premi en metàl·lic. Així el segon classificat rebrà 500€, el tercer 400€, el quart 300€ i el cinquè 200€.

20 anys de Campionat de Catalunya de Curses per Muntanya

El Campionat de Catalunya de curses per muntanya de la FEEC celebrarà els seus 20 anys d’història. Molts dels principals corredors de casa nostra han deixat la seva empremta aixecant el màxim guardó català de l’especialitat. El garrotxí Esteve Canal i la catalano-holandesa Ragna Debats, amb tres títols, encapçalen el quadre d’honor.

Com a curiositat direm que, des de l’any 2013, ningú repeteix títol. Pol Rodríguez (AE Matxacuca) i Montse Picañol (CE Moianes Independent) tindran l’oportunitat de trencar la ratxa, revalidant el títol aconseguit l’any passat a la Cames de Ferro (GECA).

Foto portada: Marc Elias