Arriba una de les cites més esperades de l’any a Catalunya, amb la disputa de la quarta edició de HOKA Val d’Aran by UTMB®. La comarca aranesa es convertirà en l’epicentre del trail running mundial amb més de 6.200 corredors procedents de 80 països, xifra rècord de l’esdeveniment i també de la història de les curses per muntanya del nostre país.

A més, HOKA Val d’Aran by UTMB® serà per tercera vegada consecutiva la UTMB® World Series Majors, sent l’únic a Europa que ofereix una plaça directa als deu primers homes i les deu primeres dones que finalitzin la VDA, la CDH i la PDA a les UTMB® World Series Finals (OCC, CCC® o UTMB®). Aquest fet prou important ha provocat que, per primera vegada a la història de l’esdeveniment, el nombre d’estrangers superi els espanyols, amb un 55% i un 45% respectivament. La Xina és el quart país en nombre d’inscrits, darrere d’Espanya, França i Portugal.

Com si es tractés d’una parada prèvia, la HOKA Val d’Aran by UTMB® ha sabut traçar en les seves modalitats VDA, CDH i PDA uns recorreguts molt similars quant a distància, desnivell i orografia del terreny, els que el corredor pot trobar a UTMB, CCC i OCC respectivament, per la qual cosa la converteixen en una autèntica prova de foc abans de fer el salt a Chamonix.

La dotació econòmica que oferirà HOKA Val d’Aran by UTMB® als seus guanyadors com a UTMB® World Series Majors ascendeix a 73.500€, sent la més elevada en una cursa a Espanya. Els guanyadors de les tres modalitats rebran 5.000 euros, els segons, 3.000, els tercers, 2.000, els quarts, 1.250, i els cinquens, 1.000 euros.

A continuació fem un repàs del programa d’aquesta edició i els principals favorits:

Dijous, 4 de juliol, 07.00 hores

PDA – Peades d’Aigua. (Salardú). 55km D+3.300m

Una cursa que corona gairebé els 2.600 metres d’altitud i recorre trams exigents igual que impressionants dels Pirineus, el circ de Colomèrs, amb més de 20 estanys i els antics Banys de Tredòs, entre d’altres.

ÚLTIMA HORA: causa de la important acumulació de neu a la zona de Còth de Podo, a 2.600 metres d’altitud, a Colomèrs, Direcció de Carrera ha decidit activar el circuit alternatiu de la PDA.

El recorregut passa de 55 a 51,5 quilòmetres, amb 3.100 m+ i 3.400 m-, mantenint el pas per la zona de Colomèrs i el pic de la Salana.

Principals favorits. El llistat de corredors és ben àmplia, on posem als portuguesos Miguel Arsénio i André Rodriguez, l’americà Anthony Costales i els espanyols Jose Ángel Fernández, Raul Criado, Mario Olmedo, Álvaro Ramos, Fran Anguita i Álvaro García, a la que afegim els catalans Victor del Águila, Daniel Castillo, Xavi Tomasa i Sergi García. En dones destaca la noruega Mary Klakegg Fenre, segona a la CDH 2023, l’australiana Madison Raynolds, la xinesa Jingyan Tang, les espanyoles Marta Pérez i Carla Pitarch, a més de les catalanes Gisela Carrión i Cèlia Balcells.

Divendres, 5 de juliol, 06.00 hores

CDH – Camins d’Hèr. (Les). 110km D+6.400m

Equivalent a la seva germana francesa CCC®, però amb un punt més salvatge, arrenca en direcció a la Vall de Toran, una zona que és una explosió de naturalesa, on comença una dura pujada que porta a les mines de Liat, un tresor de la història minera de la Val d’Aran. Des del santuari de Montgarri a Beret per arribar a Salardú, on comença la segona part de la cursa i enllaça amb el recorregut de la seva germana menor, PDA.

Principals favorits: El rumanès afincat a Catalunya, Raul Butaci, va ser el gran vencedor de l’edició passada i defensarà el seu tro davant noms com els noruecs Sebastian Krogvic, tercer en 2023, i Tobias Dhal Fenre, l’italià Riccardo Montani, el francès Matthieu Simon, els espanyols Borja Fernández, Víctor Mier i David Prades o els catalans Andreu Simón, Jordi Gamito i Alejandro Villarino. En dones, la nord-americana Allison Baca, podi en curses com Desert Rats, Moab’s Red Hot o Bobcat Trail Race, voldrà donar mostres del seu talent a Europa davant la noruega Kirsten Amundsgard o la sempre talentosa xinesa Yuanyuan Wu. Les espanyoles Maite Maiora, Cristina Saturnino o la catalana Silvia Puigarnau voldran que el títol femení es quedi a casa.

Divendres, 5 de juliol, 16.00 hores

VDA – Torn dera Val d’Aran. (Vielha). 163km D+10.000m

Amb inici i final a Vielha, una cent milles amb tots els ingredients, duresa, exigència, trams tècnics, muntanya i molta història, la tornada a la vall en tota la seva extensió, recorrent els límits fronterers de la Val d’Aran, garantint una experiència única. Després de l’anul·lació de l’edició passada, vol tornar a ser la prova reina per excel·lència de l’esdeveniment.

Principals favorits: L’argentí Santos Gabriel Rueda arriba a la cita després d’imposar-se a Valhöll Argentina By UTMB i ser desè a Transgrancanaria, sent un dels principals aspirants a la victòria. Al llistat hi sumem als espanyols Sergio Luis Tejero i Albert Martínez, els portuguesos Nelson Santos i Bruno Sousa o el polonès Roman Ficek. Molt oberta serà la cursa femenina sense favorites clares, tot i que destaquem a la boliviana Eli Ríos, que ja va ser tercera a la CDH passada, la suïssa Emily Vaudan, la xinesa Wenfei Xie, la francesa Juliette Blanchet o la catalana Marta Muixí.

Dissabte, 6 de juliol, 09.30 hores

SKY 15K Promeses. (Pla de Beret). 15,6km D+800m

Cursa en format circular destinada per a joves d’entre 16 i 19 anys, amb sortida i arribada a Pla de Beret, un gran altiplà a 1.860 metres d’alçada i 4 quilòmetres d’extensió on més de la meitat de l’any està cobert per la neu i que a l’estiu explota tota la natura, un lloc ideal per veure el futur de les curses de muntanya en acció.

Dissabte, 6 de juliol, 10.00 hores

SKY – Baqueira Beret. (Pla de Beret). 15km D+800m

Cursa igual a la Sky promeses quant a recorregut i desnivell però oberta a totes les edats, ideal per a corredors que els agrada esprémer-se al màxim a curta distància així com per a aquells que s’inicien al trail i volen gaudir de les vistes de tota la vall.

Principals favorits: En homes destaquem a Jan Margarit, Jan Torrella, Lleïr Barcons, Pau Capell, Gontzal Murgoitio o Adrià Casanovas. En categoria femenina trobarem a Núria Tarragó, Sheila Avilés, Mercedes Velasco María Benito..

Diumenge, 7 de juliol, 08.00 hores

EXP 30k, Experiència d’Aran. (Vielha). 32km D+2.100m

Segona edició d’aquesta modalitat, que es va incorporar al programa en 2023 amb un èxit rotund. Amb sortida i arribada a Vielha, recorre alguns dels pobles més bonics del Nauth Aran com Garós i Arties. L’últim tram solapa amb la resta de modalitats, on s’ascendeixen 1.000 metres positius en menys de 6 quilòmetres per seguidament afrontar els darrers 6 quilòmetres de baixada amb 1.200 metres negatius.

Principals favorits: Pablo Bautista defensarà la victòria en la seva edició inaugural davant noms com els francesos Valentin Benard i Vincent Loustau, segon a l’EXP 2023, Marc Gasa, una de les ‘perles’ del trail andorrà, el veterà lituà Gediminas Grinius i un nombrós grup d’espanyols com Yoel de Paz, Santi Castellano, Javier Fernández, Tomás Cuartero o el català Josep Miret. En categoria femenina prendran la sortida noms com Mireia Pons, Natalia González, Moana Lilly Kheres, Carla Esclusa, Georgina Gabarró o la nord-americana Sophia Gorman.

Un desplegament mediàtic impressionant

Des del dijous 4 de juliol a partir de les 10 del matí amb la PDA, la cursa de 55 quilòmetres, fins al dissabte 6, amb la cobertura de la VDA 163 quilòmetres, i la CDH 110 quilòmetres, un equip format per més de 40 persones s’encarregarà de retransmetre tot el que passi durant les diferents proves de l’esdeveniment mitjançant UTMB® Live.

Història

Després de les desaparegudes Ultra Trail Val Aran i Ultra Naut Aran, la comarca buscava un projecte ambiciós que fomentés el turisme esportiu durant l’època estival. El gegant UTMB Group aterrava a Val d’Aran amb una idea prou atractiva com per atraure a corredors d’arreu del món i, de retruc, posar la comarca i les seves muntanyes ‘al mapa’.

Coneix més de la seva història en aquest enllaç.