Beneficis de la cúrcuma en l’àmbit esportiu

940

La cúrcuma és el nom comú de la planta Cúrcuma Longa, una herba que té el seu origen a l’Índia, i l’arrel de la qual és d’un color groc-ataronjat i té un sabor entre amarg i picant. Gràcies a aquestes propietats, antigament ja s’utilitzava com a colorant tèxtil o alimentari, o fins i tot per a acolorir parts del cos. A més, al llarg de la història ha sigut un element molt important per a la gastronomia oriental, dotant d’unes característiques organolèptiques úniques als plats elaborats amb aquesta arrel.

D’altra banda, ja des de fa quatre mil anys s’emprava en diferents tractaments i rituals, doncs se li atribuïen propietats medicinals. Tradicionalment, se li ha atribuït un efecte colerètic (provoca que el fetge segregui bilis) i colagog (promou la sortida de la bilis de la vesícula), i estimulant de la gana. Aquestes dades, juntament amb la informació dels productes comercials actuals, confirmen que la cúrcuma es pot utilitzar per l’alleujament de problemes de digestius, com a sensació de plenitud, digestions lentes i flatulències. A banda d’això, articles recents revelen que és eficaç per a la prevenció o tractament d’algunes malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer, el Parkinson, l’Esclerosi Múltiple…

Actualment, altres estudis envers la cúrcuma suggereixen altres efectes positius per a la salut a nivell hepàtic, circulatori, davant l’estrès i la depressió, i fins i tot pel el càncer. No obstant això, la evidència no és molt sòlida, i els resultats no es poden considerar del tot vàlids, ja que el nombre d’articles que han estudiat aquests fets és limitat i molts d’ells no han sigut observats en humans.

Dit això, la cúrcuma sí que presenta uns beneficis interessants en l’àmbit esportiu, i és que aquesta especia té un potent efecte antiinflamatori i antioxidant degut a la curcumina, el seu principal component bioactiu. Aquestes propietats es tradueixen en una reducció de la inflamació, una aparició tardana del dolor muscular, així com una major recuperació de la funció muscular.

La inflamació no és altra cosa que una resposta biològica del sistema immunitari que prevé, limita i repara el dany provocat per agents externs o interns. En la pràctica esportiva, aquesta inflamació (que és transitòria) és necessària, doncs gràcies al fet que l’organisme té una sèrie de mecanismes per contrarestar-la, es creen adaptacions neuromusculars i es millora el rendiment esportiu.

Ara bé, hi ha situacions en les quals després d’una activitat física extenuant, l’esforç supera la capacitat d’adaptació de l’organisme, una circumstància que pot resultar en una inflamació prolongada en el temps. En aquests casos, el consum de cúrcuma o productes amb base de curcumina pot ser molt interessant perquè pot presentar una ajuda en el procés de regeneració muscular, i retardar la fatiga. Per això mateix, també pot resultar útil en casos de lesió, ja que ens trobem davant una inflamació crònica.

La cúrcuma la ingerim a partir de la dieta, per exemple amb el curri, una barreja d’espècies que la conté, i que li dona aquest color groguenc característic, però també com a colorant alimentari (en l’etiqueta dels productes el podrem trobar com a “extracte de cúrcuma” o bé “E100”, entre altres) en productes com mantegues i margarines, formatges, postres, melmelades, sopes, mostasses, tes, licors… També la podem incloure a la dieta de diferents maneres: l’arrel fresca, seca en pols o a base d’extractes.

Ara bé, si estem cercant aquests efectes que presenta la cúrcuma hem de tenir en compte que amb el consum a partir de l’alimentació habitual no es pot arribar a la dosi suficient per obtenir beneficis, per la qual cosa haurem de recórrer als suplements. A banda d’això, és important conèixer que no tots els productes comercials són vàlids, ja que la curcumina és molt poc biodisponible (és difícil d’absorbir per l’organisme). Malgrat això, s’ha demostrat que la piperina, el component bioactiu del pebre negre “l’activa”, millorant la seva biodisponibilitat considerablement.

Tanmateix, a causa de la seva naturalesa i de l’efecte potencial que té sobre la secreció de la bilis, no s’aconsella la seva ingesta en casos d’obstrucció de la via biliar, colangitis, malalties hepàtiques, càlculs biliars i qualsevol altra malaltia biliar.

A més, a causa de la falta de bibliografia referent a l’absència d’efectes adversos sobre els complements alimenticis de cúrcuma o curcumina en individus menors de 18 anys, no se’ls pot recomanar el seu ús, i de la mateixa manera, en embarassades i lactants, ja que no s’ha establert la seguretat dels productes anomenats en aquesta població.


Anna Grífols. Dietista-Nutricionista especialitzada en l’esport.

Des de Nutriexper planifica la nutrició de molts esportistes amateurs i d’elit, com en Pau Capell entre d’altres. A banda, organitza la direcció tècnica dels avituallaments de moltes proves esportives. Corredora de curses per muntanya, fa de la seva passió una professió.

Consultes o peticions, per correu electrònic.