L’Esquí Club Ordino Arcalís (ECOA) tornarà a organitzar un any més la Casamanya Extrem Vertical Race, que se celebrarà el pròxim 3 d’octubre. Aquesta exigent cursa vertical s’organitza des de fa set anys a la bonica població d’Ordino i s’ascendeix el cim del Casamanya de 2740 metres d’altitud, superant 1440 metres de pujada en una distància d’uns 5 quilòmetres.

El recorregut de la prova té dues parts ben diferenciades. Una primera part on es pot córrer relativament, ja que no hi ha un fort pendent, i una part final on el desnivell es realitza amb menor distància arribant a uns percentatges superiors al 50%. És una prova que cal gestionar bé l’esforç, ja que si se surt massa fort, a la part final s’acaba pagant.

La cursa, tal com va passar en la passada OTSO Travessa d’Encamp, introduirà canvis en el desenvolupament de l’esdeveniment per aportar seguretat i protecció als corredors, acompanyants i organitzadors, amb mesures com la sortida individual dels corredors cada vint segons i l’absència d’avituallaments en cursa.

A més de l’Extrem, l’ECOA obre el ventall a dos recorreguts més: la Casamanya Clàssic, de tres quilòmetres i mig i 760 metres de desnivell, i la Mini Extrem, adaptada als menuts que volen iniciar-se en les curses verticals (1,7 quilòmetres i 220 metres de desnivell).

En aquesta nova edició, comptarà amb esportistes de renom del món verticalero, com Fàtima de Diego i Àngela Castelló, amb un trofeu per cadascuna; Agustí Roc, campió de tres edicions; Jordi Alís i Ferran Teixidó, dues vegades vencedor de la cursa i posseïdor del rècord absolut masculí.

Les inscripcions s’obriran el pròxim 25 d’agost a través de la pàgina oficial de l’esdeveniment.

Foto portada: Esquí Club Ordino Arcalís


Les curses verticals

Les curses verticals o com pujar de la manera més ràpida i directa a, normalment, un cim. Una modalitat de cursa per muntanya que, tot i tenir prop de dues dècades d’història a casa nostra, no acaba de despuntar com altres disciplines de trailrunning com, per exemple, les curses d’ultra resistència. 

Definició de cursa vertical

Primer de tot, direm que la disciplina ha de complir uns requisits molt específics per a considerar-se com a tal.  Si mirem el reglament de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), parla que “les curses per muntanya en verticals han de tenir una distància inferior als 8km i un desnivell mínim positiu acumulat de 700m, no superar inclinacions de 40º o més i no tenir dificultats tècniques superiors de grau II”. A més, la Federación de Deportes de Montaña y Escalada (FEDME) especifica que el percentatge mitjà de pendent estarà sempre entre el 20 i el 45%, seguint la fórmula (distància en vertical x 100 / Distancia en horitzontal = Pendent%).

Si vols saber més sobre curses verticals i consultar el calendari d’aquest 2020, clica aquest enllaç.