El passat dijous, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) va fer públic el calendari de les seves competicions oficials de curses per muntanya pel proper 2020. Un reguitzell de copes i circuits que, tot i la gran proliferació de competicions arreu de Catalunya, es manté viu en al vintè aniversari de la Copa Catalana de la disciplina.

En quant a la Copa Catalana de Curses d’Ultraresistència, que celebrarà la seva novena edició, presenta forces novetats respecte l’edició passada:

Després de vuit anys, la Ultra Trail Muntanyes Costa Daurada (UTMCD) deixarà de formar part de la competició. Una autèntica llàstima, ja que aquesta prova va ser una de les que van formar part d’aquella primera Copa Catalana de Curses d’Ultraresistència l’any 2012. També deixa la competició la Trencacims de Paüls, que donarà un salt qualitatiu el proper 2020 amb la incorporació a la Spain Ultra Cup.

En el seu lloc, entrarà una de les clàssiques de casa nostra: Pels Camins dels Matxos. Després de disset edicions, la Pels Camins dels Matxos s’ha convertit en l’esdeveniment esportiu més multitudinari de la comarca d’Osona, amb més d’un miler de participants fidels que van esgotar les places disponibles als pocs dies d’obrir-se les inscripcions. Tot i això, s’obrirà un nou període d’inscripcions perquè tothom pugui puntuar per la Copa.

Per a qui encara no s’hagi atrevit a participar-hi, direm que Pels Camins dels Matxos amaga un recorregut espectacular a través de boscos de somni, ermites i castells. Les valls del Ges i del Fornés ens mostraran tot el seu patrimoni cultural com el castell de Torelló, el Santuari de Bellmunt i Sant Julià de Cabrera; i descobrirem una riquesa paisatgística brutal cavalcant per la Serra de Bellmunt, de Curull i Cabrera, amb racons espectaculars com el Salt del Molí del Salt, la Grevolosa o el Forat Micó.

La millor notícia serà la recuperació de la modalitat més llarga de la Ultra Trail Valls d’Àneu. La prova indòmita per excel·lència torna a la competició amb un dels millors recorreguts de casa nostra. L’itinerari, però, reduirà el seu traçat dels 96 als 70 quilòmetres i 5.000m de desnivell positiu per indrets de l’Alt Pallars d’una bellesa indescriptible. Encara no tenim detalls del seu recorregut, però de ben segur que serà realment espectacular.

La Ultra Trail Trepitja Garrotxa tornarà tornarà a formar part de la competició un any més, mantenint el recorregut de l’edició passada de 84 quilòmetres i 4.750m de desnivell positiu, que permetrà disfrutar dels paratges emblemàtics de la zona com el Puig de les Bruixes, el Comanegra, Sant Aniol d’Aguja, Beget o Talaixà. A més, serà la seu del Campionat de Catalunya de l’especialitat.

Calendari

19/04/2020 Pels Camins dels Matxos (63km D+3100m)
25-26/07/2020 Ultra Trail Valls d’Àneu (70km D+5000m)
24/10/2020 Trepitja Garrotxa (84km D+4750m)

Reglament

Destacarem tres punts bàsics del reglament de la Copa Catalana:

 • Guanyarà la Copa Catalana de curses d’ultraresistència el corredor/a que
  acumuli el major nombre de punts en totes les proves.
 • Per puntuar a la Copa Catalana caldrà que els participants estiguin en possessió
  de la llicència anual apta per la competició expedida per la FEEC, la FEDME,
  o altres federacions estrangeres adherides a la UIAA (Unió Internacional
  d’Associacions d’Alpinisme) amb reciprocitat i específica per a competició.
 • Per participar a les proves de la Copa tant corredors federats com els no federats hauran de presentar obligatòriament un certificat mèdic que acrediti l’aptitud i manca d’impediments per a participar en proves d’ultraresistència. Aquest haurà de tenir una vigència menor a 12 mesos des de la data d’expedició, així com una declaració responsable del participant.

Podeu descarregar el reglament complet en aquest enllaç.