Oihana Kortazar i Oriol Cardona guanyen l’Olla de Núria 2022

2106

Oihana Kortazar i Oriol Cardona s’enduen el triomf en la 15a Clàssica Olla de Núria, que ha comptat amb gairebé 600 corredors. Una edició que ha tornat a ser retransmesa en directe per Televisió de Catalunya.

Amb el repic de campanes del Santuari tocant les nou del matí, ha arrencat una nova edició de la Clàssica Olla de Núria. El recorregut, el de sempre: 21,5 km i 1940m de desnivell positiu que recorre tota carena de muntanyes que envolta el magnífic enclau del santuari de Núria, coronant els principals bastions i colls de la serralada. Començant pel Puigmal (2913m), Pic del Segre (2809m), tot passant pel Coll de Finestrelles, pic de Finestrelles (2827m), seguint pel coll i pic d’Eina, el pic i coll de Noufonts (2651m). Finalment pujant al coll de Noucreus (2799m) i acabant pel Puig de Font Negre (2727m) i el Pic de l’Àliga (2472m), tornant de nou al Santuari.

Una jornada de sol i una mica de vent a les zones altes on també hi havia algunes restes de neu. La clau d’avui era saber hidratar-se bé i adaptar-se a l’altura, ja que més del 70% del recorregut està per sobre dels 2.700 metres.

Des dels primers quilòmetres Oriol Cardona ha agafat la capdavantera. Amb ell el corredor júnior Ïu Net, que ha intentat no perdre’l de vista en tot el primer ascens. Al seu pas pel Puigmal (2913m), Oriol i Iu han marcat un temps de 40:49, gairebé tres minuts més que Remi Bonet l’any passat (37:58) quan l’Olla de Núria va acollir la primera prova de les Golden Trail World Series 2021. El tercer corredor a passar pel primer pas de control ha estat Ricardo Cherta molt seguit de Pere Rullan.

A partir del Puigmal, Oriol va començar a marcar més diferència i va passar sol ja al següent punt de control, el Coll de Finestrelles (2606m), amb 58:55. Traient 3 minuts i mig i 5 minuts els corredors següents, Cherta, Rullan, Jordi Alis i Antonio Martínez.

El corredor de Banyoles ha realitzat una magnífica carrera en solitari i ha aconseguit la seva tercera victòria a l’Olla de Núria (2018 i 2019). Avui han completat els 21 quilòmetres en un temps de 2.12.37, millorant el seu temps en vuit minuts.

“Estic molt content és la meva tercera victòria a l’Olla de Núria. Sabia que no venia amb gaire entrenament de córrer, però sí amb moltes ganes. He sortit ràpid i al final m’ha passat una mica de factura, però estic feliç de ser aquí i de córrer a casa i emportar-me aquesta edició”, ha manifestat a l’arribada.

Pel que fa a la segona i tercera plaça del podi masculí, ha estat molt disputada entre Ricardo Cherta, Antonio Martínez i Jordi Alís. El corredor alacantí ha tornat a fer la seva estratègia, sortir a un ritme no gaire ràpid i anar guanyant posicions, ja que a Puigmal (km4.9 ) era sisè i a Fontnegra (km 17) ha passat segon amb 2:00:49, dos minuts menys que Ricardo Cherta. Antonio ha fet un temps de 2:17:57 i Ricardo amb 2:21:09 ha completat el podi.

Oihana Kortazar, l’experiència s’imposa

La corredora basca s’ha llançat la primera a liderar la prova i així ha estat durant tot el recorregut, liderant al Puigmal amb un temps de 48:34, millorant en més d’1 minut el pas de l’any passat.

La segona corredora a passar ha estat la promesa de l’equip Salomon Next Gen de només 20 anys, Malen Osa, amb 50:18 amb un bon ritme, que avui no ho ha posat gens fàcil a Oihana. A Coll Noufonts (km 13.7), només les diferenciava 24”. I és que la corredora guipuscoana ha caigut i això ha fet que perdés cert avantatge respecte a la jove corredora de Salomon. Però finalment l’experiència s’ha imposat i Oihana aconsegueix la seva primera victòria aquí a l’Olla Núria amb 2:42:11.

“Estic molt contenta d’haver guanyat la cursa, encara que he tingut dubtes fins al final. El començament de carrera em beneficiava i volia mantenir la primera posició i intentar treure una mica d’avantatge ja que després de la pujada inicial venia zones tècniques en què segurament em podien passar o retallar temps”, ha declarat Oihana en arribar a la meta situada a Santuari de la Vall de Núria.

“He intentat mantenir el ritme, però entre el quilòmetre 9 i 10 he caigut i he hagut d’estar parada una estona el que ha fet que Malen em retallés força. De fet fins a la darrera pujada la tenia a menys de 40” i veia perillar la meva victòria avui aquí a Núria. A l’última baixada he pogut llançar-me per emportar-me avui aquesta primera posició que, encara que no he millorat el temps que vaig fer aquí l’any passat (2:35:25), estic molt contenta”, ha afegit la corredora de Salomon.

A tres minuts entrava Malen Osa (2:45:14) que avui ha posat de manifest que els joves venen forts. Malen ja suma al seu currículum esportiu una victòria a la Pujada a Aloña l’any passat compartint podi amb destacades corredores basques com Ainara Uribarri i Oihana Azkorbebeitia; i la victòria també en la prova curta de la Gorbeia Suzien, sent a més tercera de la general.

Tercera i quarta han sigut Nuria Gil i Anna Comet amb 2:48:44 i 2:49:11, respectivament. Les dues corredores han estat lluitant fins al final per entrar al podi femení, però ha estat a partir del Pic de l’Àliga quan la Núria s’ha llançat per aconseguir la tercera plaça.

La prova clàssica de 21 quilòmetres formava part del circuit Golden Trail National Series Espanya & Portugal. La cita següent a celebrar-se serà la Salomon Mitja Pirineu a Bagà el 2 d’octubre. Els 3 primers i les 3 primeres del circuit seran convidats a la Gran final a Madeira que es celebrarà a l’octubre.

Entre els corredors d’aquesta edició, Pol Makuri, que ja va córrer va participar-hi l’any passat i fa un parell de setmanes va completar la Zegama-Aizkorri. I també de Pep Rubí, un corredor invident acompanyat per Joaquim Bardolet.

Ïu Net i Mar Cordoba guanyen l’Olla Júnior

Amb 12,5 quilòmetres i 1085 metres de desnivell positiu de recorregut, que pot semblar una distància curta per als més rodats, l’Olla Júnior ascendeix al Puigmal seguint el recorregut de la distància clàssica per baixar vertiginosament des del Pic del Segre, 2809m i passant pel Coll de Finestrelles. Una carrera de referència internacional que planteja la Unió Excursionista de Vic al programa de l’Olla de Núria per a joves promeses, com Ïu Net que ha encarat la primera part de carrera juntament amb Oriol Cardona. Ïu ha completat el ràpid però exigent i tècnic recorregut en 1.14.53. En categoria femenina ha estat Mar Cordoba amb 1:56:28.

En aquesta convicció de promoure l’esport des d’edats primerenques, l’Olla també ha celebrat a l’esplanada del Santuari de la Vall de Núria les Olletes per a les categories infantils, unes curses que s’han celebrat en un gran ambient i amb una gran il·lusió per part no només per nens, sinó també pels més de 100 voluntaris de la Unió Excursionista de Vic que fan possible l’Olla de Núria.

L’Olla de Núria 2022 s’ha pogut seguir de nou per TV3 des de les 8:45h a 12:30h amb els comentaris de Marc Pinsach amb 4 triomfs, i Mireia Miró amb una victòria i rècord el 2011.

L’Olla de Núria 2022, més sostenible

La Unió Excursionista de Vic, organitzadora des de fa quinze anys de l’Olla de Núria té clar que el respecte al medi ambient és prioritat, per això continuar treballant a introduir a cada edició mesures que ajudin a una Olla més sostenible.

Les curses discorren pel Parc Natural de les capçaleres Ter i Freser, al bell mig del Pirineu de Girona, i és per això que tant organització com corredors i públic han de ser conscients de respectar i reduir el màxim possible l’empremta que el pas de l’esdeveniment té a l’entorn.

Així, aquest any s’ha seguit amb la recollida selectiva dels residus i l’ús d’envasos retornables. I com a noves mesures s’ha fet servir cinta de marcatge tèxtil reutilitzable i s’ha donat als participants una samarreta feta amb un teixit a base d’ampolles de plàstic, concretament el 85% amb tintes biodegradables. Una samarreta el procés de la qual, des del disseny fins a l’elaboració, està feta íntegrament en un taller tèxtil de Mataró per la marca Bside, una aposta de l’organització per productes sostenibles i de proximitat, que valoren l’economia circular.

Fotos: Albert Torrent / Ultres Catalunya