L’Olla de Núria 2023: LA PRÈVIA

2523

La setzena edició de l’Olla de Núria torna aquest proper cap de setmana 6, 7 i 8 d’octubre, que per primer cop es realitzarà en plena tardor per restriccions del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser durant la època estival.

Una edició que canvia de data però no l’essència, que seguirà amb el mateix format de l’edició passada. A més, la ‘patum’ de les curses per muntanya de casa nostra tornarà a ser retransmesa per Televisió de Catalunya.

L’Olla de Núria Nocturna

La segona Olla Nocturna se celebrarà el vespre de divendres dia 6 d’octubre (21.00h), esperant repetir el mateix èxit de la seva estrena. La sortida es realitzarà des del Santuari de Núria (1960m), realitzant un ascens al coll de Finestrelles, passant pel pic de Finestrelles, seguidament, una baixada al coll d’Eina per encarar finalment el descens de nou fins al Santuari. Un recorregut similar a l’Olla clàssica però sota la llum de la lluna.

L’Olla de Núria Vertical

El programa seguirà dissabte al matí (10.30h) amb la disputa de la setena edició de L’Olla Vertical. La sortida es realitzarà des del Santuari de Núria (1960m) i l’arribada al punt més alt de la vall, el Puigmal (2909m) per l’exigent Serra de l’Embut, en un recorregut lineal de 4km i 949m de desnivell positiu.

Una prova que concentrarà fins a 140 de ‘verticaleros’ i que enguany tornarà a ser puntuable per a la XIII Copa Catalana de Curses Verticals de la FEEC.

En clau femenina destacarem la presència de Núria Hospital i Rosa Navarro, ambdues encapçalant la general femenina de la Copa Catalana; hi sumem Mireia Hernández, cinquena absoluta en el passat Campionat d’Espanya de quilòmetre vertical i Laia Andreu. En la cursa masculina, no hi ha clars favorits, pel que el triomf es preveu força disputat amb noms com David Soler, Jordi Alís, Lluisma Mas o Joan Valls, entre altres.

El millor registre recau en Pere Rullán, que l’edició 2021 va marcar un estratosfèric registre de 42:24, mentre que la millor marca femenina està en possessió de Sheila Avilés (2018) amb un temps de 51:38.

Les categories cadet i infantil realitzaran realitzaran una distància de 1,5km, superant un desnivell positiu de 550m.

L’Olla de Núria, l’original

Després d’una emocionant edició 2022, on Oriol Cardona i Oihana Kortazar van resultar guanyadors, torna L’Olla de Núria amb energies renovades. Un any més, albergarà la final de les Golden Trail National Series Espanya i Portugal, competició que lidera Miquel Corbera la classificació masculina i Rosa Maria Lara i Ainara Uribarri la general femenina.

El traçat

El recorregut d’aquesta edició serà el de sempre, el clàssic, amb sortida a les 9 del matí des de l’esplanada davant del Santuari. Amb 21,5 km i 1940m de desnivell positiu, recorre tota carena de muntanyes que envolta el magnífic enclau del santuari de Núria, coronant els principals bastions i colls de la serralada: començant pel Puigmal (2913m), Pic del Segre (2809m), tot passant pel Coll de Finestrelles, pic de Finestrelles (2827m), seguint pel coll i pic d’Eina, el pic i coll de Noufonts (2651m). Finalment pujant al coll de Noucreus (2799m) i acabant pel Puig de Font Negre (2727m) i el Pic de l’Àliga (2472m), tornant de nou al Santuari.

Favorits

La llista de favorits per aquesta edició torna a ser prou alta i sense clars favorits. El tres vegades campió, Oriol Cardona, sembla a priori el gran favorit; tot i que enguany pràcticament no ha competit (setmana passada va participar a la Nit Pirineu amb una quarta posició) i caldrà veure si arriba amb prou condicions per a competir davant la rauxa dels kenians Robert Pkemoi (guanyador de la Marató Pirineu) i Theophilus Kipsang. En aquest grup de favorits també hi englobem noms com Alain Santamaría, Gontzal Murgoito, Eduard Hernández, Miquel Corbera, Arnau Aranda, Pere Rullán, David Prades, Jan Margarit, Iván Moreno, Samuel Dávila, Josep Morales, Marcel Romaní o Marc Traserra.

En clau femenina, al cartell de favorites sumarem noms com Núria Gil, Ainara Uribarri, Elodie Varraine, Noemie Vachon, Rosa Maria Lara, Núria Tarragó, Eva Mesado, Georgina Gabarró, Anna Guirado o Clàudia Sabata.

També hi haurà curses dirigides per als més joves. L’Olla Júnior, de 12,5km i D+1085m, ascendeix al Puigmal, a 2913 metres, seguint el mateix recorregut que l’Olla gran, per acabar baixant vertiginosament des del Pic del Segre, 2809m, tot passant pel Coll de Finestrelles.

Aquí trobarem noms que segur que us sonaran, com Gabriela Lasalle, Martina Gonfaus, Mar Córdoba, Rut Córdoba, Uma Plans, Lina Escura, Candela Benlloch, Jan Castillo, Iu Net, Jan Torrella, Aniol Pujiula o Pep Mirabet.

L’Olleta recorrerà l’entorn del santuari de la Vall de Núria amb dos circuits: els cadets cobriran una distància de 6,5km i D+365m, entre que la categoria infantil ho farà en un traçat de 5,1km i 265m de desnivell positiu.

Retransmesa per TV3 per quart cop

El 9 de juny de 2019, l’Olla de Núria es convertia en la primera cursa per muntanya retransmesa en directe per la televisió pública i la segona de l’Estat després de Transvulcania, amb un gran èxit d’audiència. De fet va ser el programa líder d’aquell matí seguit per més de 100.000 persones (17% share), fent el millor resultat de la franja en cap de setmana des del 2017.

S’espera una retransmissió de gran qualitat i un desplegament similar a l’anterior on va comptar amb càmeres fixes i un helicòpter per a captar espectaculars imatges aèries dels corredors. Una realitat a la demanda creixent de l’espectador que vol viure i veure l’espectacle des del sofà de casa. La connexió es farà de 8.45 a 12.30 hores, liderada pels periodistes Marc Negre i Josep Maria Puig.

Podreu seguir les classificacions a l’instant a través del següent enllaç.


També et pot interessar: