Sierre Zinal 2021: el retorn de Kilian Jornet

Kilian Jornet torna a la competició d'elit a Sierre Zinal

1303

Les Golden Trail Series tindrà la seva quarta parada a la mítica cursa suïssa Sierre Zinal, considerada per a molts com una de les curses més espectaculars d’Europa i de les més antigues del continent europeu, amb 47 edicions a les seves espatlles. També forma part de la Copa del Món WMRA.

Serà l’ocasió de veure de nou a Kilian Jornet que, després de la seva segona paternitat i l’intent d’ascens a Everest, havia deixat de banda les competicions. Tal i com va anunciar la setmana passada a través de les seves xarxes socials, Sierre Zinal seria la primera parada del seu competitiu 2021. El planning seguirà a Ring of Steall Skyrace al setembre i Ultra Pirineu a l’octubre. El català arriba després de guanyar amb comoditat la Fjällmaraton noruega, de 27 km, just el cap de setmana passat.

El recorregut

El seu recorregut, de 31 quilòmetres i 2.200m de desnivell positiu, enllaça els pobles de Sierre i Zinal, situats a la regió del Valais suís. Durant el seu transcurs, els corredors poden contemplar el majestuosos Weisshorn (4.506m), Zinalrothorn (4.221m), Ober Gabelhorn (4.073m), Cerví (4.478m) i el  Dent Blanche (4.357m). És per això que rep el sobrenom de “la cursa dels cinc 4.000”.

El recorregut és un bon pati de jocs per a corredors ràpids i potents, doncs els trams tècnics són pràcticament inexistents. Una bona cursa per veure la lluita per la victòria entre corredors de muntanya i els atletes més ‘asfalteros’.

Per aquí han passat grans noms de la historia del trailrunning mundial, com el nord-americà Pablo Vigil, l’italià Marco de Gasperi, el mexica Ricardo Mejía, la suïssa Isabella Crettenand-Moretti o la britànica Véronique Marot. Però en la cúspide de la prova destaca el català Kilian Jornet, amb set victòries en el seu palmarès, i la txeca Anna Pichrtova, amb quatre.

En l’última edició de 2019 es van establir els actuals rècords vigents. Kilian Jornet trencava el registre de Jonathan Wyatt que feia setze anys que perdurava i deixaria el llistó en un estratosfèric temps de 2:25:35. Per la seva banda, la suïssa Maude Mathys també esbocinava el rècord d’Anna Prichtrova de 2008 i el rebaixaria en cinc minuts, establint una marca de 2:49:20.

Favorits

Parlar de favorits havent Kilian Jornet pel mig és una fal·làcia, tot i que no podrem perdre de vista a altres corredors que de ben segur donaran molta guerra al davant. Com el francès Remi Bonnet, el noruec Petter Engdahl, el britànic Rob Simpson, els suïssos Christian Mathys i Pascal Egli, l’ italià Davide Magnini, l’eritreu Petro Mamu, el nord-americà Hayden Hawks o els espanyols Santi Mezquita, Dani Osanz Alejandro Forcades. No estarà el noruec Stian Angermund; després de guanyar les tres primeres proves de les Golden Trail Series, prepara amb consciència la CCC d’UTMB Montblanc.

En la cursa femenina, el nivell de les corredores que prendran la sortida és excepcional. La suïssa Maude Mathys, amb rècord a la passada Olla de Núria , la també suïssa Judith Wyder, guanyadora de l’última Dolomyths Run i amb rècord, la keniata Lucy Murigi, tres vegades campiona a Sierre Zinal, la txeca Marcela Vasinova, actual campiona del món Skyrunning a Barruera, la noruega Eli Dvergsdal, la mexicana Karina Carsolio, la britànica Holly Page, la francesa Blandine L’Hirondel, la romanesa Denisa Dragomir o les espanyoles Oihana Kortazar, Sara Alonso i Núria Gil.

SEGUIMENT ON-LINE SIERRE ZINAL 2021

Foto portada: Martina Valmassoy