Les catalana Sheila Avilés es fa amb el triomf a Livigno Skymarathon en un final d’infart, mentre que Gisela Carrión i Oriol Cardona aconsegueixen el bronze. La prova, puntuable per a les Migu Run Skyrunner World Series, ha tingut com a vencedor al japonès Ruy Ueda.

La Livigno Marathon arribava com una de les curses més dures i exigents de les Migu Run Skyrunner World Series, catalogada en el circuit com a Super Sky Race -puntuació doble-. Amb lleugers retocs en el seu traçat degut a la neu acumulada en les parts més altes, ha mantingut tota l’espectacularitat que ha fet famosa aquesta prova de la Llombarda italiana, dissenyada pel corredor Marco de Gasperi. Els seus 31 quilòmetres i 2.300m de desnivell positiu amagaven trams amb afilades crestes, trams exposats equipats amb cordes i la inclusió d’una via ferrada, tocant sostre al cim de Il Motto de 2.716m d’alçada.

La prova ha comptat amb un cartell de luxe, reunint fins a 70 corredors d’elit de 30 nacionalitats diferents com els espanyols Luis Alberto Hernando, Pablo Villa i Zaid Ait Malek, els italians Daniel Jung, Daniel Antonioli i Elisa Desco, la rusa Elena Rukhylada, la britànica Holly Page, el japonès Ruy Ueda o el suec Petter Engdahl. També ha tingut una gran representació de corredors catalans, amb Oriol Cardona, Sheila Avilés, Ester Casajuana i Gisela Carrión entre els més destacats. Una de les absències destacades ha estat la del corredor francès Thibaut Garrivier per lesió, líder fins aleshores de la Copa del món.

El japonès Ruy Ueda, recent guanyador de la Mt. Awa Skyrace, ha estat el corredor que ha portat la veu cantant. Ja en el primer ascens a la Cima del Crap della Paré passaria amb una avantatge d’un minut respecte el triatleta italià Daniel Antonioli, el xinès Jia Erenjia i els espanyols Luis Alberto Hernando i Zaid Ait Malek. Una distància que s’ampliaria als tres minuts en el segon ascens al cim de Il Motto, de 2.716m on Oriol Cardona es posaria en quarta posició darrera Antonioli i Hernando, mentre que els espanyols Pablo Villa i Zaid Ait Malek es mantindrien al darrera a poca distància de Cardona.

El japonès Ruy Ueda es faria amb la victòria després de dominar de cap a fi. Per darrera, l’italià Daniel Antonioli mantindria la segona posició, mentre que Oriol Cardona es faria amb el bronze demostrant estar de dolç, tal i com va fer el cap de setmana passat a la Clàssica Olla de Núria. Espectacular la remuntada del banyolí que el situen ara mateix com a líder provisional de les Migu Run Skyrunner World Series.

En dones, la lluita per la victòria ha estat més aferrissada. Si bé la catalana Sheila Avilés es posaria al capdavant en el primer ascens, seguida de molt a prop per Holly Page, Elisa Desco i Elena Rukhlyada. Seria en l’ascens a Il Motto on s’apretarien les coses per davant. La italiana Elisa Desco, actual recordwoman de la prova, es posaria líder demostrant el seu espectacular estat de forma després d’aconseguir la plata a Zegama. Les primeres posicions s’apretarien de valent, amb Sheila Avilés patint però mantenint la segona posició després de l’esforç del Mundial a Portugal de la setmana passada i, a pocs segons, entraria en joc Gisela Carrión. La corredora de l’Associació Esportiva Matxacuca faria valer el seu domini en les distàncies més curtes i, sobretot, en pujada on és una autèntica especialista.

En un final d’infart, Sheila Avilés aconseguiria superar a Desco en l’última baixada i emportar-se el triomf. Per la seva banda, Carrión es faria amb el bronze amb una brillant segona part de cursa.

Classificació Livigno Skymarathon 2019: 1. Ruy Ueda (3:22:56), 2. Daniel Antonioli (3:24:37), 3. Oriol Cardona (3:26:24); 1. Sheila Avilés (3:52:40), 2. Elisa Desco (3:56:13), 3. Gisela Carrión (3:58:51)

Bon paper de la Selecció Catalana de Curses

L’equip de la Selecció Catalana tindria una gran representació a Livigno, amb la participació de fins a set esportistes. A banda de l’esmentada Gisela Carrión (AE Matxacuca), Eduard Hernández (AE Matxacuca) sisè, Ester Casajuana (CE Alliberadrenalina) vuitena i Jonatan Cuesta (CEM La Cameta Coixa) onzè, han estat els millors resultats.

Fotos: © Skyrunning


Calendari Marató Catalunya 2019