La Cursa de l’Alba 2024 se celebrarà a la tardor

La mítica cursa montserratina disputarà la seva 36a edició el 10 de novembre de l'any vinent

600
La Cursa de l'Alba se celebrarà a la tardor per primer cop a la seva llarga història. Foto: Marta Llagostera

La trenta-sisena edició de la Cursa de l’Alba, organitzada pels 4000 peus Associació Excta. Collbató, se celebrarà el 10 de novembre de 2024. La mítica cursa montserratina deixarà l’ambient suau i primaveral que l’ha acompanyat durant més de tres dècades i passarà a disputar-se a la tardor.

Així ho ha fet saber l’organització a través de la seva web oficial. Amb sortida i arribada a la localitat de Collbató (Baix Llobregat), l’esdeveniment mantindrà el mateix format que els últims anys:

La Cursa de l’Alba, de 22,5 quilòmetres i 1.200m de desnivell positiu, coronarà el mític cim de Sant Jeroni (1.236 m) i passarà per altres llocs mítics, com el monestir o el Pla de Sant Miquel. La major part del recorregut es realitza a través del Parc Natural de Montserrat, el que permetrà als participants gaudir d’immillorables vistes de les singulars formacions rocoses d’aquest massís.

Tanmateix es disputarà la tercera edició de la Mitjalba, una cursa de 12km i D+600m amb el mateix esperit i encant de la Cursa de l’Alba, però pels amants de les distàncies curtes.

Una cursa degana a Catalunya

La Cursa de l’Alba va camí de quatre dècades al peu del canó, una xifra que molt poques curses poden presumir. Pràcticament ens hem de remuntar a l’inici de l’eclosió de les curses per muntanya a Catalunya. Una època que sembla antiga amb una estètica ben allunyada de l’actual i amb una filosofia molt menys competitiva, tot i que aquest esport continua mantenint en gran part la seva essència.

En aquests trenta anys la Cursa de l’Alba ha crescut. Més de 10.000 dorsals s’han penjat els corredors i es poden comptar per milers els que han repetit més d’una vegada. L’espectacular recorregut de la cursa amb els 1.381 esglaons que condueixen a Sant Jeroni, el punt més alt de Montserrat, ha atrapat infinitat de corredors al llarg de la seva història. Tanta ha estat la passió que ha generat la cursa i l’atracció del massís de Montserrat, que a la Cursa de l’Alba se li va afegir el 2014 la Marató de Montserrat, tot i que va acabar desapareixent amb la pandèmia i ja en 2021 no es va celebrar. En 2022 s’afegia al programa la Mitjalba, de 12 quilòmetres, per aquells que encara no s’atreveixen amb la Clàssica però volen gaudir de l’entorn del massís.

La majoria de corredors podrien recitar de memòria els topònims per on discorre la cursa. Qui hi hagi participat, encara que només sigui una vegada, podrà reconèixer les Coves de Salnitre, Sant Miquel, el pas dels Francesos, Santa Anna, el pla de les Taràntules o el camí de les Bateries, però la Cursa de l’Alba no sempre hi ha tingut el mateix recorregut. L’any 2000, i a causa del xàfec que uns mesos abans va canviar el paisatge de Montserrat destruint camins, la cursa va ser un anar i venir fins a can Maçana.

La població de Collbató a peus del massís de Montserrat, s’ha bolcat any rere any amb la Cursa de l’Alba, fins al punt de considerar-la l’esdeveniment de més repercussió del municipi. La cursa no es podria entendre ni celebrar sense la implicació del centre excursionista, que gràcies a l’empenta dels seus 250 socis i al seu amor per la muntanya, és una part fonamental de l’èxit de la prova.