Formada per les poblacions de Campelles, Pardines, Planoles, Queralbs, Toses i Ribes de Freser, la Vall de Ribes s’ha convertit en un enclavament privilegiat del Pirineu oriental per a la pràctica dels esports de muntanya. Sobretot, i cada cop més, de la pràctica del trail running. 

The Trail Zone Vall de Ribes

És per això que l’empresa Espai Trail, liderat per l’ex-corredor de la Selecció Catalana Xevi Guinovart, i amb el recolzament de l’Ajuntament de Ribes de Freser, ha decidit crear un conjunt de rutes de trail running que permetrà conèixer a fons la Vall de Ribes i gaudir dels seus racons més emblemàtics. Fins a 18 circuits diferents -sumant més de 240 quilòmetres i 17.510m de desnivell positiu- i dividits per distància i dificultat, donen cabuda a tothom. A més, s’està treballant per a oferir serveis a tots els usuaris, com dutxes i alimentació especial per a esportistes en els diferents allotjaments de la vall.

La informació detallada dels circuits, amb track, fotografies i descripció, la trobareu en aquest enllaç.

Open Trail Races: el cronometratge del futur

Actualment i d’entre aquestes 18 propostes de trail running, dues les podreu disfrutar a través de l’aplicació OTR: la Vertical Vall de Ribes, amb un ascens directe al Taga (2.040m) des de Ribes de Freser; i la Vall de Ribes 10XS, en un circuit ràpid i explosiu per les rodalies de la capital ripollenca. Aquest sistema permetrà, a través del Bluetooth del telèfon mòbil, cronometrar la vostra participació durant tot l’any i comparar-te amb altres corredors al pas per cada punt de control amagat per l’itinerari. Aquesta aplicació no necessita ni connexió a internet ni el GPS activat. Per activar OTR només caldrà registrar-se a través del web oficial i anar al punt de sortida de la ruta. Hores d’ara, Open Trail Races compta fins a sis circuits oberts per a vosaltres i està treballant per a incorporar dos més: Refugis del Torb i Vents del Cadí.

Els Bastions i Vall de Ribes XS

Sense dubte, dues de les proves de llarga distància que han ajudat a fer conèixer l’entorn de la Vall de Ribes han estat Els Bastions i Vall de Ribes XS.

Els Bastions celebrarà la seva vuitena edició els propers 2 i 3 de juny totalment consolidada. A través de cinc modalitats de cursa (100, 76, 51, 27km i la mini), atrau anualment prop de 1.000 participants i dona a conèixer la part més salvatge de la vall, coronant els seus cims més emblemàtics.

Vall de Ribes XS escapa de les grans alçades i, a través de set modalitats, permet conèixer els racons i paratges més espectaculars de la cota mitjana-baixa de la Vall de Ribes. Els propers 21 i 22 d’abril celebrarà la seva sisena edició i compta amb una participació d’uns 500 participants.

La Vall de Ribes Xtrem Series permetrà conèixer l’entorn privilegiat de l’Alt Ripollès