Pels Camins dels Matxos 2024: LA PRÈVIA

Més de 1.200 corredors gaudiran de la seva 22a edició aquest proper disasbte. Aquest any corredors com Lluís Ruiz, Abel Carretero i Marta Muixí tornaran a disputar-se el Matxopot, que serà de 2.000 euros

434
Es busca rècord femení de Matxos. Foto: Jordi Costa

Els Matxos aterren aquest dissabte al camp del Montserratí de Torelló per viure de nou una jornada esportiva i festiva d’alt nivell. El Centre Excursionista Torelló (CET), organitzador de la prova, arriba a la 22a edició després de la fita històrica aconseguida l’any passat, quan el corredor Andreu Simón va batre rècord baixant de les 6 hores, amb un temps de 5 hores i 52 minuts, i aconseguint el Matxopot de 4.000 euros.

Aquest any ho tornaran a intentar els dos corredors que l’any passat també van coronar una edició històrica. Lluís Ruiz i Abel Carretero, segon i tercer classificat de l’edició anterior, buscaran treure’s l’espina i baixar de les sis hores. I és que l’any passat Ruiz va fer un temps de 6 hores i 41 segons i Carretero, 6 hores, 1 minut i 36 segons. Carretero, per cert, arriba a Matxos després d’obtenir una quarta posició a la Transgrancanària. Qui també retorna a la cursa és Marta Muixí, guanyadora de les edicions del 2019 i 2022. En categoria femenina es manté el rècord establert per Mònica Comas l’any 2018 amb un temps de 7 hores, 31 minuts i 34 segons, un temps que sembla inabastable.

La presidenta del CET, Berta Capdevila ha assegurat que “l’any passat vam travessar una línia històrica i aquest any volem premiar també el corredor amb un Matxopot de 2.000 euros gràcies a la col·laboració, un any més d’Axilone Metal. Tornem a tenir talent esportiu amb participants que ja es coneixen el recorregut i que estimen el territori”.

Per millorar l’experiència esportiva, la 22a edició de Matxos ha incorporat variacions al recorregut per evitar taps de participants als primers trams de la cursa. Segons Capdevila, “també millorem el tram que passa per Bracons per visitar la Serra de Llancers i pujar a Cabrera per una part desconeguda per la majoria de corredors”. L’alcalde de Torelló, Marçal Ortuño, ha destacat que “Matxos és més que una cursa perquè activa el comerç local, ofereix activitats pels visitants i té un vessant pedagògic amb els Matxitus”.

Pels Camins dels Matxos, la prova reina 

Aquest any el Matxopot premiarà amb 2.000 euros la primera participant femenina que sigui capaç de completar el recorregut de 63 km i 6.200m de desnivell acumulat amb un temps inferior a les 7 hores o el primer participant masculí que aconsegueixi completar-lo amb un temps inferior a 6 hores. En el cas que s’assolissin els dos llindars es repartiria el premi de manera que cada participant rebria 2.000 euros. Tot plegat gràcies a la col·laboració de l’empresa Axilone de Sant Pere de Torelló. En categoria masculina, a banda de Lluís Ruiz i Abel Carretero, també hi competirà Jonatan Mora i Jordi Roy, entre d’altres.

Tastet de Matxos, la prova explosiva de 23 quilòmetres i 2.800 metres de desnivell acumulat

Aquesta edició, i en categoria masculina, hi competirà Arnau Montiel, campió de l’any passat, Marc Rota i Nil Corominas. En categoria femenina, corredores com Laia Montoya, Anna Pujol – guanyadora de Pels Camins dels Matxos l’edició anterior, i Ariadna Carbonell lluitaran per fer-se un lloc al podi.

Els recorreguts

Els participants que correran la prova mare Pels Camins dels Matxos faran un recorregut de 63 quilòmetres i 6.200 metres de desnivell acumulat. Els porta a coronar tres dels grans pics del territori: Bellmunt (1.246m), Puigsacalm (1.514m) i Cabrera (1.316m). Els inscrits a la prova reina podran escollir a la carta i in-situ quin dels quatre itineraris vol recórrer: el complet de 63 quilòmetres, el de Bellmunt i Cabrera, de 56 quilòmetres, el de Bellmunt i Puigsacalm, de 53 quilòmetres, o bé el de Bellmunt, de 48 quilòmetres.

La sortida de Pels Camins dels Matxos serà a les 6 del matí del camp del Montserratí. Un any més, el recorregut de 63 quilòmetres de Pels Camins dels Matxos donarà punts per a la Ultra Trail del Montblanc (UTMB). Els participants que finalitzin la prova sumaran 3 punts. El Tastet de Matxos sortirà a 2/4 de 9 del matí des del mateix punt. Aquesta prova de 23 quilòmetres i 2.800 metres de desnivell acumulat ens porta pels llocs més emblemàtics de la zona: Borgonyà, Bellmunt (1.248 m.), camí dels Cristians Vells i el Castell dels Torelló (781 m.) abans de retornar a Torelló.

Experiència Matxos 360: Matxitos i més activitats paral·leles

Els Matxitus tornen a tenir un paper cabdal i aquest any tindran un centenar de participants. “Es tracta d’una activitat totalment consolidada amb l’objectiu que els més petits entenguin que són una peça clau i que participar-hi és molt més que córrer per la muntanya”. Un any més, l’activitat tindrà una durada de tres hores i resseguirà part del recorregut per descobrir la flora, la fauna i la geologia amb material didàctic.

Durant tot el dissabte el matí també hi haurà activitats pels més petits amb jocs, un taller a càrrec de l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló, una arrossada popular i a la tarda ‘La gran Quina de Matxos’, articulada a través d’una campanya de comerç amb l’Ajuntament de Torelló. Segons la presidenta del CET, Berta Capdevila, “tot plegat està pensat perquè tant el participant com el públic visitant pugui viure una experiència Matxos 360 i per això intentem millorar-la edició rere edició”.