Andreu Simón, amb rècord, i Anna Pujol guanyen la Matxos 2023

Simón esmicola el rècord de la prova amb 5 hores i 52 minuts i s’emporta els 4.000 euros del Matxopot. Anna Pujol, amb un temps de 7 hores i 54 minuts, es converteix en la tercera dona de la història que baixa de les 8 hores

685

Els Matxos firmen una edició apoteòsica a la història de la cursa. L’antiga marxa de resistència organitzada pel Centre Excursionista Torelló ha aconseguit fer-se un lloc al panorama esportiu català amb una fita històrica: baixar de les sis hores a la prova reina de 63 quilòmetres i 6.200 metres de desnivell acumulat.

La prova l’han encapçalat fins al primer avituallament, al quilòmetre 12, un grup de set corredors format per Andreu Simón, Lluís Ruiz, Abel Carretero, Miguel Heras, Jordi Roy, Jonatan Mora i Victor Mier. D’aquests, Simón, Ruiz i Roy han forçat el ritme de la prova per arribar junts fins al sostre de la cursa, el cim del Puigsacalm (1.512m). No ha estat fins a la baixada del tercer cim de la prova, Cabrera, que Andreu Simón s’ha desfet de Roy i de Ruiz, més tard, per liderar en solitari fins a meta.

El de Collbató (Bages) ha acabat signant un temps històric de 5 hores i 52 minuts, i s’ha emportat els 4.000 euros del Matxopot. Segons el mateix campió de la prova, “tenia moltes ganes d’aconseguir el repte personal de baixar de les sis hores i era un dels objectius de l’any”. Assegura que s’ha exprimit al límit i que aquesta vegada, a diferència de les altres dues edicions en què havia competit, “havia fet el recorregut quatre vegades per reconèixer el circuit. Això m’ha permès al tram final gestionar millor les pujades”. Simón reconeixia els mèrits del seu rival d’avui: “En Lluís ha fet una cursa espectacular”.

Precisament, Lluís Ruiz ha aconseguit el segon rècord de la cursa amb un temps de 6 hores i 41 segons. “Els 41 segons fan mal, però quan l’Andreu s’ha escapat ja he vist que s’emportava el Matxopot. Estic content per haver rebaixat el meu temps fins les sis hores”. El tercer calaix del podi ha estat per Abel Carretero, que de nou, ha sumat un nou rècord a l’edició. Pràcticament enganxat a Ruiz, ha travessat la línia de meta amb un temps de 6 hores i 1 minut. Segons Carretero, “arribava molt en forma però el terreny m’ha sorprès”. Miguel Heras, tota una institució dins del món del trail, no va tenir el seu millor dia i va acabar amb una discreta sisena posició.

La campiona femenina ha estat Anna Pujol, que s’ha convertit en la tercera dona de la història en baixar de les 8 hores. Concretament, ha passat per la meta amb un temps de 7 hores 54 minuts i 25 segons. “Em coneixia el recorregut i en altres edicions m’havia semblat duríssim. Aquest any hi he arribat amb un bon estat de forma, i he corregut amb molt cap. Havia descartat l’objectiu del Matxopot –baixar de les 7 hores, però no volia que em saltessin les 9 hores”. Pujol ha liderat la cursa per davant d’ Erola Bisquert, que aquest any havia debutat a la prova reina amb un temps de 8 hores, 30 minuts i 15 segons. La tercera classificada ha estat Neus Colomer que ha firmat un temps de 8 hores, 54 minuts i 39 segons.

Arnau Montiel i Clara Vallès, vencedors del Tastet de Matxos 

La mitja marató de Matxos ha sumat un nou rècord masculí. Ho ha fet Arnau Montiel que ha completat el recorregut de 23 quilòmetres 2.600 de desnivell acumulat amb un temps de 1 hora, 58 minuts i 35 segons. L’ha seguit al podi Ivan Moreno i Marc Rota. Clara Vallès ha estat la primera dona que ha creuat la meta i s’ha quedat a un minut del rècord que va signar Clàudia Tremps l’edició passada. Vallès ho ha fet amb un temps de 2 hores, 28 minuts i 27 segons. Ester Puig i Laura Bardolet han estat la segona i tercera classificada.

Classificacions 2023