Antoine Guillon i Claire Bannwarth guanyen la Trail Menorca Camí de Cavalls

El francès supera a Pablo Ibáñez a 50 metres de l'arribada, després de més de 19 hores de cursa. Pau Capell i Clàudia Tremps s'imposen amb solvència a la 85K

308

La Trail Menorca Camí de Cavalls ha tingut el final més emocionant de les dotze edicions de la història. Antoine Guillon ha aconseguit la seva setena victòria a la cursa de 185K, després de superar gairebé sobre la mateixa línia de meta a Pablo Ibáñez, que havia liderat la prova durant molts quilòmetres. També Claire Bannwarth ha sumat un triomf més, i ja van quatre.

Els participants a la distància més llarga i més emblemàtica de l’esdeveniment van començar a córrer divendres des de Ciutadella. Ja al primer control a Son Morell (km 16), Pablo Ibáñez va imposar un ritme superior a la resta i va començar a guanyar minuts al cronòmetre. Darrere seu, Antoine Guillon es quedava sol ja a Binimel·là (km 43) com a principal perseguidor.

Durant la matinada, havent passat ja l’equador de la cursa, a Binibèquer (km 115), la distància entre Pablo Ibáñez i Antoine Guillon es va estabilitzar en mitja hora, i fins i tot va arribar als 39 minuts al control de Sant Tomàs (km 144). A partir d’aquí, Guillon va tirar d’experiència i va treure partit de l’excel·lent gestió de la carrera que havia fet per anar retallant distàncies sobre Ibáñez. Tot i això, a l’últim control, a Cala a Bosc (km 172), encara li portava 26 minuts d’avantatge.

En aquests últims 13 quilòmetres, el basc va patir problemes físics que gairebé no li van permetre córrer i el forat entre tots dos es va anar reduint a marxes forçades. Antoine Guillon va accelerar i, finalment, va aconseguir superar Pablo Ibáñez a la mateixa plaça de Ciutadella que els havia vist partir més de 19 hores abans. La desesperació d’Ibañez explica la diferència de 38 segons a la línia de meta (19h19’15” d’Antoine Guillon per 19h19’53” de Pablo Ibáñez), on els dos competidors es van fondre en una emotiva abraçada plena de fair play i respecte per l’adversari esportiu.

Més d’una hora va trigar a completar-se el podi, amb l’arribada del català Joan Farràs (20h36’09”), mentre que l’egarenc Oriol Antolí va ser quart amb 21h15’46”.

La francesa Claire Bannwarth va tornar a regnar a Menorca. Foto: Marco Cabrera

Claire Bannwarth ja és tetracampiona

En categoria femenina, Laia Díez va liderar els primers quilòmetres, marcant un ritme superior al de la resta de corredores. Va ser al capdavant durant mitja costa nord, encara que a Binimel·là (km 43) ja havia estat superada per Karin Gómez i tenia Ana Cristina Constantin molt a prop seu.

Claire Bannwarth, per la seva banda, va optar per una estratègia més prudent i no es va posar nerviosa malgrat rodar en quarta posició en aquells moments. A poc a poc, la francesa guanyadora de les tres darreres edicions va anar recuperant terreny; ja havia avançat Laia Díez a Platges de Fornells (km 53), Ana Cristina Constantin a Arenal d’en Castell (km 66), i a Favàritx (km 77), passada la mitjanit, ja tenia al seu abast Karin Gómez.

A partir d’aquell moment, Claire Bannwarth no deixaria d’ampliar el seu avantatge al capdavant de la cursa. Sense rivals, va anar sumant quilòmetres mentre per darrere Laia Díez es veia obligada a abandonar a Es Grau (km 85), i Karin Gómez i Ana Cristina Constantin rivalitzaven per la segona posició. Claire Bannwarth va arribar a meta en vuitena posició absoluta, amb un temps de 23h59’10”. Ana Cristina Constantin (26h41’33”) i Karin Gómez (27:46:26) la van acompanyar el podi.

La resta de distàncies

La Trail Menorca Camí de Cavalls 2024 ha constat de set curses més, en sis distàncies diferents. Amb la sortida a la una de la matinada, la Trail Menorca Costa Nord 100K era la segona cursa més llarga. Després de córrer tota la nit, Stiven Prieto es va plantar el primer a la línia de meta amb 9h03’57”, superant en gairebé quaranta minuts el segon, Marc Sánchez (9h42’14”). Pau Benejam (9h53’44”) va pujar al tercer esglaó del podi.

En categoria femenina, Illa Smith va completar una gran cursa. Es va emportar el primer lloc i va acabar quarta absoluta, amb un temps de 10h18’30”. L’ídol local, Mari Allés, va aconseguir una meritòria segona plaça, amb 11h38’20”, seguida per Elena Moya (11h50’49”).

La Trail Menorca Costa Sud 85K va ser un monòleg de Pau Capell. El corredor català, que ha guanyat la prova diverses vegades en distàncies diferents i que ostenta el rècord del Camí de Cavalls, es va emportar la victòria baixant de les set hores, amb un temps de 6h59’49”. Guillem Caldés (7h11’40”) i Enric Pons (7h39’25”) el van flanquejar al podi. Entre tots dos, va entrar Clàudia Tremps (7h34’44”), guanyadora en categoria femenina amb molta autoritat i amb més de tres hores d’avantatge sobre Chiara Pinarel (10h46’38”), segona, i gairebé cinc sobre Belén Vivó (12h01’07”), tercera.

Als 58K del Petit Trail Costa Nord, el primer lloc va ser per a Koen Willems (5h30’17”), seguit per Israel Rodríguez (5h36’57”) i Tomeu Mascaró (5h38’37”). Entre les noies, va guanyar Elena Sánchez (6h25’10”), davant de Fanny Demaret (6h28’36”) i Verónica Serrano (7h10’42”).

El Petit Trail Costa Sud 44K va ser per a Xavier Villalonga (3h26’18”), que es va imposar a Ivan Janer (3h35’35”) i Bernat Real (3h37’20”). Mentre que en categoria femenina, Inés Astrain va realitzar una cursa molt sòlida, emportant-se la victòria amb 3h44’48”, superant Claudia Bigas (3h58’31”) i Gabriela Alemany (4h03’47”).

A la distància 27K del Short Trail Costa Nord, els corredors de l’equip Joma van ser els protagonistes. Toni Baños (1h58’10”) va ser el guanyador, seguit del seu company d’equip Andrés Jiménez (2h07’04”) i de Joan Alexandre (2h05’08”), tercer. Per la seva banda, la catalana Natàlia González, també corredora de l’equip Joma, va vèncer en categoria femenina amb 2h00’33”, seguida d’Àngela Llabrés (2h19’41”) i Gina Roquer (2h30’00”).

La novetat d’aquest any era la Starter 11K, disputada divendres a la tarda i que es va decidir a favor de Jordi Muela (46’34”), seguit per Joan Alexandre (48’19”) i Abel Suárez (52’37”). La igualada prova femenina va acabar amb Mónica Vega (59’27”) com a guanyadora, Laura Bruch (1h01’17”) segona i Carla Company (1h07’38”) tercera.