Pels Camins dels Matxos 2023, de rècord

Més de 1.200 corredors gaudiran de la seva 21a edició. Andreu Simón, Miguel Heras, Lluís Ruiz, Víctor Mier o Abel Carretero són alguns dels corredors que intentaran batre el Matxopot, dotat amb 4.000 euros

1309
Andreu Simón, actual recordman de Matxos, intentarà emportar-se el Matxopot. Foto: Ramon Casacuberta

A pocs dies de la 21a edició de Pels Camins dels Matxos, està tot a punt per a rebre als més de 1.200 inscrits que disputaran alguna de les dues curses d’aquesta nova edició, que torna a situar el seu epicentre al renovat camp del Montserratí de Torelló, un espai ampli just al costat de la tradicional sortida a la Plaça de la Sardana. On a diferència dels últims anys, torna a situar-hi la recollida de dorsals i tots els actes previs a la cursa del dissabte.

Una edició de rècord

El passat 23 d’Octubre de 2022 s’obrien les inscripcions de la 21a edició de Pels Camins dels Matxos, esgotant tots els dorsals disponibles en només dues hores, rècord absolut en la història de la cursa organitzada pel Centre Excursionista Torelló (CET). Les places del Tastet dels Matxos es van exhaurir en només 34 minuts, mentre que els dorsals de l’itinerari més exigent de Pels Camins dels Matxos van durar poc més de dues hores. Unes xifres mai vistes pels integrants de l’organització.

Els recorreguts de la prova

Els participants que correran la prova mare Pels Camins dels Matxos faran un recorregut de 63 quilòmetres i 6.200 metres de desnivell acumulat que els portarà a coronar tres dels grans pics del territori: Bellmunt, Puigsacalm (punt més alt de la cursa amb 1.514m) i Cabrera. Els inscrits a la prova mare podran escollir a la carta i in-situ quin dels quatre itineraris vol recórrer: el complet de 63 km, el de Bellmunt i Cabrera, de 56 km, el de Bellmunt i Puigsacalm, de 53 km, o bé el de Bellmunt, de 48 km. La sortida de Pels Camins dels Matxos serà dissabte 15 d’abril a les 6 del matí del camp del Montserratí, Torelló.

El Tastet de Matxos, que es disputarà hores després, començarà a 2/4 de 9 del matí des del mateix punt. Aquesta prova de 23 quilòmetres i 2.800 metres de desnivell acumulat portarà als corredors i corredores pels llocs més emblemàtics de la zona com Bellmunt, camí dels Cristians Vells i el Castell dels Torelló abans de retornar a Torelló.

Matxopot, 4.000 euros per aconseguir una fita històrica

Seguint la tònica dels últims quatre anys, l’organització busca incentivar als capdavanters de la cursa a aconseguir una marca que seria històrica amb el Matxopot.

El Matxopot premiarà amb 4.000 euros la primera participant femenina que sigui capaç de completar el recorregut de 63 km amb un temps inferior a les 7 hores o el primer participant masculí en completar-lo amb un temps inferior a 6 hores rebrà un premi de
4.000 euros. En el cas que s’assolissin els dos llindars es repartiria el premi de manera que la participant rebria 2.000 euros i el participant també rebria 2.000 euros. Aquest pot és gràcies a la donació de l’empresa Axilone de Sant Pere de Torelló.

En l’última edició, Andreu Simón va quedar-se a només a 3 minuts del Matxopot que, en el cas de l’edició passada, acumulava 3.000 euros, en una prova que segons els organitzadors “va tenir unes condicions meteorològiques inmillorables”. Aquest any Simón arriba amb la victòria a Transgrancanaria que avala el seu bon estat de forma, però tindrà una gran competència per aconseguir guanyar un Matxopot que porta perseguint tres edicions i rebaixar una fita històrica mai aconseguida davant de Miguel Heras, que arriba com a últim guanyador de la Salomon Ultra Pirineu i amb una trajectòria carregada de victòries a les millors curses del món, com per exemple Transvulcania, Transgrancanaria o la Ronda dels Cims i acumula podis en curses tan importants com UTMB o Zegama. A l’arc de sortida d’enguany també hi seran Lluís Ruiz, Jonathan Mora, Jordi Roy, Abel Carretero o Victor Mier, entre d’altres. En categoria femenina es comptarà amb la presència destacada d’Anna Pujol, que es plantarà a la línia de sortida amb la ferma convicció del Matxopot.

Actualment és el mateix Andreu Simón que té el rècord de la prova en la darrera edició (2022) quan va travessar la meta després de 63 quilòmetres amb un temps de 6 hores i 3 minuts. En categoria femenina es manté el rècord establert per Mònica Comas l’any 2018 amb un temps de 7hores, 31 minuts i 34 segons, coincidint en la mateixa edició on es proclamava guanyadora de la Salomon Ultra Pirineu.

Es busca rècord femení de Matxos. Foto: Jordi Costa

Pel què fa al Tastet dels Matxos, comptarà amb la presència destacada en categoria masculina d’Ivan Moreno, Arnau Montiel, Marc Rota, Marc Traserra i en categoria femenina es preveu un duel entre Clara Vallès, Ariadna Carbonell i Laia Doval.

Els récords de la prova estan en mans de Marc Traserra i Clàudia Tremps en l’anterior edició amb uns temps de 2 hores 4 minuts i 2 hores 27 minuts i 17 segons.

Una cursa compromesa amb els projectes solidaris i educatius Dorsal Sostenible
El projecte dorsal sostenible sorgeix de la necessitat de passar a l’acció per poder gaudir durant molts anys del nostre entorn. Per l’organització, com a entitat de muntanya, el respecte i la preservació de l’entorn sempre han estat dins l’ADN de la cursa.. Per això en el moment de formalitzar la inscripció cada participant va poder fer una donació que enguany es destinarà íntegrament a La Kilian Jornet Foundation. n total de 1.147 euros que es dedicaran a la protecció i preservació de les muntanyes i l’entorn natural.

Passes Solidàries

El projecte Passes solidàries és un projecte impulsat conjuntament amb Càrites Torelló que té com a objectiu la recollida de calçat esportiu usat que encara pot tenir un segon ús.. D’aquesta manera, es pretén ajudar a les persones de la Vall del Ges que tenen dificultats per anar amb un bon calçat. La recollida serà el dissabte a la carpa solidària del Camp del Montserratí on hi haurà senyalitzat un punt de recollida tothom qui vulgui podrà dipositar les seves bambes.

Matxitus

El projecte Matxitus és una activitat educativa liderada pels dos agrupaments escolta de la Vall del Ges, Torelló i Sant Pere, en la qual els infants i joves tenen l’oportunitat de descobrir la vegetació, la flora i la fauna del territori amb el fil conductor de la llegenda del Matxo Feliu. D’aquesta manera, es vol acostar els infants als Matxos des del coneixement del territori i l’estima per la natura.

A més, s’ha dissenyat una ruta guiada d’aproximadament tres hores per l’entorn de Pels Camins dels Matxos, concretament els últims quilòmetres de la prova: de La Redorta a l’arribada. Durant el recorregut hi ha programades diferents activitats per descobrir i aprendre tots els secrets que amaguen aquestes muntanyes. Tindrà lloc el mateix dia de la cursa Pels Camins dels Matxos: 15 d’abril a les 10 del matí.