El 2021 toca a la seva fi. Bon moment per repassar quins han estat els protagonistes d’un any on, després d’un 2020 nefast per culpa de la pandèmia, ha pogut rependre una certa normalitat. A Ultres Catalunya en volem destacar els que, per nosaltres, han estat els deu millors:

  • L’ eclosió dels joves a nivell nacional i internacional

El treball realitzat per les escoles de trail i el Centre de Tecnificació de la FEEC comença a donar els seus fruits. La pedrera de les curses per muntanya gaudeix d’un moment excel·lent, nodrint de corredors a la selecció catalana i espanyola. Noms com Albert Pérez, Jan Castillo, Ïu Net, Anna Guirado, Gabriela Lasalle o Laia i Martina Gonfaus, entre d’altres, han arrasat aquest 2021 amb medalles tant a nivell nacional com internacional.

Recorda-ho: Pluja de medalles pels corredors catalans en el campionat del món juvenil 

  • El llegat d’Emma Roca

La seva mort el passat mes de juny va commocionar el món dels esports de muntanya. Deixa un llegat incalculable a base d’exemple, sacrifici i coneixença, dedicant anys a la investigació sobre els efectes de les curses de resistència en els corredors amateurs a través del seu projecte SUMMIT, entre d’altres, fet que mai podrem agrair-li prou.

Recorda-ho: Emma Roca corre cap al cel

  • Una Olla de Núria de rècord

L’edició de l’Olla 2021 ha estat considerada com la millor de la seva història pel nivell de corredors que hi van participat, amb una línia de sortida d’autèntic luxe. Stian Angermund i Maude Mathys establien un nou rècord a la prova, trencant a més els rècords de Kilian Jornet i Mireia Miró que perduraven més d’una dècada.

Recorda-ho: Stian Angermund i Maude Mathys rebenten una Olla de Núria de rècords

  • TV Catalunya torna a apostar per la retransmissió de les curses per muntanya

TV3 va tornar a apostar per la retransmissió de tres de les millors curses per muntanya del nostre país. Olla de Núria, BUFF Epic Trail i Ultra Pirineu van ser les escollides per al gaudi dels telespectadors.

  • Kilian Jornet diu adéu a Salomon

Kilian Jornet anunciava el seu comiat de la marca esportiva Salomon per sorpresa dels seus seguidors. Un adéu inesperat després de quinze anys caminant junts. El vincle de Jornet amb la marca francesa va començar el 2003 i des de llavors ha estat la millor imatge de la marca i companys inseparables a tots els reptes del corredor català.

  • L’any de Marta Molist

La vigatana ha estat, sens dubte, la millor corredora catalana d’aquest 2021. Bronze en el Campionat del món d’skyrunning a Boí, guanyadora de la CCC de l’UTMB i campiona d’Espanya d’Ultres a Tenerife, entre d’altres, ha arrodonit un any per enmarcar.

Recorda-ho: Marta Molist es banya d’or a la CCC de l’Ultra Trail Montblanc

  • Ragna Debats, de la Western States al Teide

La corredora de Matadepera Ragna Debats faria història en aconseguir classificar-se en la tercera posició de la prestigiosa Western States 100 miles, una de les curses més dures del planeta amb 160 quilòmetres sota les elevades temperatures de les muntanyes de Sierra Nevada a Califòrnia (Estats Units). El millor resultat femení fins aleshores havia estat una cinquena posició de la recordada Emma Roca en 2015.

També deixaria el seu segell en la ruta ‘0-4-0’ del Teide, on establiria un nou rècord femení.

Recorda-ho: Ragna Debats estableix un nou rècord al Teide

  • Jordi Alís i Mireia Pons, bronze europeu

Ambdós aconseguien penjar-se la medalla de bronze en el Campionat d’Europa d’Skyrunning, celebrat a Portugal en el marc de la la Pisão Extreme. Pons i Alís van suar de valent sobre un terreny dur i tècnic, gens favorable per a les seves característiques però que van saber solventar amb escreix. El pallarès Abel Carretero s’enduria la quarta posició en la prova Ultra.

Recorda-ho: Els corredors catalans brillen en el Campionat d’Europa d’skyrunning

  • Daniel Castillo es penja la plata en les Golden Trail National Series

El tarragoní Daniel Castillo, amb només 21 anys, va participar en la final de les Golden Trail National Series 2021, celebrada a les illes Azores a finals d’octubre. I ho va fer de forma brillant, classificant-se en segona posició de la general després de tres dies de competició, on es van visitar tres illes diferents, combinant terreny volcànic, sinuosos senders, corriols ràpids i tècnics, acumulant un total de 86,4 quilòmetres i un desnivell positiu de 5.553 m.

Recorda-ho: Daniel Castillo plata a la final de les Golden National

  • Georgina Gabarró aconsegueix un doblet històric

La corredora d’Òdena, nou fitxatge de l’equip Merrell, va aconseguir alçar-se amb els títols de la Copa Catalana de Curses per Muntanya en Línia i Vertical. Un doblet històric que ningú havia aconseguit abans en els onze anys que han coincidit ambdues competicions.

Recorda-ho: Georgina Gabarró sentencia la Copa Catalana al Taga EVO 2040